Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol
Woensdag 10 juli 2024
In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.
Het nieuwe protocol bevat basismaatregelen die essentieel zijn voor alle werknemers in de sector. Daarnaast wordt het protocol verder uitgebreid met specifieke maatregelen die zijn toegespitst op verschillende beroepen binnen de bouw- en infrasector. Dit betekent dat beroepen zoals bouwvakkers, timmerlieden, metselaars, en schilders, elk gerichte en effectieve richtlijnen ontvangen die aansluiten bij hun specifieke werkomstandigheden en risico’s.
Tjeerd Willem Hobma, Algemeen Directeur bij Volandis licht toe: "Het is cruciaal dat iedereen in de bouw- en infrasector goed is voorbereid op de gevaren van werken in de hitte. Ons protocol biedt niet alleen algemene richtlijnen, maar voorziet ook in gedetailleerde en praktische maatregelen die continu worden geüpdatet op basis van de nieuwste inzichten en ervaringen uit de praktijk."
Praktische tips
De maatregelen in het protocol variëren van het plannen van zwaar werk in de koelere periodes van de dag tot het zorgen voor voldoende schaduw en drinkwater op de projectlocatie. Daarnaast worden er praktische tips gegeven over het dragen van geschikte kleding en het nemen van voldoende rustpauzes.
Gerelateerd nieuws
Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.
Brancheorganisaties in de bouw en de uitzendsector werken samen aan oplossingsrichtingen om werken met en door ingehuurd personeel veiliger te maken. Denk aan het vergroten van kennis en kunde van uitzendkrachten en het versterken van de rol van de uitvoerder. De gewenste interventies worden de komende maanden in de praktijk getoetst.
We horen steeds vaker over incidenten waarbij verkeersregelaars agressief worden benaderd of zelfs worden aangereden. Verkeersregelaars hebben recht op een veilige en prettige werkplek. De eerste stap is om al bij de opdracht te bekijken of verkeersregelaars echt noodzakelijk zijn. Laat het ontwerp daarvoor altijd op veiligheid toetsen. De tweede stap is alle opties verkennen, zoals het volledig afsluiten van de weg of een fietspad verleggen. Is er echt geen andere optie, zorg dan voor een veilige inzet volgens de richtlijnen van het CROW.