Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Rekentool extra voorwaarden tojuli beschikbaar

Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Maandag 15 juli 2024

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

In een eerder nieuwsbericht informeerden we je over de extra voorwaarden TOjuli.

Onze inzet was om de ingangsdatum van deze wijziging uit te stellen naar 1 januari 2025. Maar het ministerie ging daar niet in mee. Wel heeft het ministerie toegezegd om extra ondersteuning te bieden in de vorm van een standaard rekenblad, extra aandacht in de bijscholingsprogramma’s voor adviseurs en extra toelichting op de nieuwe voorwaarden op de website van RVO. 

Daarnaast heeft het ministerie als tegemoetkoming een tijdelijke regel in de Omgevingsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2025 kan je in plaats van de methoden in de NTA 8800 (paragraaf 5.7.1) ook met een verklaring aantonen dat het actief koelsysteem voldoende capaciteit heeft om oververhitting te beperken.

Rekentool nu beschikbaar

De rekentool voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit volgens bijlage AA uit de NTA 8800;2024 is nu beschikbaar. Deze berekening bepaalt per verblijfsruimte welke afgiftecapaciteit nodig is. Maar ook de minimale koelcapaciteit van de koudeopwekker wordt hiermee bepaald. 

Je kan de rekentool via dit contactformulier aanvragen bij het kenniscentrum van RVO.

Meer weten

Kijk voor uitgebreide informatie over de extra voorwaarden voor TOjuli op de website van RVO: Energieprestatie indicatoren - BENG (rvo.nl)

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.

Vrijdag 5 juli 2024
Selecta Nederland focust op duurzaam transport om CO2-uitstoot verder terug te dringen

Pelican Rouge Group klimt naar hoogste sport van CO2-Prestatieladder