Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. De zero emissiezones komen eraan

De zero-emissiezones komen eraan

Woensdag 22 maart 2023

Vanaf 2025 worden in de dertig tot veertig grootste gemeenten zero-emissiezones voor stadslogistiek ingevoerd. Deze regelgeving sluit aan bij het streven naar schoon en emissieloos bouwen, een overheidsdoel dat Bouwend Nederland onderschrijft. Maar er is ook nog veel onduidelijkheid over deze ZE-zones. Daarom gaan we een onderzoek uitvoeren naar wat er precies wordt verwacht van bouwbedrijven en hoe zij hieraan kunnen voldoen.

Om de leefbaarheid in de stad te verbeteren en overlast te beperken, stellen bijna veertig grote gemeenten een zogenoemde zero-emissiezone is. Dat betekent in de praktijk dat bestel- en vrachtauto’s in deze zones vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling.

De invoering van zero-emissiezones is niet alleen goed voor het milieu, maar draagt ook bij aan een schonere en veiligere omgeving voor medewerkers in de bouw. Dat is ook de reden dat we samen met BMWT, CUMELA, VHG en MKB Infra de Groene Koers hebben opgezet, een programma waarmee we versneld werken aan emissiereductie. 

Toch hebben we vanuit Bouwend Nederland ook nog vragen. Hoe komen die zero-emissiezones er precies uit te zien? Gemeenten mogen hierin namelijk hun eigen keuzes maken. Hoe zit het precies met die overgangsregeling voor bepaalde categorieën bestelauto’s en vrachtwagens? Is de invoering per 2025 realistisch gezien de levertijden van zwaar uitstootvrij materieel?

De komende periode gaat Bouwend Nederland het antwoord op deze vragen verkennen. We verwachten eind 2023 met praktische hulpmiddelen te komen. Tot die tijd is de meest actuele informatie over de ZE-zones te vinden op de website Op weg naar zes. Op deze website staat ook een aanklikbare kaart met de contouren van de ZE-zones per gemeente.

Meerjarenprogramma Mobiliteit

We attenderen je op dit onderzoek vanuit ons meerjarenprogramma Mobiliteit. Dit programma draagt bij aan het ontwikkelen van een nieuwe visie op mobiliteit in de brede zin. Lees hier verder over onze doelen.

Job van den Broek
Adviseur markt & overheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 28 juni 2024
Energieopslag noodzakelijk voor flexibel én betrouwbaar energiesysteem

Door de energietransitie verandert het energiesysteem, en is er veel vraag naar kennis en inzicht over hoe het energiesysteem werkt. Energieopslag is het ‘bewaren’ van energie zodat mensen en bedrijven het op een later moment kunnen gebruiken. Dit kan op verschillende wijzen. Door de flexibiliteit speelt energieopslag een steeds grotere rol in het energiesysteem. Het Platform Zó werkt energie in Nederland publiceert daarom de Informatiekaart Energieopslag.

Vrijdag 28 juni 2024
'Wij bereiden ons voor op het transitiepad SEB'

Welke stappen zet je als mkb-bedrijf naar emissieloos bouwen als je opdrachtgevers nog slechts beperkt emissieloos uitvragen? Directeur Corné van den Noort van C-infra hoeft geen koploper te zijn, maar wil graag toekomstgericht ondernemen. Daarom kiest hij voor de elektrische variant als het materieel aan vervanging toe is. Medewerkers en leerlingen die eenmaal met elektrisch materieel op pad zijn geweest, willen niet meer anders.

Woensdag 26 juni 2024
Contactgroep Vastgoedonderhoud in het teken van verduurzaming

Met de Contactgroep Vastgoedonderhoud biedt Bouwend Nederland een platform om specifieke onderwerpen te bespreken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Afgelopen maandag ontmoetten zo'n dertig professionals in het vastgoedonderhoud elkaar in Geldermalsen. Deze keer ging het onder meer over de Standaard voor Woningisolatie en over werken met biobased materialen.