Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Routekaart op naar emissieloos bouwen nu beschikbaar

Routekaart Op naar emissieloos bouwen nu beschikbaar

Maandag 9 oktober 2023

Als ondernemer in de bouw- en infrasector moet je je voorbereiden op schoon en emissieloos bouwen. Denk daarbij aan: een emissieloos wagenpark, emissieloos materieel op de bouwplaats en slimme bouwlogistiek. We hebben de belangrijkste informatie en praktische hulpmiddelen voor je op een rij gezet.

Eind oktober slaan overheden, marktpartijen en brancheorganisaties - waaronder Bouwend Nederland - de handen ineen en ondertekenen we het convenant SEB. De afspraken in het convenant gaan over de route naar schoon en emissieloos bouwen. Om je meer inzicht te geven in belangrijke data, hebben we alvast een handreiking voor je gemaakt. In onze routekaart Op naar emissieloos bouwen vind je ook links naar handige websites.

Geen kant en klare oplossingen

Schoon en emissieloos bouwen is nog volop in ontwikkeling. Dat betekent dat we je (nog) geen kant-en-klare oplossingen kunnen bieden. Ons advies is om je tijdig te verdiepen in elektrisch materieel – bijvoorbeeld via je leverancier of collega-ondernemers – en randvoorwaarden zoals de beschikbaarheid van nutsaansluitingen. Maak het onderwerp vooral ook bespreekbaar met je opdrachtgever om samen te kijken wat haalbaar is.

Meerjarenprogramma Mobiliteit

We attenderen je op dit onderzoek vanuit ons meerjarenprogramma Mobiliteit. Dit programma draagt bij aan het ontwikkelen van een nieuwe visie op mobiliteit in de brede zin. Lees hier verder over onze doelen.

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 28 juni 2024
Energieopslag noodzakelijk voor flexibel én betrouwbaar energiesysteem

Door de energietransitie verandert het energiesysteem, en is er veel vraag naar kennis en inzicht over hoe het energiesysteem werkt. Energieopslag is het ‘bewaren’ van energie zodat mensen en bedrijven het op een later moment kunnen gebruiken. Dit kan op verschillende wijzen. Door de flexibiliteit speelt energieopslag een steeds grotere rol in het energiesysteem. Het Platform Zó werkt energie in Nederland publiceert daarom de Informatiekaart Energieopslag.

Vrijdag 28 juni 2024
'Wij bereiden ons voor op het transitiepad SEB'

Welke stappen zet je als mkb-bedrijf naar emissieloos bouwen als je opdrachtgevers nog slechts beperkt emissieloos uitvragen? Directeur Corné van den Noort van C-infra hoeft geen koploper te zijn, maar wil graag toekomstgericht ondernemen. Daarom kiest hij voor de elektrische variant als het materieel aan vervanging toe is. Medewerkers en leerlingen die eenmaal met elektrisch materieel op pad zijn geweest, willen niet meer anders.

Woensdag 26 juni 2024
Contactgroep Vastgoedonderhoud in het teken van verduurzaming

Met de Contactgroep Vastgoedonderhoud biedt Bouwend Nederland een platform om specifieke onderwerpen te bespreken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Afgelopen maandag ontmoetten zo'n dertig professionals in het vastgoedonderhoud elkaar in Geldermalsen. Deze keer ging het onder meer over de Standaard voor Woningisolatie en over werken met biobased materialen.