Koninklijke Bouwend Nederland ondersteunt het Manifest Nationaal isolatieprogramma
Maandag 13 september 2021
“Het Nederlandse isolatiebeleid moet op schop: het isoleren van woningen moet sneller, slimmer en socialer”. Dat vinden ChristenUnie, CDA en GroenLinks. Op 13 september presenteerden zij het Manifest Nationaal isolatieprogramma met 12 concrete voorstellen om snellere, slimmere en sociale woningisolatie mogelijk te maken. Samen met brede maatschappelijke coalitie ondersteunt Koninklijke Bouwend Nederland dit programma omdat dit kan leiden tot de noodzakelijke versnelling van de energietransitie.
Snellere, slimmere en sociale woningisolatie
Het manifest en de 12 concrete voorstellen maken snellere, slimmere en sociale woningisolatie mogelijk. Vanuit de bouwsector maken wij ons hard voor een snelle verdere uitwerking van een beter isolatiebeleid. Van een tegoedbon/vouchers voor woningeigenaren tot isolatieteams die bewoners actief benaderen en ondersteunen, van beginnen met de slechtst geïsoleerde woningen tot een contingentenaanpak. Van het opleiden van vakmensen tot een langjarige stabiele programmatische aanpak met voldoende middelen, zodat gestaag en met investeringszekerheid voor ondernemers wordt toegewerkt naar een duurzaam Nederland met goed geïsoleerde woningen.
Bijna een jaar geleden werd met de aangenomen motie Segers/Klaver opgeroepen tot het opzetten van een Nationaal Isolatieprogramma. In aanloop naar de verkiezingen dit voorjaar deed Bouwend Nederland samen met een brede coalitie in een gezamenlijke position paper al de eerste concrete voorstellen hoe dit programma eruit moet zien.
Isoleren vliegwiel voor verdere versnelling
Maar het wil nog niet opschieten en het tempo moet heel snel omhoog, willen we de ruim 7 miljoen woningen in Nederland verduurzamen. Het isoleren van woningen én zorgen voor goede ventilatie zijn daarbij de eerste essentiële stappen die gezet kunnen worden. Daarmee krijgen bewoners gelijk meer wooncomfort, lagere energielasten door energiebesparing en dragen zo bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Isoleren is óók noodzakelijk voor de overstap naar duurzame energiebronnen en daarmee het vliegwiel voor versnelling van de bredere energietransitie.
Burgers verder aanmoedigen
Met een Nationaal Isolatie Programma moeten de Rijksoverheid en gemeenten het initiatief en de regie nemen om burgers aan te moedigen en ook in staat te stellen om aan de slag te gaan met woningverduurzaming. Een programmatische aanpak moet bewoners, woningeigenaren, gemeenten en bouw- en installatiebedrijven langdurig perspectief bieden. Slimme vraagbundeling stimuleert bovendien opschaling bij bedrijven. Alleen dan kunnen zij verder investeren, innoveren, mensen opleiden, plannen maken en uitvoeren.
Gerelateerd nieuws
Emissieloos werken krijgt internationaal inmiddels ruim de aandacht, zo bleek tijdens de Bauma in München. Daarbij valt op dat er meer en grotere elektrische machines leverbaar zijn dan tijdens voorgaande edities, en dat er in een veel breder perspectief gekeken wordt naar verduurzamingsopgaven.
De Emissievoorspeller van Topsector Logistiek is flink uitgebreid en verbeterd. Met de nieuwste functionaliteiten krijg je nog beter een betrouwbaar inzicht krijgen in de emissies en stikstofimpact van bouwprojecten. Je hoort er dinsdag 6 mei meer over tijdens een lunch-webinar.
Marktdag Waterschap De Dommel brengt markt en overheid samen Met ruim 130 aanwezigen, waaronder infrabouwers, ingenieursbureaus en vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap, was de marktdag die Bouwend Nederland in samenwerking met Waterschap de Dommel op 9 april organiseerde in Boxtel een waardevolle bijeenkomst. “De opgaven voor de komende jaren zijn zo groot, dat maakt slimme en goede samenwerking belangrijker dan ooit”, aldus Beatrice Dormans, Regiomanager Zuid van Bouwend Nederland. “Daarom hebben wij de handen in elkaar geslagen met het waterschap om op deze dag met markt en overheid in gesprek te gaan over de toekomst.”