1. Home
  2. Kennis
  3. Digitalisering
  4. Robotisering in het mkb

Robotisering in het mkb

Samen met RoboHouse (onderdeel van TU Delft), TNO, Techniek Nederland, Metaalunie en FME zoeken we naar manieren waarop we werk in de bouw- en infra kunnen robotiseren met behoud van fijn werk voor mensen. Het ministerie van Economische Zaken financiert het project. Het project is specifiek bedoeld voor mkb-bedrijven die te klein zijn om zelfstandig de kansen van robotisering te verzilveren.

Waarom dit project?

We weten allemaal welke enorme opgaven er liggen in Nederland. Denk aan het woningtekort, energietransitie, de grootste onderhoudsopgave aan wegen en bruggen ooit...en dat terwijl de arbeidsmarkt onverminderd krap is. We moeten dus meer doen met minder mensen. Dan kom je al snel uit bij innovatie, machines en robots die delen van het werk sneller kunnen doen.

Wat gaan we doen?

Wat we in dit project doen, is in gesprek gaan met jouw medewerkers op hun werkplek. We stellen ze vragen als: Hoe doe je je werk? Welke handelingen voer je daarvoor uit? Door eerst in gesprek te gaan met de mensen die het werk uitvoeren, komen we tot oplossingen die hun werkplezier vergroten. Daardoor kunnen we én slimmer werken, en creëren we meer werkplezier.  

Wat heb jij eraan?

Behoor je tot de zes bedrijven die intensief worden begeleid? In dat geval kijkt het team specifiek naar de mogelijkheden van robotisering binnen jouw bedrijf. Het team bestaat uit verschillende disciplines, dus je doet ongetwijfeld waardevolle inzichten op.    

Daarnaast zoeken we enkele tientallen bedrijven die meekijken en bewaken dat de innovatie straks voor een brede groep nuttig is. Zo ben je snel op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen en leer je van elkaar. 

Wat vraagt het van jou?

Deelname is kosteloos, maar vraagt wel tijd van jou en je organisatie. Bij interesse lichten we dit graag toe.

Interesse?

Hebben we je interesse gewekt en wil je meer weten over deze unieke kans? Stuur dan een mailtje naar Arjan Walinga

In de tweede helft van mei kun je je vragen ook stellen tijdens een Teams-moment over dit project. Houd onze nieuwsbrief in de gaten.

Bekijk ook

DigiGo en DSGO

Samen digitaal optrekken, om je eigen bedrijf of organisatie én de hele branche slimmer en sneller te maken. Dat is de kern van digiGO, de aanpak waarmee we de Gebouwde Omgeving versneld digitaliseren.

Digitaal zakendoen

De maatschappij wordt steeds digitaler. Je kunt ook als bedrijf steeds meer zaken digitaal regelen, bijvoorbeeld als je een vergunning aanvraagt bij het omgevingsloket, een offerte indient via TenderNed of als je een instemmingsaanvraag moet doen. Het bespaart tijd en geld. Veel bedrijven in onze sector zijn je voorgegaan. Hoe werkt digitaal zakendoen en waarom is het belangrijk?

Overzicht bouwsoftware

Bouwend Nederland heeft een overzicht van bouwsoftware samengesteld, waarmee je jouw bouwproces kunt digitaliseren. Dit overzicht geeft geen oordeel over de kwaliteit of geschiktheid van de software voor jouw onderneming, maar is bedoeld om het zoeken naar geschikte bouwsoftware te vergemakkelijken. Onderzoek dus altijd zelf welke software voor jouw specifieke situatie het beste uitpakt. Ervaringen van collega-aannemers kun je lezen op de websites van de leveranciers.

Virtueel bouwen met BIM

Virtueel bouwen is een werkmethodiek waarbij je ervoor zorgt dat alle relevante informatie van een bouwwerk gedurende de hele levenscyclus wordt opgeslagen, gebruikt, beheerd en ondersteund door een bouwwerk informatie model (BIM).