1. Home
  2. Nieuws
  3. Knipscheer al aan de slag met schadelijke stoffen assistent

Knipscheer al aan de slag met Schadelijke Stoffen Assistent

Maandag 14 oktober 2024

Met de Schadelijke Stoffen Assistent kun je op een eenvoudige manier voldoen aan de registratie-eisen van gevaarlijke stoffen, zoals vereist door de Arbowet. Het instrument wordt nog verder ontwikkeld zodat het volledig voldoet aan het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. KAM-coördinator Iris Schuur van Knipscheer Infrastructuur was samen met haar collega nauw betrokken bij de totstandkoming van deze tool.

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is één van de grootste werkgerelateerde gezondheidsrisico’s en staat in de top 3 van oorzaken van werkgerelateerde ziekten. Toch zijn werkgevers en werknemers zich onvoldoende bewust van de blootstelling en de bijbehorende gevaren. Volandis en Wij Techniek hebben in samenwerking met Chemrade de Schadelijke Stoffen Assistent ontworpen om dit bewustzijn te vergroten en bedrijven te helpen de vereiste maatregelen te nemen. Iris Schuur is enthousiast over de nieuwe tool. “Het actueel houden van je registratie van schadelijke stoffen is lastig en tijdrovend. We hadden toevallig al een demo van Chemrade gehad toen ik tijdens de KAM infra-dag in gesprek raakte met arbeidshygiënist Johan Timmerman van Volandis. Hij gaf een workshop over diisocyanaten en vertelde over de Schadelijke Stoffen Assistent. Op dat moment zou de pilot bijna beginnen. Mijn collega Peter van der Linde van Knipscheer Rail-Infra en ik waren meteen enthousiast. Ook Heilijgers en Friso waren betrokken bij de pilot.” 

Al ruim 1500 stoffen geregistreerd

De eerste stap van het 4-stappenplan Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen is registratie. “Bij ons werken zo’n 150 medewerkers, verdeeld over 3 bedrijven vanuit 8 vestigingen en we hebben zo’n 60 busjes en auto’s rijden. Samen met Volandis hebben we voor alle plekken de producten met gevaarlijke stoffen in kaart gebracht en de producten weggedaan waar we niet meer mee werken. Voor alle gebruikte producten hebben we daarna actuele veiligheidsheidsinformatiebladen opgevraagd. Deze zijn per product toegevoegd aan de database van de nieuwe tool. Zo zie je snel de actuele informatie over de risico's van een product en aanbevelingen voor het veilig gebruik ervan”, legt Schuur uit. Inmiddels staan er al ruim 1500 producten in de database. “Je voert de naam van het product in en het informatieblad verschijnt. Staat het product er nog niet in, dan kun je het document zelf uploaden. Handig is ook dat je zelf het registratieniveau kiest, bijvoorbeeld locatie of project.”

Sluipmoordenaar

Schuur heeft gelukkig geen direct ongeval met gevaarlijke stoffen meegemaakt. Ze benadrukt dat het meestal om de effecten op langere termijn gaat. “De meeste gevaarlijke stoffen zijn een sluipmoordenaar. De effecten van inademing of contact met de huid doen zich pas veel later voor. Vaak als mensen al met pensioen zijn. Daardoor zijn medewerkers zich ook niet altijd bewust van de risico’s. In onze toolboxen en werkinstructies besteden we regelmatig aandacht aan stoffen die we veel gebruiken, denk aan Purschuim, of stoffen met extra risico, zoals bekistingsolie. Hopelijk wordt de nieuwe tool straks ook beschikbaar als app. Dan hebben onze medewerkers en onderaannemers buiten de informatie snel bij de hand. Dat zou enorm helpen.”

Nieuwe functionaliteiten in de maak

Met de schadelijke stoffen assistent voldoe je dus aan stap 1, registratie. Maar ook al deels aan stap 4, borging. De veiligheidsinformatiebladen worden periodiek bijgewerkt. Hiervoor is een dienstverleningsovereenkomst afgesloten met Chemrade. Verder is Volandis met werkgroepen bezig om veiligheidsinstructies van productgroepen te ontwikkelen. Hieruit volgen dan de werkinstructiekaarten die ook worden verwerkt in de tool. Schuur: “Ik kan de tool van harte aanbevelen. Hij is heel gebruiksvriendelijk, kosteloos voor bedrijven die onder de cao Bouw & Infra vallen en een grote hulp bij het in kaart brengen van risico’s en te nemen maatregelen. Hoe meer gebruikers, hoe completer het productoverzicht. Dus ga snel naar je Volandis-portaal en doe mee.”

Webinar over de Schadelijke Stoffen Assistent

Donderdag 24 oktober van 15 tot 16 uur organiseren we een webinar met extra informatie over de Schadelijke Stoffen Assistent. Meld je vooral aan: Webinar Schadelijke Stoffen Assistent (bouwendnederland.nl)

Verder lezen

Lees ook het interview met Jeroen Seldenrijk die in zijn jaren als schilder regelmatig last had van zijn luchtwegen en vaak misselijk was na een dag werken: "Voorkom dat je een van die slachtoffers wordt" - door Jeroen Seldenrijk | Veilig Werken met [ Gevaarlijke ] Stoffen | Arboportaal

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 16 oktober 2024
Scholen omarmen nieuwe lesstof veilig werken op de bouw

Leerlingen van de praktische mbo-opleidingen timmeren, metselen en tegelzetten leren alles wat je moet weten over het vak én over veilig werken op de bouw. Dat is het resultaat van de inspanningen van Jurgen van de Ven van Huybregts Relou in samenwerking met anderen. De kans is groot dat het hbo dit voorbeeld volgt voor alle bouwgerelateerde opleidingen.

Dinsdag 8 oktober 2024
‘Samen sterk voor veilig werk’ tijdens Bewust Veilig-dag 2025

Veilig en gezond werken is een belangrijk thema in de bouw-, techniek-, infra- en onderhoudswereld. Om te zorgen dat we jaarlijks nul bedrijfsongevallen registreren, is het essentieel dat we continu aandacht aan dit thema besteden. Daarom organiseren de brancheorganisaties in de bouw op 26 maart 2025 alweer de negende editie van de Bewust Veilig-dag.

Maandag 7 oktober 2024
Terugkijklink webinar Omgevingsveiligheid

Sinds dit jaar is de nieuwe Omgevingswet van kracht. In een webinar vertelden we meer over de extra eisen vanuit de Omgevingswet voor het proces van werkvoorbereiding tot aan de uitvoering in relatie tot omgevingsveiligheid. Je kan het webinar nu terugkijken.