Nederlandse waterkwaliteit ver beneden de maat concludeert nu ook Europese Commissie
Donderdag 6 februari 2025
Al geruime tijd wordt er aan de bel getrokken over de slechte waterkwaliteit in Nederland. Daarom boden we recent het Watermanifest aan aan de Tweede Kamer in samenwerking met veel maatschappelijke organisaties. Nu luidt ook de Europese Unie de noodklok en waarschuwt dat Nederland snel in actie moet komen om het water in onze sloten, meren en rivieren schoner te maken.
Lees hier meer over het Watermanifest.
Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat er veel te veel schadelijke stoffen in ons oppervlaktewater zit. Daar hebben planten en dieren onder te lijden, dit zet het milieu steeds verder onder druk. Ook daalt er veel te veel stikstof neer, wat grote gevolgen heeft voor de natuur. De Commissie concludeert dat er in Nederland vier keer meer stikstof in het water verdwijnt dan in andere lidstaten en legt de link met de grootschalige Nederlandse veehouderij. Om de waterkwaliteit te verbeteren is het daarmee ook van belang stikstofuitstoot te verminderen. Lees hier meer over onze plannen om de stikstofuitstootvermindering te versnellen zodat de bouw en infra weer ruimte krijgen.
Afspraken
Al in 2000 werden Europese afspraken gemaakt over het bewaken van onze waterkwaliteit in de zogenaamde Kaderrichtlijn Water. Over twee jaar (2027) moet Nederland voldoen aan de afspraken en mogen er niet te veel schadelijke stoffen in het oppervlaktewater zitten. Om daar over twee jaar aan te voldoen moeten er snel aanvullende maatregelen worden genomen.
Kwaliteit water is verslechterd
Helaas is de afgelopen jaren de kwaliteit van ons water juist verslechterd. Waar in 2019 nog bijna 40% van het water voldeed aan de kwaliteitsnormen, is dat nu slechts 9,4%. Om te voorkomen dat de slechte waterkwaliteit de bouw en infra over een paar jaar gaat lamleggen moet nú actie worden ondernomen. Daarvoor zijn maatregelen voor stikstofvermindering èn verbetering van de waterkwaliteit essentieel.
Gerelateerd nieuws
We willen in Nederland 100.000 woningen per jaar bouwen én goed zorgen voor de wereld, maar de rechterlijke uitspraak van de Raad van State, die intern salderen voortaan nagenoeg onmogelijk maakt, kan die ambities onder druk zetten. In deze aflevering van de BouwZeker Podcast gaat Puck Sanders, onze belangenbehartiger, dieper in op de ontwikkelingen rondom stikstof en de oplossingen om uit de huidige impasse te komen.
Het is al jaren bekend dat het stikstofprobleem een groot probleem is voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur. Onderzoek dat wij deden in samenwerking met Bouwberichten becijfert nu ook hoe groot de schade precies is voor de bouw. Voorzitter Arno Visser maakte de omvang hiervan vandaag bekend in een interview met AD.
Samen met Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en VNO-NCW presenteerden we eind vorig jaar een emissiereductieplan om sneller minder stikstof uit te stoten. Biohuis, de belangenbehartiger van de Nederlandse biologische boeren en tuinders, steunt het doel van onze stikstofcoalitie om Nederland van het stikstofslot te krijgen.