'Plankgasvrij' maakt knelpunten aardgasvrije wijk inzichtelijk
Donderdag 29 juli 2021
Het leer- en innovatieprogramma Mensen Maken de Transitie introduceert de serious game Plankgasvrij. Daarin worden lessen en knelpunten boven tafel gehaald bij het aardgasvrij maken van woonwijken. Zo wordt de energietransitie slim aangepakt.
Betere samenwerking zorgt voor minder overlast. 'Plankgasvrij' helpt in het vormen van die samenwerking. Je gaat samen op zoek naar wat de mogelijke knelpunten zijn in jullie wijk of renovatieproject. Vervolgens ga je samen nadenken over een efficiënte aanpak voor de uit te voeren werkzaamheden. Bij de transitie van wijken naar duurzame energie zijn veel verschillende partijen betrokken. Als de samenwerking tussen die partijen niet soepel verloopt, kan dat veel overlast voor bewoners betekenen. Zoals twee keer een woning in moeten om een verkeerde schouw aan te passen, wanneer niet op tijd het juiste materiaal beschikbaar is op de bouwplaats of dat een straat meerdere keren open moeten om ondergrondse infra aan te passen.
Voor wie?
De simulatie is geschikt voor alle betrokken van een energietransitietraject dus van aannemers en netbeheerders tot gemeenten en woningbouwcorporaties. Op ieder moment in de uitvoering heeft de simulatie waarde, van zowel afgeronde als lopende of nog ingeplande wijken. Door het spelen geven we samenwerken, leren en innoveren vorm.
Spelen?
Neem voor meer informatie, of het maken van een afspraak, contact op met Mensen maken de Transitie. Wij hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de game.
Gerelateerd nieuws
2024 was een bewogen jaar, waarin jullie, onze leden, keihard hebben gewerkt aan de toekomst van Nederland.
Dinsdag 10 december 2024 was het weer zover: de Asfaltdag. Jaarlijks op de tweede dinsdag van december komt asfalt Nederland samen in Theater Flint in Amersfoort. Dit jaar hebben ruim 500 mensen deelgenomen aan het interactieve programma en de bijbehorende beurs bezocht, want bij de Asfaltdag zijn betekent dat je weer op de hoogte bent als het over asfalt gaat. Met als bijkomend voordeel dat je kunt zeggen: "Ik was er ook bij”. Het centrale thema was verduurzaming van de sector.
Sinds twee uitspraken van de Raad van State is er onduidelijkheid ontstaan over het met aandacht voor de natuur isoleren van gevels of daken. Zo moet je bij na-isoleren rekening houden met vleermuizen, mussen en gierzwaluwen in de spouwmuren. Maar hoe doe je dat precies?