Veel besproken op de derde onderhandelingsronde cao Bouw & Infra
Maandag 25 november 2024
Maandag vond de derde onderhandelingsronde plaats over een nieuwe cao. Werkgevers en werknemers hebben een aantal onderwerpen aangekaart die uitvoerig werden besproken. Alhoewel er uitgebreid is gesproken, zijn er nog geen concrete voorstellen waarover een akkoord is bereikt.
Werkgevers en werknemers spraken onder andere over het Tijdspaarfonds en de intredekeuringen. Ook kwam het onderwerp zzp'ers weer langs, dit keer kwamen de gevolgen van het opheffen van het handhavingsmoratorium uitgebreid aan bod. Ook de ketens van onderaanneming, uitbesteding van projecten in de bouw en de rol van wetgeving hierbij passeerden de revue.
Maandag 2 december worden de onderhandelingen hervat.
Gerelateerd nieuws
Vanaf 2026 geldt binnen de cao bouw & infra een nieuw functie- en loongebouw voor bouwplaats-, uta- en steigerbouwfuncties. Ook is er straks één loongebouw en moeten alle medewerkers per 31 december 2025 in een nieuwe functiegroep zijn ingedeeld. Hoe pak je dat het beste aan? Fenneken Lamaker, beleidsadviseur duurzame inzetbaarheid bij Bouwend Nederland, geeft vijf tips.
Een veelgestelde vraag is wat er met de zwaarwerkregeling gebeurt na 2025. Cao-partijen in de bouw en infra hadden al met elkaar afgesproken de huidige zwaarwerkregeling vanaf 2026 voort te zetten met vijf jaar tot 1 januari 2031, onder de voorwaarde dat de landelijke fiscale RVU-regeling blijft bestaan.
Op woensdag 6 november vervolgden werkgevers en werknemers hun overleg over een nieuwe cao bouw & infra. De onderlinge sfeer was goed en standpunten en belangen werden afgetast. Alhoewel er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt is er veel ter tafel gekomen.