Het nieuwe functie- en loongebouw: vijf tips
Maandag 25 november 2024
Vanaf 2026 geldt binnen de cao bouw & infra een nieuw functie- en loongebouw voor bouwplaats-, uta- en steigerbouwfuncties. Ook is er straks één loongebouw en moeten alle medewerkers per 31 december 2025 in een nieuwe functiegroep zijn ingedeeld. Hoe pak je dat het beste aan? Fenneken Lamaker, beleidsadviseur duurzame inzetbaarheid bij Bouwend Nederland, geeft vijf tips.
Begin op tijd
Het indelen kan een behoorlijke klus zijn, bijvoorbeeld als er geen actuele functieomschrijvingen zijn. Begin daarom op tijd. En lees je van tevoren goed in via functiehuisbouweninfra.nl. Hier vind je algemene informatie over het ORBA-systeem en over de NOK’s (niveau-onderscheidende kenmerken). Ook vind je daar het indelingsformulier, een format voor functieomschrijvingen, uitleg en voorbeeldbrieven.
Deel nooit een functie in op basis van functienaam
Het gaat om de inhoud van de functie. Gebruik het indelingsformulier als hulpmiddel om een functie op de juiste manier te wegen en in een functiegroep in te delen. De functienaam is een hulpmiddel om een referentiefunctie te kiezen.
Werk van makkelijk naar moeilijk
Deel eerst makkelijke en daarna de moeilijker functies in. Makkelijke functies (om in te delen) zijn bijvoorbeeld bouwplaatsfuncties zonder NOK. Lastiger zijn functies met een NOK (denk aan een timmerman, voorman, werkvoorbereider, calculator en uitvoerder). Functies in de ICT worden vaak beschouwd als de lastigste om in te delen. Leg functies die ‘boven cao’ zijn opzij (zoals directeur, bedrijfsleider, projectontwikkelaar, tendermanager en projectleider): Deze functies zijn nu al boven de cao en dat blijft zo.
Bedenk dat je functies aan het indelen bent, géén personen
Eerst bepaal je de zwaarte van de functies binnen je bedrijf en deel je die in functiegroepen in. Daarna bepaal je welke medewerker welke functie heeft.
Sta niet te lang stil bij een functie die je moeilijk vindt om in te delen
Leg die opzij voor later. Je kans is groot dat je die met iets meer oefening en ervaring zonder problemen kunt indelen. Lukt het niet? Neem dan contact op met de adviseurs van Bouwend Nederland.
Gerelateerd nieuws
De nieuwe salaristabellen voor UTA- en bouwplaatsmedewerkers zijn weer gepubliceerd. De tabellen zijn van kracht per 1 januari 2025. Bekijk de tabellen via onderstaande downloads.
Tijdens onze vijfde onderhandelingsronde met vakbonden over de nieuwe cao Bouw & Infra hebben vakbonden het overleg tot nader order opgeschort. We wachten af tot vakbonden weer aan tafel willen. Hierbij bieden we een overzicht van de onderhandelingen tot dus ver en waar we als Bouwend Nederland staan.
Vakbonden hebben het overleg over de nieuwe cao voor de Bouw & Infra vandaag opgeschort.