1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwe campagne over werken met zzp ers vanaf 2025

Nieuwe campagne over werken met zzp’ers vanaf 2025

Dinsdag 8 oktober 2024

Vandaag start onze gloednieuwe ledencampagne om de samenwerking met zzp’ers in onze sector vanaf 2025 te verduidelijken. De boodschap: ‘wacht niet af maar ga nu het gesprek aan met de zzp’er.’ Aanleiding is de aangescherpte controle van de belastingdienst op de samenwerking met zzp’ers vanaf 2025. In de bouw en infra zijn zo’n 230.000 zzp’ers actief.

Jaap van de Burgt, beleidsadviseur Bouwend Nederland: ‘Met de campagne roepen we onze leden vooral om juist nu te investeren in het goede gesprek met de zzp’er en indien nodig, actie te ondernemen. Wij bieden hulpmiddelen om dit gesprek te faciliteren, zodat onze leden goed voorbereid het nieuwe jaar ingaan.’ Op de speciaal ingerichte webpagina vinden leden onder andere een filmpje, veelgestelde vragen vanuit de sector en een modelovereenkomst. 


De campagne is specifiek gericht op de bouw en infra en is aanvullend op de
brede publiekscampagne van de rijksoverheid die vorige week werd gelanceerd. En is ontwikkeld in samenspraak met een klankbordgroep met daarin brede ledenvertegenwoordiging. Looptijd van de campagne is in ieder geval tot de zomer 2025.

Meer algemene informatie over zzp? Kijk op de zzp kennispagina.

Jaap van de Burgt
Manager beleid & public affairs mens & werk
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 11 september 2024
De Belastingdienst gaat handhaven op inzet van schijnzelfstandigen

De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 weer controleren op de juiste inzet van zzp'ers en handhaven op schijnzelfstandigheid. Het kabinet heeft aangekondigd dat de handhaving per die datum start, zonder uitstel. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp'ers lopen hierdoor het risico op een boete en naheffing. Wel zal de Belastingdienst het eerste jaar terughoudend zijn met het opleggen van boetes als bedrijven laten zien dat ze serieus werken aan het beter naleven van regels.

Woensdag 26 juni 2024
Belangrijke ontwikkelingen zzp

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft recent het wetsvoorstel voor het werken met zelfstandigen zonder personeel (zzp) aangepast. Daarnaast is een wetsvoorstel gepubliceerd dat ervoor moet zorgen dat zelfstandigen recht krijgen op een arbeidsongeschiktheidsuitkering bij langdurige ziekte door het invoeren van een verplichte verzekering. We voeren tevens gesprekken met de Belastingdienst over handhaving op de juiste inzet van zzp'ers. Deze handhaving wordt per 1 januari 2025 weer opgestart door de Belastingdienst.

Vrijdag 3 november 2023
Belastingdienst publiceert nieuwe modelovereenkomst zzp

Bij het uitbesteden van werk aan zelfstandigen zonder personeel (zzp) is het van belang dat je afspraken maakt om te voorkomen dat sprake is van een dienstverband. De door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst aanneming van werk biedt bouw- en infrabedrijven hiervoor de benodigde zekerheid. Bouwend Nederland heeft, na het verlopen van de oude modelovereenkomst, een nieuwe overeenkomst aangevraagd die recent is goedgekeurd door de Belastingdienst. Om zekerheid te verkrijgen over de arbeidsrelatie dienen bouw- en infrabedrijven de nieuwe modelovereenkomst te hanteren.