ViA verplicht per 1 januari 2022: wat gaat er veranderen?
Donderdag 17 december 2020
Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. We noemen deze gezamenlijke afspraak: Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Maar: waarom bestaat de ViA? En wat gaat er veranderen?
Waarom ViA?
Vanaf 2022 hanteren opdrachtgevers de zogenoemde Veiligheidsladder (NEN Safety Culture Ladder) om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Om het veiligheidsbewustzijn als keten te verhogen, wordt niet alleen certificering gevraagd van opdrachtnemers, ook de opdrachtgevers laten zich certificeren! Zo ontstaat een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector. Bekijk hieronder de video.
Wat gaat er veranderen?
Vanaf 2022 hanteren opdrachtgevers de zogenoemde NEN Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Om het veiligheidsbewustzijn als keten te verhogen wordt niet alleen certificering gevraagd van opdrachtnemers, ook de opdrachtgevers laten zich certificeren! Zo ontstaat er een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector. Een audit voor veiligheidsgedrag gebeurt op bedrijfsniveau, maar mag ook op projectniveau.
Draagvlak
Het initiatief voor deze maatregel komt vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw. Het voorstel is door middel van een draagvlaktoets onder verschillende brancheorganisaties en (met name MKB) bedrijven uitgevoerd. Op basis daarvan zijn extra maatregelen genomen om proportionaliteit en de creatie van een ‘level playing field’ te waarborgen. Met deze toevoegingen wordt Veiligheid in Aanbestedingen binnen de sector dan ook breed gedragen.
Bekijk hier de complete handreiking Veiligheid in Aanbesteding (ViA)
Op de hoogte blijven?
De ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben een nieuwsbrief in het leven geroepen om bedrijven periodiek te informeren over de ViA. Naast nieuwsfeiten en tips komt in elke nieuwsbrief een bedrijf aan het woord dat inmiddels is gecertificeerd op de Veiligheidsladder. Zij vertellen wat dit voor het bedrijf heeft betekend en opgeleverd. Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via het aanmeldformulier op de website van Governance Code Veiligheid in de Bouw
Gerelateerd nieuws
Een aantal incidenten met wegwerkers maakte pijnlijk duidelijk hoe gevaarlijk werken op de vluchtstrook kan zijn. Samen met Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en Transport en Logistiek Nederland vonden we het tijd voor extra actie. Gezamenlijk pakten deze partijen in 2022 samen met Rijkswaterstaat de handschoen op. Tijdens een recente bijeenkomst bespraken alle betrokkenen de uitdagingen en de vooruitgang. Ook ambities voor actuele richtlijnen, nieuwe werkmethodieken en innovatie kwamen aan bod.
Door de nieuwe Europese asbestrichtlijn gaat er ook in Nederland een vergunningplicht gelden voor bedrijven die asbestsanering uitvoeren. Het ministerie van SZW is nu bezig met de uitwerking daarvan, in samenspraak met marktpartijen. Op dit moment ligt er een voorstel voor de invulling van de vergunningsplicht en een bewijs van naleving voor het verkrijgen van de vergunning. Waarschuwing: Er zijn partijen die nu al certificaten aanbieden waarmee je zou voldoen aan de nieuwe Europese richtlijn. Dat klopt niet, dus ga niet met ze in zee.
Ook alle 21 waterschappen hebben nu de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GVCB) onderschreven Hiermee beloven ze om zich nog nadrukkelijker in te spannen voor veilig en gezond werken. De zorg voor de veiligheid betreft de eigen medewerkers én alle medewerkers van samenwerkingspartners, zoals aannemers, adviesbureaus en kennisinstituten.