Video: hoe werken ze veilig bij Bouwbedrijf Berghege?
Dinsdag 5 maart 2024
Tijdens het BouwCafé 'Veilig werken op hoogte' op dinsdag 27 februari hebben de leden van Oost-Brabant een bezoek gebracht aan het project Walkwartier van Bouwbedrijf Berghege. Hoe was het?
Het project werd opengesteld voor collega bedrijven binnen de regio. In vier groepen is er laten zien hoe zij omgaan met veiligheid en welke innovatieve oplossingen zij hebben gevonden om veilig te kunnen werken op een beperkte bouwplaats. Vanuit planvoorbereiding tot en met de dagelijkse uitvoering, in elke stap in het proces is er aandacht voor veiligheid. Ook de leermomenten werden gedeeld. Nadien heeft de Nederlandse arbeidsinspectie haar bijdrage gegeven met dagelijkse praktijkvoorbeelden en dat de grondhouding bij hen op effect is gericht. Werken op hoogte staat hierin op nummer één. Een belangrijk aspect van veiligheid in de bouw is de kennisdeling binnen de branche zodat leert men van elkaars ervaringen. Op veiligheid concurreren wij niet.
Gerelateerd nieuws
Een aantal incidenten met wegwerkers maakte pijnlijk duidelijk hoe gevaarlijk werken op de vluchtstrook kan zijn. Samen met Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en Transport en Logistiek Nederland vonden we het tijd voor extra actie. Gezamenlijk pakten deze partijen in 2022 samen met Rijkswaterstaat de handschoen op. Tijdens een recente bijeenkomst bespraken alle betrokkenen de uitdagingen en de vooruitgang. Ook ambities voor actuele richtlijnen, nieuwe werkmethodieken en innovatie kwamen aan bod.
Door de nieuwe Europese asbestrichtlijn gaat er ook in Nederland een vergunningplicht gelden voor bedrijven die asbestsanering uitvoeren. Het ministerie van SZW is nu bezig met de uitwerking daarvan, in samenspraak met marktpartijen. Op dit moment ligt er een voorstel voor de invulling van de vergunningsplicht en een bewijs van naleving voor het verkrijgen van de vergunning. Waarschuwing: Er zijn partijen die nu al certificaten aanbieden waarmee je zou voldoen aan de nieuwe Europese richtlijn. Dat klopt niet, dus ga niet met ze in zee.
Ook alle 21 waterschappen hebben nu de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GVCB) onderschreven Hiermee beloven ze om zich nog nadrukkelijker in te spannen voor veilig en gezond werken. De zorg voor de veiligheid betreft de eigen medewerkers én alle medewerkers van samenwerkingspartners, zoals aannemers, adviesbureaus en kennisinstituten.