1. Home
  2. Nieuws
  3. Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar

Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar

Donderdag 14 november 2024

Bouwend Nederland werkt samen met andere partijen aan ontwerpprincipes voor netbewust bouwen. Deze principes helpen bij het kiezen en ontwerpen van het energiesysteem in een nieuwbouwwijk. De aanpak is gericht op het ondersteunen van de woningbouwambitie van 1 miljoen nieuwe woningen tot 2030, zonder dat dit bijdraagt aan extra belasting van het elektriciteitsnet.

De nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede is de eerste wijk in Nederland en in Europa die wordt gebouwd op basis van een nieuw type stroomcontract. Via een collectief warmtesysteem worden de woningen straks verwarmd en door een groepscontract af te sluiten is er ook nog ruimte voor voorzieningen, zoals een school en een supermarkt. Dit is een vorm van netbewuste nieuwbouw, wat zorgt voor minder impact op het elektriciteitsnet.

Ontwerpprincipes voor netbewuste nieuwbouw

Met de casus Merwede als voorbeeld heeft de provincie Utrecht samen met de provincie Gelderland, netwerkbedrijven Stedin, Alliander en Enexis, Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland, NEPROM, Techniek Nederland en TKI Urban Energy ontwerpprincipes opgesteld voor netbewust bouwen. 

De volgende uitgangspunten liggen aan de ontwerpprincipes ten grondslag:

  • Beperk de warmtevraag (passieve bouw).
  • Vul de resterende warmtevraag zo duurzaam mogelijk in en zorg dat:
    • - het verwarmings- en tapwatersysteem zo efficiënt mogelijk is ontworpen en functioneert,
    • bij eventueel elektrisch verwarmen het piekverbruik zo veel mogelijk buiten de spitstijden plaatsvindt,
    • het systeem zo wordt aangelegd dat dit ook stuurbaar is om buiten spitstijden te opereren.
  • Wek de benodigde elektriciteit zo veel mogelijk lokaal duurzaam op.
  • Gebruik deze opgewekte energie zo veel mogelijk direct lokaal of sla het op voor later lokaal gebruik.
  • Houd bij ontwerp en bouw rekening met technische ruimte en voorzieningen voor lokale opwek, opslag en benodigde (toekomstige) infrastructuur.

Download de volledige publicatie

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 3 december 2024
Onze inzet voor het debat over zero-emissiezones

Woensdag 4 december gaat de Tweede Kamer opnieuw debatteren over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden. Staatssecretaris Jansen van Milieu deed recent een voorstel ter versoepeling van de invoering van zero-emissiezones. Hij kondigde aan dat gemeenten een jaar lang geen boetes zouden opleggen en dat de schoonste dieselbussen in emissieklasse 6 tot 1 januari 2029 toegang zouden krijgen tot binnensteden. Met die versoepelingen waren de gemeenten het zelf alleen niet eens. Daarmee ontstond onduidelijkheid en reden voor een nieuw debat over het onderwerp.

Maandag 2 december 2024
Praktische handvaten voor omgang zwaluwen en vleermuizen tijdens bouw

Op dinsdag 26 november vond bij Tjaarda in Oranjewoud een inspirerende bijeenkomst plaats over het thema “Vleermuizen en zwaluwen: de (on)mogelijkheden voor bouw en natuur”. De bijeenkomst werd georganiseerd door Bouwend Nederland en bood de leden praktische handvatten om op een verantwoorde manier met natuurbehoud om te gaan tijdens bouw- en infraprojecten.

Vrijdag 29 november 2024
Emissieloze bouwplaats bij groot kabelproject voor TenneT

Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.