1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuw kennisplatform bouwenopwaterstofnl

Nieuw kennisplatform: bouwenopwaterstof.nl

Dinsdag 29 oktober 2024

Koninklijke Oosterhof Holman lanceert, samen met Genpower BV, Van Staveren geeft energie, Ohpen Ingenieurs & Innovators, en ENTRANCE - Centre of Expertise Energy, het kennisplatform bouwenopwaterstof.nl. Het nieuwe platform is opgericht om kennis en ervaring te delen over de toepassing van waterstoftechnologie op bouwplaatsen. Bouwend Nederland en Emissieloos Netwerk Infra zijn ondersteunende partners van deze nieuwe site.

De bouwsector wil graag mee in de transitie naar schoon en emissieloos bouwen, veelal door te investeren in elektrisch materieel. De uitdaging is dat zware bouwmachines veel stroom verbruiken, terwijl het elektriciteitsnet steeds vaker overbelast raakt. Op veel bouwenplaatsen is daarnaast überhaupt geen netaansluiting beschikbaar. 

Sinds 2023 voert Oosterhof Holman daarom onderzoek uit naar de kansen en risico’s van autonome stroomvoorzieningen, die stroom uit waterstof maken. Voor dit lopende praktijkonderzoek biedt de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel - Innovatie (SSEB Innovatie) financiële steun.

Kennisplatform nu online

Het nieuwe kennisplatform biedt uitgebreide informatie over de volgende thema's:

  • Techniek: Hoe functioneert waterstoftechnologie op de bouwplaats, en welke technische voordelen en uitdagingen komen hierbij kijken?
  • Businesscase: De economische haalbaarheid staat centraal, zodat je een gefundeerde afweging kan maken tussen waterstof en andere energiebronnen zoals mobiele batterijpakketten. Het platform biedt inzicht in deze financiële afwegingen.
  • Vergunningen: We bieden een overzicht van de juridische vereisten voor het gebruik van waterstof op bouwplaatsen. Wat zijn de regels en hoe verloopt het vergunningsproces voor waterstoftoepassingen?
  • Kosten en financiële inzetkaders: Welke investeringen zijn nodig voor waterstoftechnologie, en hoe verhouden de kosten zich tot die van mobiele batterijen?
  • Veiligheid: Het werken met waterstof brengt nieuwe risico’s met zich mee op de bouwplaats. Ons platform biedt inzichten in deze specifieke veiligheidsrisico's en voorziet in richtlijnen en maatregelen om waterstof veilig en verantwoord toe te passen.

Nieuwsgierig geworden? 

Bezoek het platform bouwenopwaterstof.nl en ontdek hoe waterstof kan bijdragen aan een emissievrije bouwplaats.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 30 oktober 2024
GMB's route naar emissieloos: 'Je wilt koploper zijn daar waar het ertoe doet'

Aannemers elektrificeren 'en masse' hun bouwmachinevloot. Wat voor beleid hanteren ze daarbij? Wat zijn de grootste uitdagingen? Materieelmanagers van grote en middelgrote bouwers staan voor dilemma's en keuzes. Zo ook Gerard van der Veer, manager verduurzaming materieel bij GMB. "Voorlopig zitten we nog met een onrendabele top en blijft het werken met emissieloos materieel duurder."

Vrijdag 25 oktober 2024
Roep om landelijke uitzondering zorgt voor meer onzekerheid ZE-zones

Vanaf 1 januari 2025 mogen in een groot aantal gemeenten geen vervuilende bedrijfsauto's of vrachtwagens het stadscentrum meer in. Al in 2019 werden hierover afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. Deze afspraken staan nu ter discussie. In een recent debat deed de VVD een voorstel voor een landelijke uitzondering omtrent deze zero-emissiezones (ZE) voor ondernemers tot 2029. Dit voorstel voor uitstel krijg waarschijnlijk een meerderheid. Hierdoor is onduidelijkheid en onzekerheid ontstaan voor ondernemers.

Donderdag 24 oktober 2024
Klimaat- en Energieverkenning 2024: onze reactie op dit rapport

Uit de Klimaat- en Energieverkenning 2024 blijkt dat de klimaatdoelen nog niet binnen bereik zijn. Het PBL concludeert dat er minder dan 5% kans is dat we het wettelijke klimaatdoel 55% minder CO2-uitstoot in 2030 gaan halen. Daarvoor is gekeken naar 'hard' beleid dat daadwerkelijk door te rekenen is. Extra maatregelen lijken onvermijdelijk. We onderschrijven de klimaatdoelen en roepen de overheid op te komen met concreet en voorspelbaar beleid om zo de huidige knelpunten in samenwerking met de bouw- en infrasector snel op te kunnen lossen. De uitvoering moet daarbij centraal staan.