Handvat Duurzaam Materiaalgebruik 2021 staat online
Donderdag 28 januari 2021
Duurzaam materiaalgebruik en de transitie naar een circulaire bouweconomie wordt steeds belangrijker. Bij opdrachtgevers zien we de vraag naar duurzaamheid van materialen in aanbestedingen belangrijker worden. Er is er meer (nieuwe) wet- en regelgeving. Bovendien willen veel bedrijven zich in de markt onderscheiden met duurzame(re) materialen. Om inzicht te bieden in de nieuwe ontwikkelingen, lanceert Bouwend Nederland deze week het geüpdatete Handvat Duurzaam Materiaalgebruik.
Het Handvat Duurzaam Materiaalgebruik geeft snel inzicht in de volgende zaken:
Wat is nieuw?
In deze nieuwe editie (januari 2021) is de informatie verder bijgewerkt en uitgebreid:
Download
Gerelateerd nieuws
We moedigen je graag aan om te profiteren van de nieuwe kansen die voortkomen uit de beschikbare subsidies voor grootschalige energierenovaties. De recent toegekende 22 miljoen subsidie voor het renoveren van meer dan 4.000 woningen in Haaglanden en Groningen laat zien wat er mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in het opschalen van de renovatieaanpak? Sluit je dan aan bij Verbouwstromen.
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.