Topsector Logistiek publiceert gratis tool Emissievoorspeller
Woensdag 16 oktober 2024
De Emissievoorspeller is een gratis online tool om de emissies, stikstofdepositie en stikstofruimte te berekenen bij een bouwproject. De tool sluit aan bij de ontwerpfase van een bouwproces, waarbij je de verwachte emissies snel en gemakkelijk kan toevoegen aan de bestaande planning of kostenraming. Vervolgens krijg je, door een koppeling met AERIUS, direct inzicht in de stikstofdepositie en -ruimte van het project.
De Emissievoorspeller is een gebruiksvriendelijke tool, die aansluit bij de planfase van een bouwproject. De berekeningen voor de emissies van mobiele werktuigen (AUB-methode) en van wegverkeer (SRM-methode) zijn gevalideerd door TNO, en gebruiken dezelfde formules en uitgangspunten als AERIUS. Daarnaast krijg je een eigen account waarin je eigen projecten en machinelijsten kan aanmaken, importeren, beheren en weer exporteren.
De tool wordt doorontwikkeld op basis van feedback en wensen uit de markt. Meld je dus snel aan en laat van je horen.
Je kan je feedback ook per mail laten weten: support.emissievoorspeller@connekt.nl
Schoon en Emissieloos Bouwen
De Emissievoorspeller is een resultaat van het programma ‘Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek’ van de Topsector Logistiek en valt onder het overkoepelende programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Topsector Logistiek werkt via praktijkonderzoek, kennis- en toolontwikkeling en opschaling aan innovatie en verduurzaming van de bouwsector. Zo is de Topsector Logistiek ook bezig met een grootschalig meetprogramma van mobiele werktuigen en bouwlogistiek, waar inmiddels al zo’n 400 machines en 20 verschillende bedrijven aan meedoen.
Meerdere tools
Er komen langzaamaan meer instrumenten op de markt om emissies te berekenen. Zo publiceerden we eerder over de TNO bouwemissietool: Nieuwe TNO bouwemissietool geeft snel en betrouwbaar inzicht in emissies.
Gerelateerd nieuws
2024 was een bewogen jaar, waarin jullie, onze leden, keihard hebben gewerkt aan de toekomst van Nederland.
Dinsdag 10 december 2024 was het weer zover: de Asfaltdag. Jaarlijks op de tweede dinsdag van december komt asfalt Nederland samen in Theater Flint in Amersfoort. Dit jaar hebben ruim 500 mensen deelgenomen aan het interactieve programma en de bijbehorende beurs bezocht, want bij de Asfaltdag zijn betekent dat je weer op de hoogte bent als het over asfalt gaat. Met als bijkomend voordeel dat je kunt zeggen: "Ik was er ook bij”. Het centrale thema was verduurzaming van de sector.
Sinds twee uitspraken van de Raad van State is er onduidelijkheid ontstaan over het met aandacht voor de natuur isoleren van gevels of daken. Zo moet je bij na-isoleren rekening houden met vleermuizen, mussen en gierzwaluwen in de spouwmuren. Maar hoe doe je dat precies?