1. Home
  2. Nieuws
  3. Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar

Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar

Donderdag 14 november 2024

Bouwend Nederland werkt samen met andere partijen aan ontwerpprincipes voor netbewust bouwen. Deze principes helpen bij het kiezen en ontwerpen van het energiesysteem in een nieuwbouwwijk. De aanpak is gericht op het ondersteunen van de woningbouwambitie van 1 miljoen nieuwe woningen tot 2030, zonder dat dit bijdraagt aan extra belasting van het elektriciteitsnet.

De nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede is de eerste wijk in Nederland en in Europa die wordt gebouwd op basis van een nieuw type stroomcontract. Via een collectief warmtesysteem worden de woningen straks verwarmd en door een groepscontract af te sluiten is er ook nog ruimte voor voorzieningen, zoals een school en een supermarkt. Dit is een vorm van netbewuste nieuwbouw, wat zorgt voor minder impact op het elektriciteitsnet.

Ontwerpprincipes voor netbewuste nieuwbouw

Met de casus Merwede als voorbeeld heeft de provincie Utrecht samen met de provincie Gelderland, netwerkbedrijven Stedin, Alliander en Enexis, Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland, NEPROM, Techniek Nederland en TKI Urban Energy ontwerpprincipes opgesteld voor netbewust bouwen. 

De volgende uitgangspunten liggen aan de ontwerpprincipes ten grondslag:

  • Beperk de warmtevraag (passieve bouw).
  • Vul de resterende warmtevraag zo duurzaam mogelijk in en zorg dat:
    • - het verwarmings- en tapwatersysteem zo efficiënt mogelijk is ontworpen en functioneert,
    • bij eventueel elektrisch verwarmen het piekverbruik zo veel mogelijk buiten de spitstijden plaatsvindt,
    • het systeem zo wordt aangelegd dat dit ook stuurbaar is om buiten spitstijden te opereren.
  • Wek de benodigde elektriciteit zo veel mogelijk lokaal duurzaam op.
  • Gebruik deze opgewekte energie zo veel mogelijk direct lokaal of sla het op voor later lokaal gebruik.
  • Houd bij ontwerp en bouw rekening met technische ruimte en voorzieningen voor lokale opwek, opslag en benodigde (toekomstige) infrastructuur.

Download de volledige publicatie

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 25 april 2025
Steeds meer grotere elektrische machines leverbaar

Emissieloos werken krijgt internationaal inmiddels ruim de aandacht, zo bleek tijdens de Bauma in München. Daarbij valt op dat er meer en grotere elektrische machines leverbaar zijn dan tijdens voorgaande edities, en dat er in een veel breder perspectief gekeken wordt naar verduurzamingsopgaven.

Donderdag 24 april 2025
Nieuwe updates Emissievoorspeller

De Emissievoorspeller van Topsector Logistiek is flink uitgebreid en verbeterd. Met de nieuwste functionaliteiten krijg je nog beter een betrouwbaar inzicht krijgen in de emissies en stikstofimpact van bouwprojecten. Je hoort er dinsdag 6 mei meer over tijdens een lunch-webinar.

Maandag 14 april 2025
Alleen samen kunnen we succesvol bouwen aan de wateropgave van morgen

Marktdag Waterschap De Dommel brengt markt en overheid samen Met ruim 130 aanwezigen, waaronder infrabouwers, ingenieursbureaus en vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap, was de marktdag die Bouwend Nederland in samenwerking met Waterschap de Dommel op 9 april organiseerde in Boxtel een waardevolle bijeenkomst. “De opgaven voor de komende jaren zijn zo groot, dat maakt slimme en goede samenwerking belangrijker dan ooit”, aldus Beatrice Dormans, Regiomanager Zuid van Bouwend Nederland. “Daarom hebben wij de handen in elkaar geslagen met het waterschap om op deze dag met markt en overheid in gesprek te gaan over de toekomst.”