1. Home
  2. Nieuws
  3. Kostenindexering 2024 2025

Kostenindexering 2024-2025

Woensdag 13 november 2024

Op 11 november 2024 heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn Notitie Kostenindexering Ondergrondse Infra 2024-2025 opgeleverd. Deze kostenindexering is besproken met en geaccepteerd door Bouwend Nederland, Evides en Stedin. Evides, Stedin en ZiggoVodafone en ‘hun’ aannemers passen het EIB-Kostenindexeringsmodel als sinds 2021 toe in hun contracten. Het model leent zich goed voor een veel bredere toepassing in de sector ondergrondse infra voor energie, water en data.

Voorgeschiedenis van het model

In 2021 hebben Bouwend Nederland, de netwerkbeheerders Evides en Stedin en het EIB gezamenlijk een kostenindexeringsmodel ontwikkeld voor specifiek werkzaamheden m.b.t. distributieleidingen en huisaansluitingen. Dit EIB-model kent ten opzichte van andere, meer algemene indexeringsmodellen twee bijzonderheden:

  1. In het EIB-model is rekening gehouden met de bijzonderheden van de sector Ondergrondse Infra;
  2. Het model kijkt steeds een kalenderjaar terug (realisatie) en een kalenderjaar vooruit (prognose). En het verschil tussen het voor enig jaar geprognotiseerde en gerealiseerde kostenstijging wordt verrekend in het ophogingspercentage per 1 januari van het volgende kalenderjaar.

Toekomst van het model

Het EIB-Kostenindexeringsmodel is in 2024 geëvalueerd door een evaluatiecommissie waarin diverse aannemers en netwerkbeheerders zitting hadden. Uit die evaluatie is gebleken dat de ervaringen van de opdrachtgevers en opdrachtnemers met dit model erg positief zijn, dat dit model goed aansluit op de omstandigheden en de behoeften van de opdrachtgevers en opdrachtnemers in de ondergrondse infra. Uit de evaluatie zijn ook verbetervoorstellen naar voren gekomen, zoals het voortaan rekening houden met de toenemende elektrificatie van het materieel en het frequenter meten en indexeren van de kostenontwikkelingen. Deze verbeteringen zullen in 2025 worde doorgevoerd.

Bredere inzet model

De evaluatiecommissie heeft de wens uitgesproken dat het EIB-kostenindexeringsmodel breder in de sector toepassing gaat vinden, door meer netwerkbeheerders en in meer soorten contracten gebruikt gaat worden. In het Uitvoeringsakkoord dat Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland in juni 2024 hebben gesloten is ook afgesproken om de bredere toepassing te onderzoeken.

Bekijk hier de notitie van het EIB.

Jan van der Meer

Gerelateerd nieuws

Maandag 16 december 2024
Geef je reactie op de consultatie van het informatiemodel Kabels en Leidingen

Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.

Maandag 16 december 2024
Consultatie Beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap (Wibon)

Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.

Vrijdag 29 november 2024
Emissieloze bouwplaats bij groot kabelproject voor TenneT

Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.