Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Praktische handreiking zo kun je al bouwen met een mpg van 0 5 of lager

Praktische handreiking: zo kun je al bouwen met een MPG van 0,5 of lager

Donderdag 12 oktober 2023

Hoe kan je bouwen met een Milieuprestatie Gebouwen (MPG) van 0,5 of lager? In een nieuwe handreiking, gepubliceerd door de deelnemers van het Lente-akkoord 2.0, laten grote woningbouwers zien welke maatregelen kunnen worden genomen. De handreiking geeft een helder inzicht in wat gekozen maatregelen kunnen opleveren voor de MPG-score.

Samen met NEPROM, Aedes, IVBN en WoningbouwersNL werken we in het Lente-akkoord 2.0 aan het vergroten van de praktische haalbaarheid en opschaalbaarheid van circulair industrieel bouwen. Daarom haalden we ervaringen op bij bouwers en bundelden maatregelen die genomen kunnen worden om te bouwen met een MPG van 0,5 of lager. Met deze quick wins kunnen ontwikkelaars en bouwers vandaag al aan de slag. 

Download hier de handreiking.

Minister wil aanscherping vanaf 2025

In een brief aan de Tweede Kamer gaf minister De Jonge aan per 01-01-2025 de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) aan te willen scherpen naar 0,5. Deze aanscherping stelt de bouwsector voor een flinke uitdaging. Het Lente-akkoord Circulair Industrieel Bouwen onderzocht welke maatregelen bouwbedrijven al treffen in hun projecten om tot een lage MPG-score te komen. Wij bundelden deze maatregelen in een praktisch overzicht en geven je hiermee handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Inzicht in de impact van verduurzamingsstrategieën

Belangrijkste uitkomst van het onderzoek is het inzicht wat de globale impact is van bepaalde strategieën. Deze percentages zijn bijeen gebracht in een grafiek waarin duidelijk te zien is dat het toepassen van materialen met een lage milieu-impact (waaronder biobased producten) veel effect heeft op de uitkomst van de MPG-berekening. Dat onderstreept het belang om op korte termijn meer kaarten van deze producten in de NMD te krijgen.

Helen Visser
beleidsadviseur duurzaamheid

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 28 juni 2024
Energieopslag noodzakelijk voor flexibel én betrouwbaar energiesysteem

Door de energietransitie verandert het energiesysteem, en is er veel vraag naar kennis en inzicht over hoe het energiesysteem werkt. Energieopslag is het ‘bewaren’ van energie zodat mensen en bedrijven het op een later moment kunnen gebruiken. Dit kan op verschillende wijzen. Door de flexibiliteit speelt energieopslag een steeds grotere rol in het energiesysteem. Het Platform Zó werkt energie in Nederland publiceert daarom de Informatiekaart Energieopslag.

Vrijdag 28 juni 2024
'Wij bereiden ons voor op het transitiepad SEB'

Welke stappen zet je als mkb-bedrijf naar emissieloos bouwen als je opdrachtgevers nog slechts beperkt emissieloos uitvragen? Directeur Corné van den Noort van C-infra hoeft geen koploper te zijn, maar wil graag toekomstgericht ondernemen. Daarom kiest hij voor de elektrische variant als het materieel aan vervanging toe is. Medewerkers en leerlingen die eenmaal met elektrisch materieel op pad zijn geweest, willen niet meer anders.

Woensdag 26 juni 2024
Contactgroep Vastgoedonderhoud in het teken van verduurzaming

Met de Contactgroep Vastgoedonderhoud biedt Bouwend Nederland een platform om specifieke onderwerpen te bespreken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Afgelopen maandag ontmoetten zo'n dertig professionals in het vastgoedonderhoud elkaar in Geldermalsen. Deze keer ging het onder meer over de Standaard voor Woningisolatie en over werken met biobased materialen.