1. Home
  2. Nieuws
  3. Topsector logistiek publiceert gratis tool emissievoorspeller

Topsector Logistiek publiceert gratis tool Emissievoorspeller

Woensdag 16 oktober 2024

De Emissievoorspeller is een gratis online tool om de emissies, stikstofdepositie en stikstofruimte te berekenen bij een bouwproject. De tool sluit aan bij de ontwerpfase van een bouwproces, waarbij je de verwachte emissies snel en gemakkelijk kan toevoegen aan de bestaande planning of kostenraming. Vervolgens krijg je, door een koppeling met AERIUS, direct inzicht in de stikstofdepositie en -ruimte van het project.

De Emissievoorspeller is een gebruiksvriendelijke tool, die aansluit bij de planfase van een bouwproject. De berekeningen voor de emissies van mobiele werktuigen (AUB-methode) en van wegverkeer (SRM-methode) zijn gevalideerd door TNO, en gebruiken dezelfde formules en uitgangspunten als AERIUS. Daarnaast krijg je een eigen account waarin je eigen projecten en machinelijsten kan aanmaken, importeren, beheren en weer exporteren.

De tool wordt doorontwikkeld op basis van feedback en wensen uit de markt. Meld je dus snel aan en laat van je horen.  

Je kan je feedback ook per mail laten weten: support.emissievoorspeller@connekt.nl

Schoon en Emissieloos Bouwen

De Emissievoorspeller is een resultaat van het programma ‘Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek’ van de Topsector Logistiek en valt onder het overkoepelende programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Topsector Logistiek werkt via praktijkonderzoek, kennis- en toolontwikkeling en opschaling aan innovatie en verduurzaming van de bouwsector. Zo is de Topsector Logistiek ook bezig met een grootschalig meetprogramma van mobiele werktuigen en bouwlogistiek, waar inmiddels al zo’n 400 machines en 20 verschillende bedrijven aan meedoen.

Meerdere tools

Er komen langzaamaan meer instrumenten op de markt om emissies te berekenen. Zo publiceerden we eerder over de TNO bouwemissietool: Nieuwe TNO bouwemissietool geeft snel en betrouwbaar inzicht in emissies

Arjan Walinga
Beleidsadviseur ketensamenwerking
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 11 oktober 2024
Kabinet voorkomt vertraging invoering zero-emissiezones

Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Openbaar Vervoer en Milieu heeft zijn bezwaren tegen de invoering van de zero-emissiezones ingetrokken. Om de leefbaarheid in steden te verbeteren en overlast te beperken, stellen veel grote gemeenten binnenkort een zero-emissiezone in.

Vrijdag 11 oktober 2024
Oproep aan klimaatminister: maak haast met schone energie

Bouwend Nederland roept minister Hermans van Klimaat en Groene Groei op om haast te maken met natuurinclusieve schone energieprojecten. De oproep wordt gedaan in samenwerking met NVDE, Natuur & Milieu, Holland Solar en het Solar Research Programme van Universiteit Wageningen en benadrukt dat energieprojecten een positieve impact kunnen en moeten hebben op de natuur en onze leefomgeving.

Donderdag 10 oktober 2024
Nieuwe Praktijktour Verduurzaming vanaf 14 november

Op veel plaatsen in het land werken woningcorporaties met bouwpartners aan het verduurzamen van hun woningportefeuille. Om de opgedane praktijkkennis te delen, organiseren Aedes en Platform31 met partners Techniek Nederland en Bouwend Nederland de Praktijktour Verduurzaming voor professionals uit de corporatiesector en bouwsector.