Kabinet moet nú werk maken van haalbare plannen na betekenisvolle uitspraak in stikstofzaak
Woensdag 22 januari 2025
De uitspraak vandaag van de rechter in de stikstofzaak die Greenpeace aanspande tegen de Staat, maakt één ding nog duidelijker: er moet snel en doortastend worden gehandeld. Het huidige beleid schiet tekort, aldus de rechter. De stikstofdepositie moet flink worden teruggebracht, met prioriteit voor de meest kwetsbare Natura 2000-gebieden.
De Staat moet direct aan de slag met oplossingen. Samen met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu roepen we kabinet op om voortvarend te starten met de eerder aangereikte plannen voor stikstofreductie.
Minder stikstofuitstoot essentieel voor bouw en infra
Het stikstofprobleem belemmert Nederland al jaren. Sinds 2004 blijkt de politieke aanpak onvoldoende effectief. De rechter heeft vandaag bevestigd dat de Staat daarmee onrechtmatig handelt. Vermindering van stikstofuitstoot is essentieel om de toekomst van boeren veilig te stellen, natuur te versterken, woningen te bouwen en cruciale infrastructuur aan te leggen. Een juridisch houdbare en uitvoerbare oplossing is daarbij onmisbaar.
Urgentie om proces te versnellen met emissiereductieplan
Wij zien, samen met de andere betrokken partijen, grote urgentie om het proces te versnellen. Daarom hebben we eind vorig jaar gezamenlijk een emissiereductieplan gepresenteerd. Dit plan biedt concrete oplossingen om stikstofuitstoot te verlagen, met een balans tussen economie en ecologie. Het voorstel werd breed gesteund door de Tweede Kamer, die de minister opriep het plan integraal op te nemen in het stikstofbeleid.
'Plannen maken en uitvoeren'
"Hopelijk wordt nu eindelijk iedereen wakker geschud. Dit is de zoveelste stikstofuitspraak, het zoveelste bewijs van onvermogen het stikstofprobleem aan te pakken", zegt onze voorzitter Arno Visser. "Vertragen, afwachten, uitstellen: het probleem wordt alleen maar verergerd. Terwijl Nederland al jaren op een stikstofslot zit, gooide dit kabinet plannen in de prullenbak zonder alternatief. De politiek moet doen waarvoor de politiek is bedoeld: plannen maken en uitvoeren." Samen met natuurorganisaties en VNO-NCW bieden we al jaren alternatieve maatregelen om stikstofvermindering te versnellen. "Zonder stikstofvermindering lossen we het woningtekort niet op, leggen we geen nieuwe weg aan en kunnen we de energietransitie op onze buik schrijven", vervolgt Visser.
Aan de slag!
De oproep aan het kabinet is helder: voer het voorgestelde maatregelenpakket zo snel mogelijk uit. Alleen door samenwerking tussen sectoren en een eerlijke verdeling van inspanningen kunnen we een gezonde toekomst creëren waarin ruimte is voor zowel economische ontwikkeling als natuurbehoud.
Gerelateerd nieuws
De Raad van State heeft op 18 december 2024 geoordeeld dat er voortaan andere regels gelden voor intern salderen. Dat betekent dat bij bouw- en infrastructurele projecten intern salderen minder vaak gebruikt kan worden. Deze uitspraak is een even onverwachte als harde klap. Bedrijven die nieuwe woningbouw of infraprojecten mogelijk moeten maken, zitten nu in grote onzekerheid over welke projecten door kunnen gaan.
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de begroting Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Er liggen een paar grote uitdagingen voor de bouw en infra. Stikstof vormt een van de grootste uitdagingen voor de sector. Om de bouw van grote woonwijken en het aanleggen van nieuwe infrastructuur mogelijk te maken, is immers stikstofruimte nodig. Sinds minister Wiersma in september het Nationaal Programma Landelijk Gebied stopte, is het onduidelijk hoe Nederland de uitstoot van stikstof gaat verminderen en de natuur zal verbeteren. Stevige vermindering van stikstofuitstoot is geen luxe maar pure noodzaak om ruimte te maken voor woningbouw en infrastructuur.
Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Openbaar Vervoer en Milieu heeft zijn bezwaren tegen de invoering van de zero-emissiezones ingetrokken. Om de leefbaarheid in steden te verbeteren en overlast te beperken, stellen veel grote gemeenten binnenkort een zero-emissiezone in.