1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwe jbn oost voorzitter wil om tafel met generatiegenoten

Nieuwe JBN Oost-voorzitter wil om tafel met generatiegenoten

Zondag 4 augustus 2024

Meer verbinding met het 'grote' Bouwend Nederland, de focus op inhoudelijke zaken, aandacht voor transparante samenwerking én gezelligheid op z'n tijd. Dat zijn de speerpunten waar Marco Bouwmeester voor staat. Sinds september vorig jaar is hij voorzitter van Jong Bouwend Nederland in regio Oost. Hoe gaat hij dat aanpakken?

In het dagelijks leven is Marco manager verwerving bij Van Tongeren Watertechniek in Apeldoorn. "Ik ben sinds 2017 lid van Jong Bouwend Nederland. In 2023 trad ik toe tot het bestuur, omdat ik het leuk vind om te zien wat er speelt in de sector en om bij te dragen aan leuke en leerzame bijeenkomsten. Het is mooi om zowel met inhoudelijke thema's bezig te zijn, als met gezellige activiteiten. Soms een combinatie daarvan, zoals tijdens onze bedrijfsbezoeken."

Het bestuur van JBN Oost bestaat uit vijf mannen. Marco werd medio 2023 gevraagd voor het voorzitterschap. "Ik zat de vergaderingen soms al voor als de voorzitter afwezig was. Dat bleek me wel te liggen."

Inhoudelijke focus

Gezellige activiteiten zijn altijd belangrijk voor JBN Oost. "Dat is leuk en zeker nodig, maar de komende tijd willen we eraan werken dat we ons daarnaast meer bezighouden met inhoudelijke beleidszaken. We kunnen meer onze stem laten horen binnen Bouwend Nederland en we kunnen beter aansluiten bij wat er landelijk speelt. Een betere wisselwerking, daar wil ik me voor inzetten."

Bij de inhoudelijke thema's denkt Marco dan onder meer aan cao-onderhandelingen en thema's als veiligheid en personeelswerving en -behoud, maar ook het faciliteren van deeltijdwerken en tegelijk dure machines zoveel mogelijk fulltime inzetten.

"Samen met onze verenigingsmanager Itzél Zuiker, die vanuit Zoetermeer werkt, werken we aan een denktank met Jong Bouwend Nederland, die het 'grote' Bouwend Nederland input kan geven. Daarvoor willen we zelf de komende tijd wat beter strategisch onderlegd raken, zodat er een goede inhoudelijke uitwisseling kan ontstaan."

Open om tafel

Jong Bouwend Nederland, waarbij leden tot hun veertigste bij kunnen zijn aangesloten, is wat Marco betreft de ideale plek om open gesprekken te voeren over inhoudelijke onderwerpen. "De jonge generatie houdt van transparantie en open communicatie. Bijvoorbeeld ook in het contact met opdrachtgevers. We gaan liever samen om tafel dan dat we werken met een dichtgetimmerd contract. Het ligt natuurlijk niet zo zwart-wit dat alle jongeren dat wél willen en alle ouderen níet, maar ik merk toch een generatieverschil als het gaat om transparantie. Ik hoop dat we daarin een positieve uitstraling naar de hele vereniging kunnen hebben. We zijn tenslotte niet elkaars concurrenten; ik hoop dat we elkaar kunnen inspireren."

"We organiseren hierin trouwens ook onze eigen activiteiten. Zo hebben we 19 september een bijeenkomst met de gemeente Enschede over samenwerking in de keten. We horen graag van hen hoe zij als opdrachtgever denken over die samenwerking."

Sparren met leeftijdsgenoten

Een groot voordeel van Jong Bouwend Nederland vindt Marco dat je kunt sparren met leeftijdsgenoten. "Los van de ledenvoordelen die alle leden van Bouwend Nederland hebben, heb je bij een jongerenafdeling het voordeel dat je open en informeel met leeftijdsgenoten kunt praten. We lopen deels tegen dezelfde problematiek aan, van digitale toepassingen tot en met een niet goed functionerende medewerker. Het is fijn daarover te sparren met iemand die die onderwerpen herkent, zonder dat je probeert elkaar vliegen af te vingen. Daarnaast is er natuurlijk het generatiespecifieke thema van bedrijfsovername. Daar hebben we themasessies over, maar ook op dat thema geldt: het is fijn om het er even over te kunnen hebben met iemand die je vragen herkent."

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 7 januari 2025
Drie generaties Bouwbedrijf Meekes: een gevestigde naam

"Het mooiste aan ons bedrijf vind ik dat we heel divers werk uitvoeren en geen enkele klus hetzelfde is," vertelt Sven Meekes, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf uit Zwolle bij Groenlo. "Hier legde een peetoom van mijn overgrootvader de basis voor een timmerbedrijf. Hij leefde van 1838 tot 1918. Mijn opa ging na de Tweede Wereldoorlog met zijn neef in een maatschap en startte daarmee het bouwbedrijf." Heden ten dage houdt Bouwbedrijf Meekes zich bezig met nieuwbouw, renovatie, verbouwingen en onderhoud binnen een straal van circa 50 kilometer van Groenlo.

Dinsdag 24 december 2024
JBN'er Stef Bosma: 's ochtends betonstorten, 's middags op kantoor

Vier jaar geleden werd Stef Bosma mededirecteur van Bouwbedrijf Bosma bv. Opa Jan richtte het familiebedrijf in 1964 op. Stef wist al op jonge leeftijd dat hij in het bedrijf wilde werken. Inmiddels is het bouwbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf, met eigen kozijnenmakerij en een breed scala aan lokale projecten: van woningbouw en agrarische loodsen tot complete utiliteitsbouw. "In een klein bedrijf als het onze heb je geen afgebakende functies. Ik ben directeur, maar sta ook gewoon elke dag op de bouw. Dat maakt het leuk en gevarieerd."

Donderdag 19 december 2024
Onderweg naar duurzame toekomst met Slimme Huizenfabriek van Plegt-Vos

Als er één ding duidelijk is bij ons bezoek aan de Slimme Huizenfabriek, dan is het dat ze bij Plegt-Vos een duidelijke visie hebben voor de toekomst. Dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van die toekomst, straalt van alles af. Zo kiezen ze heel bewust voor biobased en circulaire materialen en werken ze op groene stroom. Hun Slimme Huizenfabriek maakt dit alles mogelijk. De basis ligt er en ze blijven in ontwikkeling. Wij hadden de eer om een kijkje in de keuken te mogen nemen.