Lever input op de procesbeschrijving ordening van ondergrondse netten
Maandag 18 maart 2024
De Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 7171-2 ‘procesbeschrijving ordening van ondergrondse netten is voor commentaar gepubliceerd. Dit is een update van de versie uit 2009. De ondergrond wordt steeds voller. Ontwikkelingen als de energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteit en het verdichten van woningbouw, hebben ook invloed op de ondergrondse infrastructuur. Gezien de toenemende drukte in de ondergrond is het belang van afstemming tussen belanghebbenden en vastleggen van afspraken groot.
Zorgvuldig omgaan met de bodem en ondergrond is voor elk project in Nederland een voorwaarde voor het slagen daarvan. De ondergrond is al lang niet meer het sluitstuk. Belangrijk is om zo vroeg mogelijk, al bij de initiatieffase inzichtelijk te krijgen met welke partijen er afspraken gemaakt moeten worden, zodat het project een succes wordt. De NPR 7171-2 bevat afspraken over het proces tussen de betrokken partijen voor inrichting en ordening van de ondergrond, zoals de verantwoordelijkheden van betrokken partijen en de bijbehorende activiteiten.
Commentaarronde NPR 7171-2
Op 1 februari 2024 is de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 7171-2 'Ordening van ondergrondse netten – Deel 2: Procesbeschrijving' voor commentaar gepubliceerd. Iedereen kan commentaar leveren tot 1 mei 2024.
Webinar
Op 6 maart van 10:00 – 11:30 uur wordt er een webinar georganiseerd over NPR 7171-2. De voorzitter van de normcommissie, de schrijvers van het normontwerp en vertegenwoordigers uit de sector zijn aanwezig om vragen over het normontwerp te beantwoorden. Aanmelden voor het webinar 'Normontwerp NPR 7171-2' kan via deze link.
Bijdrage vakgroep
De vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer heeft actief bijgedragen in de normcommissie en werkgroepen. Als eerste resultaat is op 1 februari 2024 de NEN7171-1, dat een gedeeld uitgangspunt biedt voor het ontwerpen en afspreken van maatregelen om negatieve effecten van werkzaamheden in de bodem te beperken, gepubliceerd. Nu is de NPR7171-2, procesbeschrijving, ter commentaar gepubliceerd. Dossierhouder binnen de vakgroep is Yvonne de Rijck.
Gerelateerd nieuws
In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.
Binnen de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG) is er in 2024 gestart met focus op de ‘G’. In de praktijk betekent dit het organiseren, professionaliseren en profileren van de Ledengroep Boren en Bemalen, startende vanuit de activiteit bemalen. Er is contact gelegd met ruim 15-tal potentiële leden én er zijn een 4-tal bijeenkomsten in 2025 gepland. De bijeenkomst van 8 april is met 25 deelnemers druk bezocht waarbij actuele thema’s vanuit de speerpunten, markt & overheid, ketensamenwerking, personeel, techniek en veiligheid besproken. Lees verder om te lezen welke onderwerpen hen bezigen.
Zaterdag 21 juni gaan de bouwhekken weer open voor bezoekers aan de Dag van de Bouw. Een mooi moment om jouw werkzaamheden binnen de Ondergrondse Infra te laten zien aan het brede publiek. Vind je het leuker om juist jongeren enthousiast te maken voor onze sector? Doe dan mee aan de Onderwijsdag van de Bouw. Traditioneel de dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw. Dit keer op vrijdag 20 juni. Nodig scholen in de buurt uit om een kijkje te nemen bij een interessant project en maak jongeren enthousiast voor de Ondergrondse Infra.