1. Home
  2. Nieuws
  3. Behoud de regeling voor eerder stoppen met zwaar werk rvu

Behoud de regeling voor eerder stoppen met zwaar werk (RVU)

Maandag 26 augustus 2024

Vanaf 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers gebruik maken van de zwaarwerkregeling om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Sinds 2022 geldt deze regeling onder voorwaarden ook voor uta-medewerkers. We zijn blij dat veel oudere medewerkers al gebruik maken van de regeling.

De huidige regeling loopt echter eind 2025 af. In de nieuwe cao bouw en infra zijn werkgevers en vakbonden het eens geworden over een verlenging van de huidige zwaarwerkregeling met vijf jaar, dus tot eind 2030. Dit kan alleen als de overheid de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) verlengt.

Verbazing

Het verbaast ons dat FNV verschillende keren acties heeft aangekondigd op bouwplaatsen. Zij staan hier aan het verkeerde loket. We roepen FNV op om de acties bij bouwbedrijven af te blazen. Niet de werkgevers in de bouw, maar de overheid is aan zet om te zorgen dat de zwaarwerkregeling verlengd kan worden.

Verkeerde loket

Hoewel werkgevers en werknemers in de bouw het in de cao-onderhandelingen eens zijn geworden over de gewenste verlenging heeft FNV voor deze week acties aangekondigd op bouwplaatsen. Zij staan daarmee echter aan het verkeerde loket. De overheid is aan het zet voor het creëren van de randvoorwaarden waarmee de zwaarwerkregeling in de bouw en infra verlengd kan worden.

Verlenging RVU essentieel

We roepen de overheid met klem op om de RVU te verlengen. De sector werkt volop aan duurzame inzetbaarheid, om ervoor te zorgen dat medewerkers gezond hun pensioenleeftijd kunnen behalen. Er is echter een groep oudere medewerkers die vaak al vanaf jonge leeftijd werkt en nog niet de vruchten heeft kunnen plekken van deze maatregelen. Met name voor hen is deze verlenging van essentieel belang. 

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 27 augustus 2024
Voor zwaarwerkregeling tellen per 2025 ook gewerkte jaren als uitzendkracht mee

De uitzendbranche kan per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling voor de bouw en infra. Cao-partijen van de uitzendbranche en bouw en infra zijn dit overeengekomen. Dit is goed nieuws voor medewerkers in de bouw en infra die een aantal jaren als uitzendkracht hebben gewerkt. Onder voorwaarden tellen die jaren namelijk vanaf 2025 voor hen ook mee.

Donderdag 4 juli 2024
Stopzetting BeterExcedent-regeling (BEX) door pensioenfonds Bouwnijverheid

Vanaf 31 december 2024 stopt het bpfBOUW met de uitvoering van de BeterExcedent-regeling (BEX). Dit besluit heeft te maken met de nieuwe pensioenregeling die naar verwachting per 1 januari 2026 voor de bij bpfBOUW aangesloten sectoren zal gaan gelden.

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."