1. Home
  2. Nieuws
  3. Nederlandse waterkwaliteit ver beneden de maat concludeert nu ook europese commissie

Nederlandse waterkwaliteit ver beneden de maat concludeert nu ook Europese Commissie

Donderdag 6 februari 2025

Al geruime tijd wordt er aan de bel getrokken over de slechte waterkwaliteit in Nederland. Daarom boden we recent het Watermanifest aan de Tweede Kamer in samenwerking met veel maatschappelijke organisaties. Nu luidt ook de Europese Unie de noodklok en waarschuwt dat Nederland snel in actie moet komen om het water in onze sloten, meren en rivieren schoner te maken.

Lees hier meer over het Watermanifest.

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat er veel te veel schadelijke stoffen in ons oppervlaktewater zit. Daar hebben planten en dieren onder te lijden, dit zet het milieu steeds verder onder druk. Ook daalt er veel te veel stikstof neer, wat grote gevolgen heeft voor de natuur. De Commissie concludeert dat er in Nederland vier keer meer stikstof in het water verdwijnt dan in andere lidstaten en legt de link met de grootschalige Nederlandse veehouderij. Om de waterkwaliteit te verbeteren is het daarmee ook van belang stikstofuitstoot te verminderen. Lees hier meer over onze plannen om de stikstofuitstootvermindering te versnellen zodat de bouw en infra weer ruimte krijgen.

Afspraken

Al in 2000 werden Europese afspraken gemaakt over het bewaken van onze waterkwaliteit in de zogenaamde Kaderrichtlijn Water. Over twee jaar (2027) moet Nederland voldoen aan de afspraken en mogen er niet te veel schadelijke stoffen in het oppervlaktewater zitten. Om daar over twee jaar aan te voldoen moeten er snel aanvullende maatregelen worden genomen.

Kwaliteit water is verslechterd

Helaas is de afgelopen jaren de kwaliteit van ons water juist verslechterd. Waar in 2019 nog bijna 40% van het water voldeed aan de kwaliteitsnormen, is dat nu slechts 9,4%. Om te voorkomen dat de slechte waterkwaliteit de bouw en infra over een paar jaar gaat lamleggen moet nú actie worden ondernomen. Daarvoor zijn maatregelen voor stikstofvermindering èn verbetering van de waterkwaliteit essentieel.

Daphne Warnar
Senior communicatieadviseur/woordvoerder
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 januari 2025
Kabinet moet nú werk maken van haalbare plannen na betekenisvolle uitspraak in stikstofzaak

De uitspraak vandaag van de rechter in de stikstofzaak die Greenpeace aanspande tegen de Staat, maakt één ding nog duidelijker: er moet snel en doortastend worden gehandeld. Het huidige beleid schiet tekort, aldus de rechter. De stikstofdepositie moet flink worden teruggebracht, met prioriteit voor de meest kwetsbare Natura 2000-gebieden.

Woensdag 18 december 2024
Raad van State doet een ingrijpende stiktofuitspraak

De Raad van State heeft op 18 december 2024 geoordeeld dat er voortaan andere regels gelden voor intern salderen. Dat betekent dat bij bouw- en infrastructurele projecten intern salderen minder vaak gebruikt kan worden. Deze uitspraak is een even onverwachte als harde klap. Bedrijven die nieuwe woningbouw of infraprojecten mogelijk moeten maken, zitten nu in grote onzekerheid over welke projecten door kunnen gaan.

Donderdag 28 november 2024
Bouw, ondernemers, natuur- en milieuorganisaties bieden Wiersma uitweg uit stikstofcrisis

Het is belangrijk dat Nederland sneller uit de stikstofcrisis komt. Zodat wegen en huizen gebouwd kunnen worden, boeren weer perspectief krijgen, ondernemers weer vergunningen kunnen krijgen en de natuur zich kan herstellen. Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, Bouwend Nederland en VNO-NCW presenteren daarom een Emissiereductieplan. Met deze concrete aanbevelingen en maatregelen voor stikstofreductie bieden zij een handreiking aan minister Wiersma van LVVN.