'Plankgasvrij' maakt knelpunten aardgasvrije wijk inzichtelijk
Donderdag 29 juli 2021
Het leer- en innovatieprogramma Mensen Maken de Transitie introduceert de serious game Plankgasvrij. Daarin worden lessen en knelpunten boven tafel gehaald bij het aardgasvrij maken van woonwijken. Zo wordt de energietransitie slim aangepakt.
Betere samenwerking zorgt voor minder overlast. 'Plankgasvrij' helpt in het vormen van die samenwerking. Je gaat samen op zoek naar wat de mogelijke knelpunten zijn in jullie wijk of renovatieproject. Vervolgens ga je samen nadenken over een efficiënte aanpak voor de uit te voeren werkzaamheden. Bij de transitie van wijken naar duurzame energie zijn veel verschillende partijen betrokken. Als de samenwerking tussen die partijen niet soepel verloopt, kan dat veel overlast voor bewoners betekenen. Zoals twee keer een woning in moeten om een verkeerde schouw aan te passen, wanneer niet op tijd het juiste materiaal beschikbaar is op de bouwplaats of dat een straat meerdere keren open moeten om ondergrondse infra aan te passen.
Voor wie?
De simulatie is geschikt voor alle betrokken van een energietransitietraject dus van aannemers en netbeheerders tot gemeenten en woningbouwcorporaties. Op ieder moment in de uitvoering heeft de simulatie waarde, van zowel afgeronde als lopende of nog ingeplande wijken. Door het spelen geven we samenwerken, leren en innoveren vorm.
Spelen?
Neem voor meer informatie, of het maken van een afspraak, contact op met Mensen maken de Transitie. Wij hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de game.
Gerelateerd nieuws
Op uitnodiging van De Groene Koers ging staatssecretaris Chris Jansen, Ministerie Infrastructuur en Waterstaat, afgelopen maandag in gesprek over het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) met brancheorganisaties, opdrachtgevers en opdrachtnemers. De Groene Koers (DGK), waar wij deel van uitmaken, nam het initiatief omdat er zorgen zijn over beschikbaarheid en betaalbaarheid van emissieloos materieel en laadinfrastructuur én omdat animo van (vooral gemeentelijke) opdrachtgevers van uitvraag naar schoon en emissieloos materieel achterblijft. Staatssecretaris Jansen onderschreef de noodzaak tot verduurzaming en besprak het belang van aansluiting bij het convenant.
Met 1,7 miljoen laadpunten nodig in 2030 staan we voor een enorme uitdaging. Hoe zorgen we ervoor dat we deze doelstellingen halen? Wat hebben we geleerd van eerdere successen en welke concrete stappen moeten we nú zetten? In dit webinar hoor je er meer over. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.
Het Lente-akkoord Congres is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét kennisevenement voor professionals die bezig zijn met circulaire woningbouw. Op 4 juni organiseren we deze inspirerende bijeenkomst op een unieke locatie: CIRCA Amsterdam.