1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwe schadelijke stoffen assistent nu beschikbaar

Nieuwe Schadelijke Stoffen Assistent nu beschikbaar

Donderdag 26 september 2024

De Schadelijke Stoffen Assistent is nu beschikbaar voor alle bouw- en infrabedrijven. Met deze kosteloze tool kun je op een eenvoudige manier voldoen aan de registratie-eisen van gevaarlijke stoffen, zoals vereist door de Arbowet. Het instrument wordt nog verder ontwikkeld zodat het volledig voldoet aan het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is één van de grootste werkgerelateerde gezondheidsrisico’s en staat in de top 3 van oorzaken van werkgerelateerde ziekten. Toch zijn werkgevers en werknemers zich onvoldoende bewust van de blootstelling en de bijbehorende gevaren. De Schadelijke Stoffen Assistent is ontworpen om dit bewustzijn te vergroten en bedrijven te helpen de vereiste maatregelen te nemen om blootstelling te voorkomen.

Eenvoudig en praktisch

De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft in het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen vastgelegd welke stappen werkgevers moeten nemen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Dit plan is echter complex en tijdrovend. De Schadelijke Stoffen Assistent vereenvoudigt dit proces aanzienlijk, zodat je sneller en efficiënter aan de wettelijke eisen voldoet.

Bescherm de gezondheid

Johan Timmerman, Arbeidshygiënist bij Volandis, benadrukt het belang van de nieuwe tool: “Met de Schadelijke Stoffen Assistent maken we het voor bedrijven een stuk eenvoudiger om hun verantwoordelijkheid op het gebied van gevaarlijke stoffen na te komen. Het is essentieel dat werkgevers de risico’s in kaart brengen en actie ondernemen om de gezondheid van hun werknemers te beschermen.”

Webinar en workshops

Om bedrijven te informeren over het nut en de noodzaak van de Schadelijke Stoffen Assistent, is er op 24 oktober om 15:00 uur een webinar. Daarnaast volgen er praktische workshops waarin je stap voor stap leert hoe je de tool effectief inzet in je eigen werkomgeving.

Gebruik de tool kosteloos

De Schadelijke Stoffen Assistent is toegankelijk via mijnVolandis, waar je ook een handleiding vindt.  

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 24 september 2024
Uitnodiging KAM infradag op 14 november

Tijdens de KAM infradag 2024 vertellen we je het laatste nieuws over actuele onderwerpen zoals de Schadelijke Stoffen Assistent en het verbeteren van de veiligheidscultuur om te klimmen op de veiligheidsladder. Naast de plenaire sessies kun je kiezen uit drie interessante workshops. Deelname is gratis en exclusief voor leden van Bouwend Nederland.

Maandag 23 september 2024
Update maatregelen veilig werken langs de weg

Veilig werken vraagt om een gemeenschappelijk doel en een goede samenwerking tussen alle betrokken partners. Daarom stelden we begin dit jaar met Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en Transport en Logistiek Nederland een statement op. Onze boodschap aan Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders luidt: er zijn aanvullende maatregelen nodig om veilig te werken op de vluchtstrook. In korte tijd zijn partijen dichter bij elkaar gekomen. Een update.

Vrijdag 6 september 2024
Safety&Health@Work en Veiligheidscongres NVVK samen in Ahoy

Woensdag 2 en donderdag 3 oktober ben je in Ahoy aan het juiste adres voor alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van arbeidsveiligheid en gezondheid. De vakbeurs Safety&Health@Work biedt een uitgebreid aanbod aan producten en diensten op het gebied van beschermende kleding, kennis & opleidingen, technologie & robotica en veiligheidsmiddelen en -materialen. Het veiligheidscongres van de NVVK gaat in op maatschappelijke trends die het vak van veiligheidskundige beïnvloeden.