Tussentijdse waarschuwing voor parkeergarage Nieuwegein
Dinsdag 19 november 2024
De Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft tijdens het onderzoek naar de ingestorte hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een tussentijdse waarschuwing af. Deze waarschuwing is bedoeld om andere gebouweigenaren en bouwbedrijven ervan te laten leren.
Zondagavond 26 mei stortten zes hellingbanen van de parkeergarage naast het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein in. Vanaf dat moment is de Onderzoeksraad voor Veiligheid meteen begonnen met een uitgebreid onderzoek. De verwachting is dat het definitieve onderzoeksrapport uiterlijk mei 2025 klaar is. Toch geeft de raad nu een tussentijdse waarschuwing om andere gebouweigenaren te attenderen op wat in Nieuwegein beter had gekund.
Detailtekeningen staalconstructies ontbreken
De waarschuwing stelt dat er voor de verkeergarage in Nieuwegein vermoedelijk geen detailtekeningen zijn gemaakt van de stalen hellingbaanconstructie en van andere staalconstructies in de parkeergarage. De veiligheid van de stalen verbindingen in de hellingbaanconstructie en de staalconstructie zouden daarmee niet onderbouwd en gecontroleerd zijn.
Met deze waarschuwing zegt de Onderzoeksraad dus niet dat de constructies in de parkeergarage in Nieuwegein onveilig zijn, wel dat de veiligheid (nog) niet is onderbouwd en dus onbekend is.
De Onderzoeksraad heeft op dit moment overigens geen aanwijzingen dat ook bij andere parkeergarages detailtekeningen ontbreken.
Lees de volledige brief
Je vindt de brief van de Onderzoeksraad op hun website.
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 14 november vond de jaarlijkse KAM infradag weer plaats in Harderwijk. Een dag vol met informatie over actuele KAM wet- en regelgeving en hoe je daar in de praktijk mee kan omgaan. De dag trekt elk jaar meer bezoekers, deze keer waren er maar liefst ruim honderd KAM’ers en veiligheidskundigen bij. De presentaties zijn beschikbaar via onze website.
Helaas gebeuren er bijna dagelijks ongevallen waarbij mensen gewond raken of – in het ergste geval - overlijden. Ook in de bouw. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet moet je ernstige arbeidsongevallen direct melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als je meldt, kunnen we als sector leren van wat er is gebeurd.
CROW heeft enkele belangrijke aanvullingen en correcties toegevoegd aan het portfolio van Werk in Uitvoering. De documenten bieden praktische adviezen en maatregelen om de veiligheid van zowel wegwerkers als weggebruikers te waarborgen.