1. Home
  2. Nieuws
  3. Update implementatie nieuwe eu richtlijn voor asbestsanering

Update implementatie nieuwe EU-richtlijn voor asbestsanering

Maandag 27 januari 2025

Door de nieuwe Europese asbestrichtlijn gaat er ook in Nederland een vergunningplicht gelden voor bedrijven die asbestsanering uitvoeren. Het ministerie van SZW is nu bezig met de uitwerking daarvan, in samenspraak met marktpartijen. Op dit moment ligt er een voorstel voor de invulling van de vergunningsplicht en een bewijs van naleving voor het verkrijgen van de vergunning. Waarschuwing: Er zijn partijen die nu al certificaten aanbieden waarmee je zou voldoen aan de nieuwe Europese richtlijn. Dat klopt niet, dus ga niet met ze in zee.

Het voorstel dat nu op tafel ligt, wordt nog besproken. Er is besloten dat certificering voor het merendeel van de asbestwerkzaamheden verplicht is als bewijs van naleving. Daarnaast wordt onder meer gewerkt aan een invulling van een ander bewijs van naleving dan certificering voor bepaalde werkzaamheden (geringe en/of sporadische blootstelling). 

Ons standpunt

Het huidige voorstel van SZW betekent extra administratieve lasten voor bedrijven die nu zelf risicoklasse 1 saneringen uitvoeren. Daarom hebben we SZW gevraagd om zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat we als sector al ontwikkeld hebben om veilig en gezond te werken. Specifiek voor het bewijs van naleving pleiten wij voor: 

o    Laag risicowerkzaamheden en sporadisch: geen certificatie-eisen 
o    Laag risicowerkzaamheden regelmatig uitgevoerd: VCA met extra auditvragen over asbest (asbestmodule)
o    Hoog risicowerkzaamheden: ISO 45001 met extra auditvragen over asbest (asbestmodule)

Verder steunen wij het voorstel om voor asbest in bodem aansluiting te zoeken bij de bestaande KWALIBO en SIKB certificerings- en erkenningsregeling als bewijs van naleving. Hiermee blijft de uitwerking van de EU-richtlijn zo dicht mogelijk bij de huidige praktijk en wordt de administratieve lastendruk zo laag mogelijk gehouden. Lees ook onze brief aan SWZ

Foutieve berichtgeving certificering/vergunning in omloop

Hoewel SZW nog bezig is met het uitwerken van de nieuwe regels, zijn er nu al partijen die certificaten aanbieden waarmee je zou voldoen aan de nieuwe regels. Dat klopt niet omdat de nieuwe regels nog niet uitgewerkt zijn. Er kunnen op dit moment nog geen certificaten worden verstrekt die voldoen aan de toekomstige regelgeving. Ga dus niet met deze bedrijven in zee. 

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 17 april 2025
Tom Waes in gesprek met wegwerkers

Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.

Maandag 14 april 2025
Bouw- en uitzendbranche verbeteren samen de veiligheid in de sector

Brancheorganisaties in de bouw en de uitzendsector werken samen aan oplossingsrichtingen om werken met en door ingehuurd personeel veiliger te maken. Denk aan het vergroten van kennis en kunde van uitzendkrachten en het versterken van de rol van de uitvoerder. De gewenste interventies worden de komende maanden in de praktijk getoetst.

Woensdag 9 april 2025
Bewust veilig verkeersregelaars inzetten

We horen steeds vaker over incidenten waarbij verkeersregelaars agressief worden benaderd of zelfs worden aangereden. Verkeersregelaars hebben recht op een veilige en prettige werkplek. De eerste stap is om al bij de opdracht te bekijken of verkeersregelaars echt noodzakelijk zijn. Laat het ontwerp daarvoor altijd op veiligheid toetsen. De tweede stap is alle opties verkennen, zoals het volledig afsluiten van de weg of een fietspad verleggen. Is er echt geen andere optie, zorg dan voor een veilige inzet volgens de richtlijnen van het CROW.