1. Home
  2. Nieuws
  3. Jbn denktank geeft andere kijk op samenwerken

JBN Denktank geeft andere kijk op samenwerken

Donderdag 3 oktober 2024

Hoe kunnen we beter samenwerken met partners in de keten? Twaalf gedreven JBN'ers die bij infrabedrijven werken, buigen zich dit najaar over dit steeds belangrijker wordende vraagstuk in de sector. Vaak worden JBN'ers gevraagd hoe zij tegen bepaalde materie aankijken en worden zij aangespoord hun visie kenbaar te maken. Op 3 oktober vond de eerste bijeenkomst plaats en in januari presenteren zij verfrissende ideeën en adviezen aan Bouwend Nederland.

"Dat is een heel brede, open vraag en daarom vaak lastig te beantwoorden", zegt Itzél Zuiker, verenigingsmanager van Jong Bouwend Nederland. "Er zijn zeker vernieuwende ideeën bij onze jonge leden, maar soms is het lastig een nieuw standpunt goed te formuleren en te onderbouwen. Daarvoor moet je je erin verdiepen en daar heb je tijd voor nodig, een schaars goed voor veel jonge ondernemers. Zonde, want bij JBN'ers leeft sterk de behoefte om zich op inhoudelijk vlak in bepaalde thema's te mengen. Vanuit Jong Bouwend Nederland willen we faciliteren dat ideeën van leden worden gedeeld en zo was ons idee voor de JBN Denktank geboren. Een pilot welteverstaan, maar wel een waar veel van wordt verwacht."

Meer lef

Het idee van de JBN Denktank heeft nu echt vorm gekregen. Twaalf JBN'ers die actief zijn in de infra hebben zich aangemeld en denken na over hoe we beter kunnen samenwerken met partners in de keten. Zuiker: "Het gaat hierbij niet over contracten of juridische aangelegenheden, maar meer de menselijke kant van samenwerking. Hoe ga je de samenwerking aan? Hoe kan wederzijds vertrouwen worden geoptimaliseerd, en hoe kun je zaken het beste met elkaar afstemmen? Allemaal punten waarvan leden van Bouwend Nederland vaak zeggen dat er nog veel te verbeteren valt. Bovendien zijn zij van mening dat de jongere generatie openstaat voor andere manieren van samenwerken, mogelijk met nét wat meer lef. Daarom past een denktank als deze bij Jong Bouwend Nederland."

Drie dagen 'de hei op'

In oktober en november komt de groep drie keer bij elkaar waar zij zich onder professionele begeleiding over de kernvraag buigen. "Het thema wordt vanuit verschillende hoeken aangevlogen: verkennen, oplossingen formuleren, eigen ideeën inbrengen en adviezen uitbrengen horen er allemaal bij. Die adviezen en conclusies worden daarna binnen verschillende organen van onze vereniging gepresenteerd en aangescherpt. Zo kunnen vervolgacties ontstaan, bijvoorbeeld een nieuwe training voor alle leden. Tijdens het proces delen we de tussentijdse bevindingen zodat ons dagelijks bestuur of infraplatforms kunnen bijsturen. In januari zullen we de uitkomsten delen op de InfraTech 2025 in Rotterdam."

Als de pilot aanslaat, is Jong Bouwend Nederland van plan de JBN Denktank vaker te organiseren voor andere vraagstukken die op dat moment spelen.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 4 oktober 2024
JBN Ledenwervingsbijeenkomst: een middag vol inspiratie en plezier

OP 26 september vond de ledenwervingsbijeenkomst van Jong Bouwend Nederland Noord plaats, een evenement met als doel nieuwe leden te werven en om jong en oud samen te brengen. Het doel om op een laagdrempelige manier te laten zien wat JBN is en wat de waarde van een jongerennetwerk is, is zeker geslaagd!

Dinsdag 1 oktober 2024
Goed nieuws: campagne 'Ik ga voor infra' gelanceerd

De social media campagne 'Ik ga voor infra’ is officieel van start is gegaan. Deze op maat gemaakte campagne is ontworpen om infra-opleidingsbedrijven te ondersteunen en te versterken. Door succesvolle elementen uit eerdere campagnes te combineren met frisse ideeën zetten we de unieke mogelijkheden van een carrière in de infrasector in de spotlight.

Donderdag 26 september 2024
Bouwend Nederland ontvangt ElaadNL Outlook Bouw

Op woensdag 25 september overhandigde Onoph Caron, directeur van ElaadNL, de Outlook Zero Emissie Bouw aan Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland. Dit rapport biedt een belangrijk inzicht in de verwachte elektrificatie van al het bouwmaterieel. De onderzoekers van ElaadNL verwachten een sterke groei. In het rapport wordt ook de ‘Ladder van laden voor elektrisch bouwen’ geïntroduceerd. Hierin staan verschillende laadoplossingen gerangschikt op wenselijkheid vanuit het maatschappelijke belang.