5 stappen naar een duurzame bouwlogistiek
Vrijdag 13 september 2024
De provincie Gelderland en de HAN University of Applied Sciences hebben een praktische menukaart gemaakt met interventies voor slimme bouwlogistiek. Dit rapport helpt jou en je gemeentelijke opdrachtgevers om de bouwlogistiek te verduurzamen en tegelijkertijd overlast en kosten te verminderen.
Bouwlogistiek is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het logistieke verkeer in steden en draagt daarmee bij aan de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Zeker voor provincies met een grote (binnenstedelijke) woningbouwopgave, zoals Gelderland, is de noodzaak voor efficiënte en duurzame bouwlogistiek groter dan ooit. Daarom hebben zij de HAN onderzoek laten doen naar slimme oplossingen.
Interventies
Het rapport beschrijft diverse interventies, zoals het inzetten van logistieke bouwhubs, modulair bouwen en het gebruik van zero-emissie voertuigen. Het biedt ook gedetailleerde inzichten in de mogelijke voordelen en randvoorwaarden van elke interventie. Bijvoorbeeld, een bouwhub kan het aantal ritten naar een bouwplaats significant reduceren, wat niet alleen de CO2-uitstoot vermindert, maar ook de transportkosten verlaagt.
Duurzaamheidscriteria
Een belangrijk aspect van het rapport is de rol van gemeenten in het faciliteren van deze interventies. Gemeenten kunnen door strategische planning en het scheppen van de juiste randvoorwaarden een sleutelrol spelen in de verduurzaming van de bouwlogistiek. Dit kan onder andere door duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen en het bevorderen van samenwerking tussen verschillende stakeholders.
Gerelateerd nieuws
Emissieloos werken krijgt internationaal inmiddels ruim de aandacht, zo bleek tijdens de Bauma in München. Daarbij valt op dat er meer en grotere elektrische machines leverbaar zijn dan tijdens voorgaande edities, en dat er in een veel breder perspectief gekeken wordt naar verduurzamingsopgaven.
De Emissievoorspeller van Topsector Logistiek is flink uitgebreid en verbeterd. Met de nieuwste functionaliteiten krijg je nog beter een betrouwbaar inzicht krijgen in de emissies en stikstofimpact van bouwprojecten. Je hoort er dinsdag 6 mei meer over tijdens een lunch-webinar.
Marktdag Waterschap De Dommel brengt markt en overheid samen Met ruim 130 aanwezigen, waaronder infrabouwers, ingenieursbureaus en vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap, was de marktdag die Bouwend Nederland in samenwerking met Waterschap de Dommel op 9 april organiseerde in Boxtel een waardevolle bijeenkomst. “De opgaven voor de komende jaren zijn zo groot, dat maakt slimme en goede samenwerking belangrijker dan ooit”, aldus Beatrice Dormans, Regiomanager Zuid van Bouwend Nederland. “Daarom hebben wij de handen in elkaar geslagen met het waterschap om op deze dag met markt en overheid in gesprek te gaan over de toekomst.”