1. Home
  2. Nieuws
  3. Verplichte opleiding voor werken met diisocyanaten

Verplichte opleiding voor werken met diisocyanaten

Vrijdag 2 december 2022

Vanaf 24 augustus 2023 is het voor iedere werknemer die met diisocyanaten werkt, verplicht om hiervoor een speciale opleiding te volgen. Of dit nodig is, vind je op het etiket van het product. Het gaat om de meeste PUR-schuimen (ook die uit een busje) en bepaalde kitten, lijmen en coatings.

Diisocyanaten zijn chemicaliën die vaak voorkomen in twee-componenten systemen die bij het samenvoegen leiden tot flexibele en harde (PUR) schuimen, vezels en coatings zoals verven en vernissen. Deze stoffen kunnen onder andere allergieën veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verplicht om een speciale training te volgen voor het werken met producten met meer dan 0,1% diisocyanaten. Je kunt dit nu ook al terugvinden op het etiket van de betreffende producten.

Leveranciers zijn verantwoordelijk voor het opleidingsmateriaal

De leveranciers van producten waarvoor de opleidingseis gaat gelden, zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen en beschikbaar maken van opleidingsmateriaal. Zij kunnen ook aangeven welke mate van opleiding nodig is voor welk product of toepassing. Je kunt daarom het beste contact opnemen met je leverancier om samen in te schatten wat de impact is voor jouw bedrijf en hoe je aan de nieuwe eisen kunt gaan voldoen. Zeker is dat:

  • je de opleiding met goed gevolg moet afleggen om met diisocyanaten te mogen blijven werken;
  • de werkgever verantwoordelijk is om dit per medewerker te registeren en;
  • de opleiding iedere vijf jaar herhaald moet worden.

Opleidingsplatform

De opleiding is te volgen via het platform safeusediisocyanates.eu. Dit platform is een initiatief van Europese organisaties in de industrie. Het gebruik van dit platform is niet verplicht, maar er zijn op dit moment nog geen andere aanbieders van deze opleiding. Een toolbox is niet voldoende.

De opleiding zal uiteindelijk beschikbaar zijn in 24 talen. De kosten zijn 5 euro per training. 

Meer informatie

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid. Vanzelfsprekend kun je je eigen leveranciers voor meer informatie benaderen.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 17 april 2025
Tom Waes in gesprek met wegwerkers

Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.

Maandag 14 april 2025
Bouw- en uitzendbranche verbeteren samen de veiligheid in de sector

Brancheorganisaties in de bouw en de uitzendsector werken samen aan oplossingsrichtingen om werken met en door ingehuurd personeel veiliger te maken. Denk aan het vergroten van kennis en kunde van uitzendkrachten en het versterken van de rol van de uitvoerder. De gewenste interventies worden de komende maanden in de praktijk getoetst.

Woensdag 9 april 2025
Bewust veilig verkeersregelaars inzetten

We horen steeds vaker over incidenten waarbij verkeersregelaars agressief worden benaderd of zelfs worden aangereden. Verkeersregelaars hebben recht op een veilige en prettige werkplek. De eerste stap is om al bij de opdracht te bekijken of verkeersregelaars echt noodzakelijk zijn. Laat het ontwerp daarvoor altijd op veiligheid toetsen. De tweede stap is alle opties verkennen, zoals het volledig afsluiten van de weg of een fietspad verleggen. Is er echt geen andere optie, zorg dan voor een veilige inzet volgens de richtlijnen van het CROW.