1. Home
  2. Nieuws
  3. Convenant schoon en emissieloos bouwen biedt fundering voor schone sector

Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen biedt fundering voor schone sector

Maandag 30 oktober 2023

Vijfenveertig partijen waaronder Bouwend Nederland tekenden vandaag het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Branche- en netwerkorganisaties in de bouw, waterschappen, provincies, gemeenten, grote opdrachtgevers in de bouw en ministeries willen de komende jaren de bouw schoner, gezonder en stiller maken. Het convenant met routekaart, ondertekend tijdens de Nationale Conferentie Duurzame Mobiliteit in Utrecht, geldt voor duizenden ondernemingen in Nederland. In de routekaart staat stap voor stap uitgelegd hoe en in welk tempo bouwmachines de komende jaren worden vervangen door minder vervuilende exemplaren om uiteindelijk over te gaan op schone of emissieloze varianten. Lichter materieel wordt eerder emissieloos dan zwaarder of specialistisch materieel.

Minder emissie

Schoon en Emissieloos Bouwen draagt bij aan de kabinetsdoelen voor natuur, klimaat en gezondheid uit het Klimaatakkoord, het Schone Lucht Akkoord en de Aanpak Stikstof en vraagt grote investeringen en innovatievermogen van ondernemers en opdrachtgevers. De Rijksoverheid stelt meer dan één miljard euro beschikbaar tot en met 2030 voor emissiereducerende maatregelen in de bouw gericht op werk-, voer- en vaartuigen. De afspraken om meer schoon en emissieloos bouwmaterieel in te zetten zorgt voor een daling van de uitstoot-emissies en voor positieve effecten voor de natuur (stikstof), het klimaat (CO₂) en de gezondheid (fijnstof en stikstof).

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondersteunt de ondernemers in de bouwsector met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) bij de overstap naar duurzamer bouwmaterieel. Een Specifieke Uitkering (SPUK)-regeling van in totaal 180 miljoen euro zorgt ervoor dat medeoverheden die het convenant tekenen, de extra kosten die emissieloos aanbesteden met zich meebrengt deels gesubsidieerd krijgen. Om dezelfde reden gaat ook een deel van de middelen naar de aanbestedende Rijksdiensten en ProRail. Tot slot ondersteunt de Rijksoverheid de ontwikkeling van kennis op het gebied van ‘slimmer werken’ door procesmaatregelen, prefab en andere tools. Een voorbeeld is beter samenwerken in de logistiek waardoor minder vervoersbewegingen nodig zijn.

Samen stappen zetten

Staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen: “Een succesvolle transitie naar een schone en emissieloze bouw kan alleen door goed samen te werken met partijen die in de bouw actief zijn. Daarom is het mooi dat we het tijdens onze conferentie over duurzame mobiliteit in de stad dit met elkaar hebben afgesproken. Dit convenant heeft een flinke impact op duizenden bedrijven in het land. Door het stikstofvraagstuk is het extra belangrijk om stappen te zetten naar de verduurzaming in de bouwsector. Met dit akkoord krijgt de sector een beeld van wat ze in de komende jaren kunnen verwachten, waardoor de zich kunnen voorbereiden. We zien al de eerste resultaten: bij steeds meer bouwprojecten wordt emissieloos en schoner materieel gebruikt. Bouwbedrijven zijn innovatief en dragen op een vernieuwende manier bij aan de grote woningbouwopgave, de (vervangings)opgave van infrastructuur, de energietransitie én het verlagen van emissies.”

Onze voorzitter Arno Visser: “We staan voor een grote transitie die veel vraagt van onze ondernemers. In financieel opzicht is het uitdagend. We zijn dan ook blij met het bedrag dat de overheid beschikbaar stelt voor de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel. Ook de beschikbaarheid van schoon materieel en laadinfrastructuur zijn aandachtspunten. We moeten samenwerken, kennis delen en realistisch zijn in onze ambities. Samen naar volledig emissieloos bouwen, dat is onze toekomst. Met de ondertekening van het convenant zetten we weer een goede stap in de juiste richting.”

Nationale Conferentie Duurzame Mobiliteit

Het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen werd, samen met twee andere convenanten over de Nationale Agenda Laadinfrastructuur en een Centraal Loket Ontheffingen Zero Emissiezones, ondertekend tijdens de Nationale Conferentie Duurzame Mobiliteit, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Vanuit het meerjarenprogramma Mobiliteit werken we aan een bouwlogistiekakkoord. Dit is een eerste uitwerking van het SEB-convenant. We zetten in op slimme en duurzame bouwlogistiek om het aantal vervoersbewegingen te beperken. Het consortium dat Bouwend Nederland hiervoor opricht, staat nog open voor andere partijen die de doelstellingen van het SEB-convenant onderschrijven.  

Pascal Kregting
Adviseur vakgroep bitumineuze werken en secretaris adviesgroep KOMAT
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 19 november 2024
Leap to Zero: internationale samenwerking in de zero-emissie transitie

Op donderdag 7 november was de tweede Leap to Zero conferentie. Rijkswaterstaat heeft dit samen met ons georganiseerd met als doel om internationale samenwerking op zero-emissie te versterken en om de internationale keten samen te brengen op het onderwerp zero-emissie bouwen en vervoeren. Van over de hele wereld was de gehele keten hier aanwezig; opdrachtgevers, aannemers, fabrikanten en leveranciers uit Amerika, Japan, Europa, Singapore tot aan Australië.

Donderdag 14 november 2024
Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar

Bouwend Nederland werkt samen met andere partijen aan ontwerpprincipes voor netbewust bouwen. Deze principes helpen bij het kiezen en ontwerpen van het energiesysteem in een nieuwbouwwijk. De aanpak is gericht op het ondersteunen van de woningbouwambitie van 1 miljoen nieuwe woningen tot 2030, zonder dat dit bijdraagt aan extra belasting van het elektriciteitsnet.

Dinsdag 12 november 2024
Op 28 november staat Klimaatadaptief bouwen centraal op KAN Congres

Op donderdagmiddag 28 november organiseert het KAN platform haar jaarlijkse KAN Congres, samen met de partners van Congres Natuurlijk! Bouwend Nederland is één van de initiatiefnemers van KAN (Klimaatadaptief Bouwen met de Natuur) Bouwen, dat als doel heeft om klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen te stimuleren en kennis te delen.