1. Home
  2. Nieuws
  3. Digitalisering vakbondsconsulenten benadrukken persoonlijk contact

Digitalisering: vakbondsconsulenten benadrukken persoonlijk contact

Donderdag 3 oktober 2024

Vakbondsconsulenten bieden passende ondersteuning in de digitale wereld van regelingen en aanvragen: "Niet iedereen is digitaal vaardig, maar dit mag nooit een reden zijn om iemand niet optimaal te kunnen helpen."

Desiree van den Hout is als vakbondsconsulent bij FNV Bouw & Infra, veel met én voor mensen bezig. Het maken van pensioenberekeningen en het schetsen van financiële plaatjes, wanneer iemand bijvoorbeeld gebruik wil maken van de zwaarwerkregeling, is voor haar dagelijkse kost. "Dit vraagt altijd om maatwerk en dat maakt mijn werk zo leuk", aldus Desiree.

In dit digitale tijdperk gebeurt bijna alles online. Van het invullen en aanvragen van formulieren, tot het inzien van je pensioen, het is in een handomdraai digitaal te regelen. Dan moet je wel weten hoe dat werkt en weten dat je de juiste afwegingen hebt gemaakt om een goed doordachte keuze te maken. Hoe gaat dit als je geen computer hebt of geen internet? Dit mag nooit een reden zijn om iemand niet optimaal te kunnen helpen, vindt Desiree. "Passende ondersteuning bieden en inzicht in de mogelijkheden is altijd het streven en bij sommige mensen gaat dit nu eenmaal even via een andere route."

Per post

Zo kwam ook de heer Van Gestel via het centrale telefoonnummer van de vakbond bij Desiree terecht. Hij heeft 46 jaar lang als timmerman in de bouw gewerkt en wilde graag eerder met pensioen door gebruik te maken van de zwaarwerkregeling. Om dit traject in gang te zetten moest hij online een aanvraag indienen. Dit zorgde voor het eerste obstakel, want hij heeft geen toegang tot het internet en geen computer. Desiree: "Telefonisch hebben we toen kennisgemaakt en samen de eerste stappen gezet. Ik stelde hem gerust dat we het anders gingen oplossen en nodigde hem uit op een FNV Vakbondshuis. Vervolgens werd ik gemachtigd door hem om onder andere inzage te hebben in zijn pensioengegevens." Sommige zaken gingen per post en duurden iets langer dan gebruikelijk, maar Desiree kon aan de slag. De heer Van Gestel: "Ze heeft mij veel werk uit handen genomen en daardoor ontzorgd."

Maatwerk leveren

Nadat de benodigde informatie compleet was, kon de aanvraag voor de zwaarwerkregeling starten. Er wordt dan nauwkeurig door de vakbondsconsulent gekeken naar de pensioenopbouw, om zo een financieel beeld te krijgen en de juiste berekeningen te maken. "Ik wilde maandelijks zoveel mogelijk hetzelfde kunnen besteden als voorheen", legde de heer Van Gestel uit. Desiree had in dit geval met verschillende factoren te maken, zoals de jongere partner van de heer Van Gestel, haar inkomen en opname van tegoed uit het Tijdspaarfonds – en nam dit allemaal zorgvuldig mee in de berekeningen. "Ik heb me gebogen over de cijfers en hem uiteindelijk ook meerdere scenario's voorgelegd", licht ze tevreden toe. Daar zat al snel een passende oplossing tussen voor de heer Van Gestel.

Van persoonlijk contact naar vervroegd pensioen

Het feit dat ze elkaar meerdere keren hebben gezien en gesproken hielp het proces ook. "De samenwerking was heel soepel en de heer Van Gestel had scherpe vragen die me uitdaagde verder te kijken." Dit heeft ervoor gezorgd dat ze beiden met tevredenheid terugkijken op het traject. "Ik heb al meerdere mensen verteld over de vakbond en het goede werk dat Desiree heeft geleverd", aldus Van Gestel." Het is goed aanvoelen of mensen meer tijd en aandacht nodig hebben", weet Desiree. Inmiddels is de heer Van Gestel met vervroegd pensioen en geniet hij van zijn vrije dagen. "Het voelt nog als vakantie en ik ben erg blij mijn dagen zelf in te kunnen vullen", sluit hij af.

Meer weten?

Je hr-collega, werkgever, pensioenadviseur, financieel adviseur of vakbondsconsulent kan je verder helpen. Ook wanneer je geen lid bent van een vakbond kan de vakbondsconsulent je helpen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld contact opnemen met FNV Bouwen en Wonen of CNV. Voor meer vragen kan je natuurlijk ook terecht bij je werkgever.

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Donderdag 26 september 2024
Invoering functie- en loongebouw: meer tijd voor zorgvuldige voorbereiding tot eind 2025

We begrijpen dat de invoering van het nieuwe functie- en loongebouw voor veel bedrijven een grote uitdaging is. Daarom hebben cao-partijen in onderling overleg een nieuwe invoeringsdatum vastgesteld op 31 december 2025. Dit biedt bedrijven meer tijd om de nodige stappen te zetten en het nieuwe systeem zorgvuldig te implementeren.

Vrijdag 20 september 2024
47 jaar in de bouw: 'Ik raad het iedereen aan, het is een prachtige sector'

Sinds begin juni van dit jaar kan Gert Blotenburg (64) genieten van zijn pensioen. Na jarenlang gewerkt te hebben in de bouw, is hij eerder gestopt met werken en is er nu meer tijd voor onder andere zijn kleinkinderen en het zeilen.

Dinsdag 27 augustus 2024
Voor zwaarwerkregeling tellen per 2025 ook gewerkte jaren als uitzendkracht mee

De uitzendbranche kan per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling voor de bouw en infra. Cao-partijen van de uitzendbranche en bouw en infra zijn dit overeengekomen. Dit is goed nieuws voor medewerkers in de bouw en infra die een aantal jaren als uitzendkracht hebben gewerkt. Onder voorwaarden tellen die jaren namelijk vanaf 2025 voor hen ook mee.