1. Home
  2. Nieuws
  3. Maatschappelijk prioriteringskader voor woningbouw en andere maatschappelijke projecten

Maatschappelijk Prioriteringskader voor woningbouw en andere maatschappelijke projecten

Donderdag 3 oktober 2024

Vanaf 1 oktober kun je als ontwikkelaar en bouwer gebruik maken van het nieuwe Maatschappelijk Prioriteringskader. Dit kader stelt netbeheerders in staat om bij schaarste op het elektriciteitsnet voorrang te geven aan woningbouw en andere maatschappelijke projecten.

Met het maatschappelijk prioriteringskader moeten netbeheerders transportcapaciteit die beschikbaar komt eerst verdelen over de partijen die voldoen aan het prioriteringskader.  Het prioriteringskader kent 3 categorieën:

Categorie 1: congestieverzachters
Bedrijven of organisaties die bijdragen aan meer ruimte op het elektriciteitsnet voor andere klanten. Voor congestieverzachters gelden andere criteria dan voor de categorieën veiligheid en basisbehoeften.

Categorie 2: veiligheid
Onder andere brandweer, politie, rechtspraak, penitentiaire inrichtingen, waterschappen en acute gezondheidszorg.

Categorie 3: basisbehoeften
Onder andere de openbare drinkwatervoorziening, onderwijs, warmtevoorziening en woningbouw. Dit geldt alleen voor verbruik en niet voor terug levering. In principe wordt woningbouw met kleinverbruik altijd aangesloten en komen deze aanvragen dus niet op de wachtlijst.

Hoe doe je een beroep op prioritering?

Kijk voor meer informatie over maatschappelijke prioritering op de website van je netbeheerder. Daar lees je ook hoe je jouw project kan aanmelden:  

Liander 

Enexis 

Stedin 

Coteq

Rendo

TenneT

Meer informatie

 

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 3 oktober 2024
Uitnodiging bijeenkomst emissieloos bouwen tijdens Ecomobiel

Bouwend Nederland, Transport en Logistiek Nederland en de Koninklijke Hibin organiseren tijdens Ecomobiel in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch voor hun leden op 15 oktober van 14 tot 16 uur een gezamenlijke bijeenkomst over emissieloos bouwen en vervoeren.

Maandag 30 september 2024
Einbijeenkomst SLiepe yn e takomst

Vorige week dinsdag werden de 7 unieke ideeën gepresenteerd voor biobased recreatiewoningen in Fryslân. Met een bijna volle theaterzaal in Sneek was de belangstelling groot vanuit de bouw-, gastvrijheids- én politieke sector. De positieve energie in de zaal bevestigt dat het project ‘Sliepe yn’e Takomst’ al veel in beweging heeft gezet. Circulair en biobased bouwen staat volop in de belangstelling.

Donderdag 26 september 2024
Bouwend Nederland ontvangt ElaadNL Outlook Bouw

Op woensdag 25 september overhandigde Onoph Caron, directeur van ElaadNL, de Outlook Zero Emissie Bouw aan Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland. Dit rapport biedt een belangrijk inzicht in de verwachte elektrificatie van al het bouwmaterieel. De onderzoekers van ElaadNL verwachten een sterke groei. In het rapport wordt ook de ‘Ladder van laden voor elektrisch bouwen’ geïntroduceerd. Hierin staan verschillende laadoplossingen gerangschikt op wenselijkheid vanuit het maatschappelijke belang.