Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Koninklijke bouwend nederland ondersteunt het manifest nationaal isolatieprogramma

Koninklijke Bouwend Nederland ondersteunt het Manifest Nationaal isolatieprogramma

Maandag 13 september 2021

“Het Nederlandse isolatiebeleid moet op schop: het isoleren van woningen moet sneller, slimmer en socialer”. Dat vinden ChristenUnie, CDA en GroenLinks. Op 13 september presenteerden zij het Manifest Nationaal isolatieprogramma met 12 concrete voorstellen om snellere, slimmere en sociale woningisolatie mogelijk te maken. Samen met brede maatschappelijke coalitie ondersteunt Koninklijke Bouwend Nederland dit programma omdat dit kan leiden tot de noodzakelijke versnelling van de energietransitie.

Snellere, slimmere en sociale woningisolatie

Het manifest en de 12 concrete voorstellen maken snellere, slimmere en sociale woningisolatie mogelijk. Vanuit de bouwsector maken wij ons hard voor een snelle verdere uitwerking van een beter isolatiebeleid. Van een tegoedbon/vouchers voor woningeigenaren tot isolatieteams die bewoners actief benaderen en ondersteunen, van beginnen met de slechtst geïsoleerde woningen tot een contingentenaanpak. Van het opleiden van vakmensen tot een langjarige stabiele programmatische aanpak met voldoende middelen, zodat gestaag en met investeringszekerheid voor ondernemers wordt toegewerkt naar een duurzaam Nederland met goed geïsoleerde woningen.

Bijna een jaar geleden werd met de aangenomen motie Segers/Klaver opgeroepen tot het opzetten van een Nationaal Isolatieprogramma. In aanloop naar de verkiezingen dit voorjaar deed Bouwend Nederland samen met een brede coalitie in een gezamenlijke position paper al de eerste concrete voorstellen hoe dit programma eruit moet zien.

Isoleren vliegwiel voor verdere versnelling

Maar het wil nog niet opschieten en het tempo moet heel snel omhoog, willen we de ruim 7 miljoen woningen in Nederland verduurzamen. Het isoleren van woningen én zorgen voor goede ventilatie zijn daarbij de eerste essentiële stappen die gezet kunnen worden. Daarmee krijgen bewoners gelijk meer wooncomfort, lagere energielasten door energiebesparing en dragen zo bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Isoleren is óók noodzakelijk voor de overstap naar duurzame energiebronnen en daarmee het vliegwiel voor versnelling van de bredere energietransitie.

Burgers verder aanmoedigen

Met een Nationaal Isolatie Programma moeten de Rijksoverheid en gemeenten het initiatief en de regie nemen om burgers aan te moedigen en ook in staat te stellen om aan de slag te gaan met woningverduurzaming. Een programmatische aanpak moet bewoners, woningeigenaren, gemeenten en bouw- en installatiebedrijven langdurig perspectief bieden. Slimme vraagbundeling stimuleert bovendien opschaling bij bedrijven. Alleen dan kunnen zij verder investeren, innoveren, mensen opleiden, plannen maken en uitvoeren.

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.