Maatschappelijk Prioriteringskader voor woningbouw en andere maatschappelijke projecten
Donderdag 3 oktober 2024
Vanaf 1 oktober kun je als ontwikkelaar en bouwer gebruik maken van het nieuwe Maatschappelijk Prioriteringskader. Dit kader stelt netbeheerders in staat om bij schaarste op het elektriciteitsnet voorrang te geven aan woningbouw en andere maatschappelijke projecten.
Met het maatschappelijk prioriteringskader moeten netbeheerders transportcapaciteit die beschikbaar komt eerst verdelen over de partijen die voldoen aan het prioriteringskader. Het prioriteringskader kent 3 categorieën:
Categorie 1: congestieverzachters
Bedrijven of organisaties die bijdragen aan meer ruimte op het elektriciteitsnet voor andere klanten. Voor congestieverzachters gelden andere criteria dan voor de categorieën veiligheid en basisbehoeften.
Categorie 2: veiligheid
Onder andere brandweer, politie, rechtspraak, penitentiaire inrichtingen, waterschappen en acute gezondheidszorg.
Categorie 3: basisbehoeften
Onder andere de openbare drinkwatervoorziening, onderwijs, warmtevoorziening en woningbouw. Dit geldt alleen voor verbruik en niet voor terug levering. In principe wordt woningbouw met kleinverbruik altijd aangesloten en komen deze aanvragen dus niet op de wachtlijst.
Hoe doe je een beroep op prioritering?
Kijk voor meer informatie over maatschappelijke prioritering op de website van je netbeheerder. Daar lees je ook hoe je jouw project kan aanmelden:
Meer informatie
Gerelateerd nieuws
2024 was een bewogen jaar, waarin jullie, onze leden, keihard hebben gewerkt aan de toekomst van Nederland.
Dinsdag 10 december 2024 was het weer zover: de Asfaltdag. Jaarlijks op de tweede dinsdag van december komt asfalt Nederland samen in Theater Flint in Amersfoort. Dit jaar hebben ruim 500 mensen deelgenomen aan het interactieve programma en de bijbehorende beurs bezocht, want bij de Asfaltdag zijn betekent dat je weer op de hoogte bent als het over asfalt gaat. Met als bijkomend voordeel dat je kunt zeggen: "Ik was er ook bij”. Het centrale thema was verduurzaming van de sector.
Sinds twee uitspraken van de Raad van State is er onduidelijkheid ontstaan over het met aandacht voor de natuur isoleren van gevels of daken. Zo moet je bij na-isoleren rekening houden met vleermuizen, mussen en gierzwaluwen in de spouwmuren. Maar hoe doe je dat precies?