Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwe jbn oost voorzitter wil om tafel met generatiegenoten

Nieuwe JBN Oost-voorzitter wil om tafel met generatiegenoten

Zondag 4 augustus 2024

Meer verbinding met het 'grote' Bouwend Nederland, de focus op inhoudelijke zaken, aandacht voor transparante samenwerking én gezelligheid op z'n tijd. Dat zijn de speerpunten waar Marco Bouwmeester voor staat. Sinds september vorig jaar is hij voorzitter van Jong Bouwend Nederland in regio Oost. Hoe gaat hij dat aanpakken?

In het dagelijks leven is Marco manager verwerving bij Van Tongeren Watertechniek in Apeldoorn. "Ik ben sinds 2017 lid van Jong Bouwend Nederland. In 2023 trad ik toe tot het bestuur, omdat ik het leuk vind om te zien wat er speelt in de sector en om bij te dragen aan leuke en leerzame bijeenkomsten. Het is mooi om zowel met inhoudelijke thema's bezig te zijn, als met gezellige activiteiten. Soms een combinatie daarvan, zoals tijdens onze bedrijfsbezoeken."

Het bestuur van JBN Oost bestaat uit vijf mannen. Marco werd medio 2023 gevraagd voor het voorzitterschap. "Ik zat de vergaderingen soms al voor als de voorzitter afwezig was. Dat bleek me wel te liggen."

Inhoudelijke focus

Gezellige activiteiten zijn altijd belangrijk voor JBN Oost. "Dat is leuk en zeker nodig, maar de komende tijd willen we eraan werken dat we ons daarnaast meer bezighouden met inhoudelijke beleidszaken. We kunnen meer onze stem laten horen binnen Bouwend Nederland en we kunnen beter aansluiten bij wat er landelijk speelt. Een betere wisselwerking, daar wil ik me voor inzetten."

Bij de inhoudelijke thema's denkt Marco dan onder meer aan cao-onderhandelingen en thema's als veiligheid en personeelswerving en -behoud, maar ook het faciliteren van deeltijdwerken en tegelijk dure machines zoveel mogelijk fulltime inzetten.

"Samen met onze verenigingsmanager Itzél Zuiker, die vanuit Zoetermeer werkt, werken we aan een denktank met Jong Bouwend Nederland, die het 'grote' Bouwend Nederland input kan geven. Daarvoor willen we zelf de komende tijd wat beter strategisch onderlegd raken, zodat er een goede inhoudelijke uitwisseling kan ontstaan."

Open om tafel

Jong Bouwend Nederland, waarbij leden tot hun veertigste bij kunnen zijn aangesloten, is wat Marco betreft de ideale plek om open gesprekken te voeren over inhoudelijke onderwerpen. "De jonge generatie houdt van transparantie en open communicatie. Bijvoorbeeld ook in het contact met opdrachtgevers. We gaan liever samen om tafel dan dat we werken met een dichtgetimmerd contract. Het ligt natuurlijk niet zo zwart-wit dat alle jongeren dat wél willen en alle ouderen níet, maar ik merk toch een generatieverschil als het gaat om transparantie. Ik hoop dat we daarin een positieve uitstraling naar de hele vereniging kunnen hebben. We zijn tenslotte niet elkaars concurrenten; ik hoop dat we elkaar kunnen inspireren."

"We organiseren hierin trouwens ook onze eigen activiteiten. Zo hebben we 19 september een bijeenkomst met de gemeente Enschede over samenwerking in de keten. We horen graag van hen hoe zij als opdrachtgever denken over die samenwerking."

Sparren met leeftijdsgenoten

Een groot voordeel van Jong Bouwend Nederland vindt Marco dat je kunt sparren met leeftijdsgenoten. "Los van de ledenvoordelen die alle leden van Bouwend Nederland hebben, heb je bij een jongerenafdeling het voordeel dat je open en informeel met leeftijdsgenoten kunt praten. We lopen deels tegen dezelfde problematiek aan, van digitale toepassingen tot en met een niet goed functionerende medewerker. Het is fijn daarover te sparren met iemand die die onderwerpen herkent, zonder dat je probeert elkaar vliegen af te vingen. Daarnaast is er natuurlijk het generatiespecifieke thema van bedrijfsovername. Daar hebben we themasessies over, maar ook op dat thema geldt: het is fijn om het er even over te kunnen hebben met iemand die je vragen herkent."

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Oost aan de slag met de ontwikkeling van je medewerkers

De bouwsector staat bekend om zijn dynamiek en constante ontwikkeling. In deze snel veranderende industrie is het essentieel dat bedrijven en hun werknemers zich blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Regio Oost heeft hierop ingespeeld en een workshop georganiseerd die is gericht op de leercultuur binnen de sector.

Woensdag 24 juli 2024
JBN-bestuurswisselingen in algemeen en dagelijks bestuur

De afgelopen weken hebben er vanuit ons verenigingsonderdeel Jong Bouwend Nederland een aantal verschuivingen plaatsgevonden in ons dagelijks en algemeen bestuur. In dit artikel zetten we ze kort op een rijtje.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.