JBN Denktank geeft andere kijk op samenwerken
Donderdag 3 oktober 2024
Hoe kunnen we beter samenwerken met partners in de keten? Twaalf gedreven JBN'ers die bij infrabedrijven werken, buigen zich dit najaar over dit steeds belangrijker wordende vraagstuk in de sector. Vaak worden JBN'ers gevraagd hoe zij tegen bepaalde materie aankijken en worden zij aangespoord hun visie kenbaar te maken. Op 3 oktober vond de eerste bijeenkomst plaats en in januari presenteren zij verfrissende ideeën en adviezen aan Bouwend Nederland.
"Dat is een heel brede, open vraag en daarom vaak lastig te beantwoorden", zegt Itzél Zuiker, verenigingsmanager van Jong Bouwend Nederland. "Er zijn zeker vernieuwende ideeën bij onze jonge leden, maar soms is het lastig een nieuw standpunt goed te formuleren en te onderbouwen. Daarvoor moet je je erin verdiepen en daar heb je tijd voor nodig, een schaars goed voor veel jonge ondernemers. Zonde, want bij JBN'ers leeft sterk de behoefte om zich op inhoudelijk vlak in bepaalde thema's te mengen. Vanuit Jong Bouwend Nederland willen we faciliteren dat ideeën van leden worden gedeeld en zo was ons idee voor de JBN Denktank geboren. Een pilot welteverstaan, maar wel een waar veel van wordt verwacht."
Meer lef
Het idee van de JBN Denktank heeft nu echt vorm gekregen. Twaalf JBN'ers die actief zijn in de infra hebben zich aangemeld en denken na over hoe we beter kunnen samenwerken met partners in de keten. Zuiker: "Het gaat hierbij niet over contracten of juridische aangelegenheden, maar meer de menselijke kant van samenwerking. Hoe ga je de samenwerking aan? Hoe kan wederzijds vertrouwen worden geoptimaliseerd, en hoe kun je zaken het beste met elkaar afstemmen? Allemaal punten waarvan leden van Bouwend Nederland vaak zeggen dat er nog veel te verbeteren valt. Bovendien zijn zij van mening dat de jongere generatie openstaat voor andere manieren van samenwerken, mogelijk met nét wat meer lef. Daarom past een denktank als deze bij Jong Bouwend Nederland."
Drie dagen 'de hei op'
In oktober en november komt de groep drie keer bij elkaar waar zij zich onder professionele begeleiding over de kernvraag buigen. "Het thema wordt vanuit verschillende hoeken aangevlogen: verkennen, oplossingen formuleren, eigen ideeën inbrengen en adviezen uitbrengen horen er allemaal bij. Die adviezen en conclusies worden daarna binnen verschillende organen van onze vereniging gepresenteerd en aangescherpt. Zo kunnen vervolgacties ontstaan, bijvoorbeeld een nieuwe training voor alle leden. Tijdens het proces delen we de tussentijdse bevindingen zodat ons dagelijks bestuur of infraplatforms kunnen bijsturen. In januari zullen we de uitkomsten delen op de InfraTech 2025 in Rotterdam."
Als de pilot aanslaat, is Jong Bouwend Nederland van plan de JBN Denktank vaker te organiseren voor andere vraagstukken die op dat moment spelen.
Gerelateerd nieuws
Vier jaar geleden werd Stef Bosma mededirecteur van Bouwbedrijf Bosma bv. Opa Jan richtte het familiebedrijf in 1964 op. Stef wist al op jonge leeftijd dat hij in het bedrijf wilde werken. Inmiddels is het bouwbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf, met eigen kozijnenmakerij en een breed scala aan lokale projecten: van woningbouw en agrarische loodsen tot complete utiliteitsbouw. "In een klein bedrijf als het onze heb je geen afgebakende functies. Ik ben directeur, maar sta ook gewoon elke dag op de bouw. Dat maakt het leuk en gevarieerd."
Om de grote opgaven in onze sector het hoofd te kunnen bieden, is goede samenwerking tussen RWS en markt belangrijk. In coronatijd is hebben om die reden RWS, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Vereniging van Waterbouwers, MKB Infra, Cumela en NLingenieurs samen de Taskforce Infra opgericht. In eerste instantie om de gevolgen van de coronacrisis aan te kunnen en in het vervolg daarvan ook om gezamenlijk andere uitdagingen binnen onze sector op te pakken: 2-fasenaanpak, portfoliocontracten en assetmanagement. Het nieuwste initiatief is het Platform V&R waar samen gewerkt wordt aan het snel en slim vormgeven van de aanpak in de V&R-opgave.
Dinsdag 10 december 2024 was het weer zover: de Asfaltdag. Jaarlijks op de tweede dinsdag van december komt asfalt Nederland samen in Theater Flint in Amersfoort. Dit jaar hebben ruim 500 mensen deelgenomen aan het interactieve programma en de bijbehorende beurs bezocht, want bij de Asfaltdag zijn betekent dat je weer op de hoogte bent als het over asfalt gaat. Met als bijkomend voordeel dat je kunt zeggen: "Ik was er ook bij”. Het centrale thema was verduurzaming van de sector.