Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol
Woensdag 10 juli 2024
In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.
Het nieuwe protocol bevat basismaatregelen die essentieel zijn voor alle werknemers in de sector. Daarnaast wordt het protocol verder uitgebreid met specifieke maatregelen die zijn toegespitst op verschillende beroepen binnen de bouw- en infrasector. Dit betekent dat beroepen zoals bouwvakkers, timmerlieden, metselaars, en schilders, elk gerichte en effectieve richtlijnen ontvangen die aansluiten bij hun specifieke werkomstandigheden en risico’s.
Tjeerd Willem Hobma, Algemeen Directeur bij Volandis licht toe: "Het is cruciaal dat iedereen in de bouw- en infrasector goed is voorbereid op de gevaren van werken in de hitte. Ons protocol biedt niet alleen algemene richtlijnen, maar voorziet ook in gedetailleerde en praktische maatregelen die continu worden geüpdatet op basis van de nieuwste inzichten en ervaringen uit de praktijk."
Praktische tips
De maatregelen in het protocol variëren van het plannen van zwaar werk in de koelere periodes van de dag tot het zorgen voor voldoende schaduw en drinkwater op de projectlocatie. Daarnaast worden er praktische tips gegeven over het dragen van geschikte kleding en het nemen van voldoende rustpauzes.
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 14 november vond de jaarlijkse KAM infradag weer plaats in Harderwijk. Een dag vol met informatie over actuele KAM wet- en regelgeving en hoe je daar in de praktijk mee kan omgaan. De dag trekt elk jaar meer bezoekers, deze keer waren er maar liefst ruim honderd KAM’ers en veiligheidskundigen bij. De presentaties zijn beschikbaar via onze website.
Helaas gebeuren er bijna dagelijks ongevallen waarbij mensen gewond raken of – in het ergste geval - overlijden. Ook in de bouw. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet moet je ernstige arbeidsongevallen direct melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als je meldt, kunnen we als sector leren van wat er is gebeurd.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft tijdens het onderzoek naar de ingestorte hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een tussentijdse waarschuwing af. Deze waarschuwing is bedoeld om andere gebouweigenaren en bouwbedrijven ervan te laten leren.