1. Home
  2. Nieuws
  3. Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord

Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord

Donderdag 20 juni 2024

Om circulair te kunnen bouwen, heb je voldoende en kwalitatief goed circulair materiaal nodig. Dat is er nu nog niet. Daarom gaat een brede groep ketenpartijen samenwerken, onder regie van het ministerie van BZK. Ook Bouwend Nederland is hierbij betrokken. Deze samenwerkingsverklaring moet zomer 2025 leiden tot een bouwmaterialenakkoord. In de glasbranche is Vlakglas Recycling Nederland een goed voorbeeld van wat er mogelijk is.

Het verduurzamen van de bouw en de bouwmaterialenindustrie is belangrijk om te komen tot een volledig circulaire bouweconomie. Bouwbedrijven hebben materiaalvolumes nodig, die bovendien voldoen aan de geldende milieunormen en kwaliteitseisen. Op dit moment keert slechts een klein aandeel van het bouw- en sloopafval in zijn oorspronkelijke vorm terug in de bouw. Daardoor blijft de instroom van primaire grondstoffen hoog.

De samenwerkingsverklaring die 22 mei werd getekend, moet hier verandering in brengen. In deze verklaring spreken partijen af om de randvoorwaarden voor een verdergaande verduurzaming inzichtelijk te maken. Op basis hiervan wordt er een bouwmaterialenakkoord opgesteld, dat verduurzaming in de ketens van onder andere beton, staal, isolatie, gips en hout stimuleert. Dat akkoord moet er voor de zomer van 2025 zijn.

Thema’s die in het bouwmaterialenakkoord een rol zullen spelen: inzicht in vrijkomende materialen, betrokkenheid van (publieke) opdrachtgevers, handhaving, energie-infrastructuur, verlaging van de transactiekosten, stimuleren van hergebruik en monitoring.    

Vlakglas Recycling Nederland

Een goed voorbeeld, is te vinden in de glasbranche. Deze branche heeft – op initiatief van vakgroep Glas van Bouwend Nederland - al ruim 20 jaar een vrijwillig opgezet UPV-systeem. De Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid is een combinatie van regels die ervoor zorgen dat bedrijven die producten maken óók verantwoordelijk zijn voor het inzamelen en hergebruiken van het afval van die producten. Vlakglas Recycling is nu bezig om de stap naar hergebruik van glas te zetten, en deelt zijn kennis graag.

Meer inspirerende voorbeelden

Meer goede voorbeelden van bouwbedrijven die investeren in circulair werken, zijn te vinden in de campagne De bouw maakt het SLIM:

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 4 februari 2025
Aanvraag Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen opent op 4 maart

Op dinsdag 4 maart om 9.00 uur opent er weer een nieuwe ronde voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Wees er vooral snel bij en bereid je goed voor.

Vrijdag 31 januari 2025
Leden van Vakgroep GLAS dragen bij aan circulaire economie met inzameling van vlakglasafval

2024 was een zeer goed jaar voor de inzameling van vlakglasafval. In 2024 is er 85.918 ton, of 85.918.000 kg vlakglasafval ingezameld. Dit levert bij de productie van nieuwe glasproducten zoals vlakglas, glaswol en flessen een besparing op van 1.000.000 kg uitstoot CO2. Vorig jaar werd er net iets meer ingezameld dan het jaar daarvoor. In 2023 werd er 85.834 ton vlakglasafval ingezameld. Voor 2025 verwachten wij ook weer op dit niveau uit te komen.

Maandag 20 januari 2025
Versnelde energierenovaties met ondersteuning vanuit Verbouwstromen

We moedigen je graag aan om te profiteren van de nieuwe kansen die voortkomen uit de beschikbare subsidies voor grootschalige energierenovaties. De recent toegekende 22 miljoen subsidie voor het renoveren van meer dan 4.000 woningen in Haaglanden en Groningen laat zien wat er mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in het opschalen van de renovatieaanpak? Sluit je dan aan bij Verbouwstromen.