1. Home
  2. Nieuws
  3. 5 stappen naar een duurzame bouwlogistiek

5 stappen naar een duurzame bouwlogistiek

Vrijdag 13 september 2024

De provincie Gelderland en de HAN University of Applied Sciences hebben een praktische menukaart gemaakt met interventies voor slimme bouwlogistiek. Dit rapport helpt jou en je gemeentelijke opdrachtgevers om de bouwlogistiek te verduurzamen en tegelijkertijd overlast en kosten te verminderen.

Bouwlogistiek is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het logistieke verkeer in steden en draagt daarmee bij aan de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Zeker voor provincies met een grote (binnenstedelijke) woningbouwopgave, zoals Gelderland, is de noodzaak voor efficiënte en duurzame bouwlogistiek groter dan ooit. Daarom hebben zij de HAN onderzoek laten doen naar slimme oplossingen. 

Interventies

Het rapport beschrijft diverse interventies, zoals het inzetten van logistieke bouwhubs, modulair bouwen en het gebruik van zero-emissie voertuigen. Het biedt ook gedetailleerde inzichten in de mogelijke voordelen en randvoorwaarden van elke interventie. Bijvoorbeeld, een bouwhub kan het aantal ritten naar een bouwplaats significant reduceren, wat niet alleen de CO2-uitstoot vermindert, maar ook de transportkosten verlaagt.

Duurzaamheidscriteria

Een belangrijk aspect van het rapport is de rol van gemeenten in het faciliteren van deze interventies. Gemeenten kunnen door strategische planning en het scheppen van de juiste randvoorwaarden een sleutelrol spelen in de verduurzaming van de bouwlogistiek. Dit kan onder andere door duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen en het bevorderen van samenwerking tussen verschillende stakeholders.

Bekijk hier het rapport.

Arjan Walinga
Beleidsadviseur ketensamenwerking
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 13 september 2024
'De elektrificatie van de bouw geeft extra uitdagingen'

Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL onderzoekt het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen en bouwmaterieel. Uit hun recente marktverkenning blijkt dat elektrisch bouwen veel sneller groeit dan eerder gedacht. Dat zorgt voor uitdagingen. Marktontwikkelaar Flip Oude Weernink vertelt over de praktische handreiking voor laden op de bouwplaats en over de route naar standaardisatie en slimme laadoplossingen.

Vrijdag 13 september 2024
'Emissieloos vervoer is meer dan elektrische bussen'

Rond het Binnenhof moet het nu al, in historische binnensteden binnenkort en uiteindelijk is het de toekomst voor heel Nederland: emissieloos vervoer. Hoe doe je dat, als collega's en bouwmaterialen op de bouwplaats nodig zijn? De Leidse restauratie-aannemer Burgy Bouwbedrijf denkt verder dan elektrische bussen.

Donderdag 5 september 2024
Schrijf je in voor het webinar CO2-prestatieladder handboek 4.0

Bedrijven die een aanbieding doen waaruit blijkt dat ze aantoonbaar hun best doen om minder CO2 uit te stoten, krijgen van sommige opdrachtgevers een voordeel bij de gunning. De CO2-prestatieladder is dan het instrument om te komen tot concrete en meetbare afspraken in contracten. Wil je meer weten over het nieuwe handboek 4.0?