Hoe zorg je dat irritatie niet tot agressie leidt?
Maandag 10 maart 2025
Wegwerkzaamheden, open sleuven en afgesloten wegen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Hoe zorg je dat je de werkplek zo veilig mogelijk houdt voor de omwonenden, je collega's en jezelf? Hoe ga je om met omwonenden die hiervan last kunnen hebben, of zelfs agressief worden? Deze video is ontwikkeld om het belang van een veilige werkplek te benadrukken. Dit gebeurt niet alleen door de juiste afzettingen te plaatsen, maar ook door een goede omgang met irritatie.
Er zijn twee varianten van de film gemaakt; een interactieve en lineaire variant. We raden het gebruik van de interactieve film variant aan, omdat deze vragen bevat die discussie en reflectie stimuleren. De lineaire variant is geschikt is voor het plaatsen op social media en kan eenvoudig in leeromgevingen worden opgenomen. In de bijbehorende lesbrief vind je meer informatie over de films, inclusief links. Daarnaast is er een toolboxflyer over 'omgang met irritatie en agressie van omwonenden' beschikbaar. Deze toolboxflyer kan gebruikt worden op het moment dat er geen afspeelmogelijkheid beschikbaar is, of ter aanvulling.
Werkgroep leren van incidenten
Deze toolbox is opgesteld door de werkgroep leren van Arbo incidenten. Deze werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan onze gas- en elektriciteitsnetten. Dank hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Deze werkgroep is vanuit de Governancecode Veilige Energienetten landelijk actief. Aan de hand van praktijksituaties maken netbeheerders en aannemers incidenten bespreekbaar. Andere eerder uitgebrachte foolboxen over het werken aan energienetten vind je op de site van Leren van incidenten.
Toolbox en krant Bewust Veilig-dag
Op woensdag 26 maart besteden honderden bedrijven in de bouw-, techniek- en onderhoudssector extra aandacht aan veiligheid tijdens de Bewust Veilig-dag. Je kan je eventueel nog aanmelden via de website bewustveilig.com
Daar kun je ook de bewust veilig-krant downloaden, die dit jaar in maar liefst zeven talen beschikbaar is. De toolboxen komen op 24 maart vroeg in de ochtend online. Zo kun je ze presenteren op het moment dat het voor jou het beste uitkomt. De onderwerpen van de toolboxen zijn dit jaar: omgaan met agressie, hoe spreek je elkaar aan, en ladders en trappen. Ga voor meer informatie naar Activiteiten voor jouw Bewust Veilig-dag 2025.
Gerelateerd nieuws
Binnen de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG) is er in 2024 gestart met focus op de ‘G’. In de praktijk betekent dit het organiseren, professionaliseren en profileren van de Ledengroep Boren en Bemalen, startende vanuit de activiteit bemalen. Er is contact gelegd met ruim 15-tal potentiële leden én er zijn een 4-tal bijeenkomsten in 2025 gepland. De bijeenkomst van 8 april is met 25 deelnemers druk bezocht waarbij actuele thema’s vanuit de speerpunten, markt & overheid, ketensamenwerking, personeel, techniek en veiligheid besproken. Lees verder om te lezen welke onderwerpen hen bezigen.
Zaterdag 21 juni gaan de bouwhekken weer open voor bezoekers aan de Dag van de Bouw. Een mooi moment om jouw werkzaamheden binnen de Ondergrondse Infra te laten zien aan het brede publiek. Vind je het leuker om juist jongeren enthousiast te maken voor onze sector? Doe dan mee aan de Onderwijsdag van de Bouw. Traditioneel de dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw. Dit keer op vrijdag 20 juni. Nodig scholen in de buurt uit om een kijkje te nemen bij een interessant project en maak jongeren enthousiast voor de Ondergrondse Infra.
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) publiceerde de graafschadecijfers in Nederland over 2024. Helaas moeten we constateren dat met gemiddeld 137 schades per dag, het aantal graafschades opnieuw hoog is. Elke schade betekent niet alleen kosten en overlast, maar ook risico’s voor veiligheid, bereikbaarheid en de betrouwbaarheid van netwerken. In een tijd waarin digitale connectiviteit en ondergrondse infrastructuur cruciaal zijn, kunnen we dit ons eigenlijk niet meer permitteren.