Praktische handreiking om duurzame innovaties uit te vragen
Vrijdag 19 januari 2024
De meeste aanbestedingen lijken op een kookrecept. Er zijn al veel keuzes gemaakt waar de kok zich aan moet houden. De ruimte om het gerecht extra smaak te geven is beperkt tot de aroma’s van de gunningscriteria. Met het duurzaamheidsbuffet willen we voorzien in de ondernemersbehoefte om innovatieve oplossingen voor te schotelen én in de wens van opdrachtgevers om innovaties te leren kennen. We leggen uit hoe het werkt en geven de voorbeeldteksten erbij.
Voor wie is het buffet bedoeld?
Bij samenwerking in bouwteams is er al veel ruimte om duurzame innovaties toe te passen en kan duurzaamheid prima worden gestimuleerd met een uitdagend gunningscriterium. Het overgrote deel van de bouwopgaven ziet echter toe op uitsluitend uitvoering of engineering en uitvoering. De praktijk laat zien dat het moeilijk is bij dit soort contracten gebruik te maken van de creativiteit en het innovatievermogen van marktpartijen. Het duurzaamheidsbuffet biedt hier uitkomst.
Twee manieren om het buffet in te richten
Ongevraagde aanbiedingen zijn niet toegestaan in een aanbesteding. De aanbestedende dienst moet dus aangeven dat zij graag voorstellen met duurzame innovaties ontvangt en vermelden hoe de inschrijvers deze kunnen indienen. Er moet ook een reden zijn om dit te vragen. Het voorstel kan gelden als gunningscriterium of als mogelijkheid in het bestek worden opgenomen.
Meer weten?
Bekijk dan snel de praktische handreiking Duurzaamheidsbuffet
Gerelateerd nieuws
Op dinsdag 4 maart om 9.00 uur opent er weer een nieuwe ronde voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Wees er vooral snel bij en bereid je goed voor.
We moedigen je graag aan om te profiteren van de nieuwe kansen die voortkomen uit de beschikbare subsidies voor grootschalige energierenovaties. De recent toegekende 22 miljoen subsidie voor het renoveren van meer dan 4.000 woningen in Haaglanden en Groningen laat zien wat er mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in het opschalen van de renovatieaanpak? Sluit je dan aan bij Verbouwstromen.
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.