Nieuwe Schadelijke Stoffen Assistent nu beschikbaar
Donderdag 26 september 2024
De Schadelijke Stoffen Assistent is nu beschikbaar voor alle bouw- en infrabedrijven. Met deze kosteloze tool kun je op een eenvoudige manier voldoen aan de registratie-eisen van gevaarlijke stoffen, zoals vereist door de Arbowet. Het instrument wordt nog verder ontwikkeld zodat het volledig voldoet aan het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is één van de grootste werkgerelateerde gezondheidsrisico’s en staat in de top 3 van oorzaken van werkgerelateerde ziekten. Toch zijn werkgevers en werknemers zich onvoldoende bewust van de blootstelling en de bijbehorende gevaren. De Schadelijke Stoffen Assistent is ontworpen om dit bewustzijn te vergroten en bedrijven te helpen de vereiste maatregelen te nemen om blootstelling te voorkomen.
Eenvoudig en praktisch
De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft in het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen vastgelegd welke stappen werkgevers moeten nemen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Dit plan is echter complex en tijdrovend. De Schadelijke Stoffen Assistent vereenvoudigt dit proces aanzienlijk, zodat je sneller en efficiënter aan de wettelijke eisen voldoet.
Bescherm de gezondheid
Johan Timmerman, Arbeidshygiënist bij Volandis, benadrukt het belang van de nieuwe tool: “Met de Schadelijke Stoffen Assistent maken we het voor bedrijven een stuk eenvoudiger om hun verantwoordelijkheid op het gebied van gevaarlijke stoffen na te komen. Het is essentieel dat werkgevers de risico’s in kaart brengen en actie ondernemen om de gezondheid van hun werknemers te beschermen.”
Webinar en workshops
Om bedrijven te informeren over het nut en de noodzaak van de Schadelijke Stoffen Assistent, is er op 24 oktober om 15:00 uur een webinar. Daarnaast volgen er praktische workshops waarin je stap voor stap leert hoe je de tool effectief inzet in je eigen werkomgeving.
Gebruik de tool kosteloos
De Schadelijke Stoffen Assistent is toegankelijk via mijnVolandis, waar je ook een handleiding vindt.
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 14 november vond de jaarlijkse KAM infradag weer plaats in Harderwijk. Een dag vol met informatie over actuele KAM wet- en regelgeving en hoe je daar in de praktijk mee kan omgaan. De dag trekt elk jaar meer bezoekers, deze keer waren er maar liefst ruim honderd KAM’ers en veiligheidskundigen bij. De presentaties zijn beschikbaar via onze website.
Helaas gebeuren er bijna dagelijks ongevallen waarbij mensen gewond raken of – in het ergste geval - overlijden. Ook in de bouw. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet moet je ernstige arbeidsongevallen direct melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als je meldt, kunnen we als sector leren van wat er is gebeurd.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft tijdens het onderzoek naar de ingestorte hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een tussentijdse waarschuwing af. Deze waarschuwing is bedoeld om andere gebouweigenaren en bouwbedrijven ervan te laten leren.