1. Home
  2. Nieuws
  3. Rekentool extra voorwaarden tojuli beschikbaar

Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Maandag 15 juli 2024

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

In een eerder nieuwsbericht informeerden we je over de extra voorwaarden TOjuli.

Onze inzet was om de ingangsdatum van deze wijziging uit te stellen naar 1 januari 2025. Maar het ministerie ging daar niet in mee. Wel heeft het ministerie toegezegd om extra ondersteuning te bieden in de vorm van een standaard rekenblad, extra aandacht in de bijscholingsprogramma’s voor adviseurs en extra toelichting op de nieuwe voorwaarden op de website van RVO. 

Daarnaast heeft het ministerie als tegemoetkoming een tijdelijke regel in de Omgevingsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2025 kan je in plaats van de methoden in de NTA 8800 (paragraaf 5.7.1) ook met een verklaring aantonen dat het actief koelsysteem voldoende capaciteit heeft om oververhitting te beperken.

Rekentool nu beschikbaar

De rekentool voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit volgens bijlage AA uit de NTA 8800;2024 is nu beschikbaar. Deze berekening bepaalt per verblijfsruimte welke afgiftecapaciteit nodig is. Maar ook de minimale koelcapaciteit van de koudeopwekker wordt hiermee bepaald. 

Je kan de rekentool via dit contactformulier aanvragen bij het kenniscentrum van RVO.

Meer weten

Kijk voor uitgebreide informatie over de extra voorwaarden voor TOjuli op de website van RVO: Energieprestatie indicatoren - BENG (rvo.nl)

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 30 oktober 2024
GMB's route naar emissieloos: 'Je wilt koploper zijn daar waar het ertoe doet'

Aannemers elektrificeren 'en masse' hun bouwmachinevloot. Wat voor beleid hanteren ze daarbij? Wat zijn de grootste uitdagingen? Materieelmanagers van grote en middelgrote bouwers staan voor dilemma's en keuzes. Zo ook Gerard van der Veer, manager verduurzaming materieel bij GMB. "Voorlopig zitten we nog met een onrendabele top en blijft het werken met emissieloos materieel duurder."

Dinsdag 29 oktober 2024
Nieuw kennisplatform: bouwenopwaterstof.nl

Koninklijke Oosterhof Holman lanceert, samen met Genpower BV, Van Staveren geeft energie, Ohpen Ingenieurs & Innovators, en ENTRANCE - Centre of Expertise Energy, het kennisplatform bouwenopwaterstof.nl. Het nieuwe platform is opgericht om kennis en ervaring te delen over de toepassing van waterstoftechnologie op bouwplaatsen. Bouwend Nederland en Emissieloos Netwerk Infra zijn ondersteunende partners van deze nieuwe site.

Vrijdag 25 oktober 2024
Roep om landelijke uitzondering zorgt voor meer onzekerheid ZE-zones

Vanaf 1 januari 2025 mogen in een groot aantal gemeenten geen vervuilende bedrijfsauto's of vrachtwagens het stadscentrum meer in. Al in 2019 werden hierover afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. Deze afspraken staan nu ter discussie. In een recent debat deed de VVD een voorstel voor een landelijke uitzondering omtrent deze zero-emissiezones (ZE) voor ondernemers tot 2029. Dit voorstel voor uitstel krijg waarschijnlijk een meerderheid. Hierdoor is onduidelijkheid en onzekerheid ontstaan voor ondernemers.