1. Home
  2. Nieuws
  3. Plankgasvrij maakt knelpunten aardgasvrije wijk inzichtelijk

'Plankgasvrij' maakt knelpunten aardgasvrije wijk inzichtelijk

Donderdag 29 juli 2021

Het leer- en innovatieprogramma Mensen Maken de Transitie introduceert de serious game Plankgasvrij. Daarin worden lessen en knelpunten boven tafel gehaald bij het aardgasvrij maken van woonwijken. Zo wordt de energietransitie slim aangepakt.

Betere samenwerking zorgt voor minder overlast. 'Plankgasvrij' helpt in het vormen van die samenwerking. Je gaat samen op zoek naar wat de mogelijke knelpunten zijn in jullie wijk of renovatieproject. Vervolgens ga je samen nadenken over een efficiënte aanpak voor de uit te voeren werkzaamheden. Bij de transitie van wijken naar duurzame energie zijn veel verschillende partijen betrokken. Als de samenwerking tussen die partijen niet soepel verloopt, kan dat veel overlast voor bewoners betekenen. Zoals twee keer een woning in moeten om een verkeerde schouw aan te passen, wanneer niet op tijd het juiste materiaal beschikbaar is op de bouwplaats of dat een straat meerdere keren open moeten om ondergrondse infra aan te passen.

Voor wie?

De simulatie is geschikt voor alle betrokken van een energietransitietraject dus van aannemers en netbeheerders tot gemeenten en woningbouwcorporaties. Op ieder moment in de uitvoering heeft de simulatie waarde, van zowel afgeronde als lopende of nog ingeplande wijken. Door het spelen geven we samenwerken, leren en innoveren vorm.

Spelen?

Neem voor meer informatie, of het maken van een afspraak, contact op met Mensen maken de Transitie. Wij hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de game.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 7 augustus 2024
“We onderzoeken wat gunstiger is, elektrisch of waterstof”

In het project Sterke Lekdijk doet Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in 2021 een beroep op de innovatiekracht van de betrokken aannemers. Emissievrij werken is een van de ambities. Mourik draagt bij met onder andere twee graafmachines op waterstof en een volledig elektrische knijperwagen met uitrusting.

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.