- Home
- Vereniging
- Vakgroep glas
- Over vakgroep glas
Over vakgroep GLAS
Vakgroep GLAS maakt zich sterk voor de collectieve belangen van haar leden op sociaal en technisch gebied. Daarnaast voorziet zij hen van een verscheidenheid aan informatie, diensten en voordelen.
Missie, visie en strategie
Vakgroep GLAS verenigt en ondersteunt bedrijven die vlakglas produceren, verhandelen, bewerken, plaatsen of monteren.
- We geven bedrijven een platform om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen, elkaar te versterken, ideeën op te doen (met in acht name van de gouvernancecode)
- Daarnaast ondersteunen we onze leden. Alle activiteiten die wij ontwikkelen en ontplooien zijn slechts bedoeld ter ondersteuning van onze leden (individueel of gezamenlijk), zo mogelijk breed
- We bewaken de identiteit en toelatingscriterium voor onze leden gebaseerd op hun activiteiten
Visie
De Vakgroep GLAS is toonaangevend in de vlakglasbranche en voor alle met vlakglas verwerkende organisaties en vervult daarmee een voortrekkersrol voor onze leden in innovatie en in samenwerking met andere branches. We zijn dan ook de aangewezen partij voor promotie en stimulering van het gebruik van het prachtige product vlakglas in onze maatschappij. Als vakgroep zijn we een kleine, maar slagvaardige organisatie die proactief en betrokken een centrale rol inneemt in alle vlakglasverwerkende branches.
Strategie
Om haar visie te realiseren, bundelt Vakgroep GLAS haar activiteiten in 6 pijlers.
Pijler 1: Ledenservice
- Faciliteren van formeel en informeel contact tussen leden
- Promotie van leden Vakgroep GLAS naar externe partijen
- Inventarisatie specifieke belangen van aangesloten leden
- Glasrekentool voor glasdikteberekeningen
Pijler 2: Sociale zaken
- CAO vlakglas en pensioen BPFV
- Opleidings- en ontwikkelingsfonds (STOOV)
- Arbocatalogus Glas
- Branche RI&E
Pijler 3: Techniek
De Technische Commissie
Vakgroep GLAS neemt zoveel mogelijk plaats in commissies en overleggen waarin de belangen van haar leden en de vlakglassector als geheel, aan de orde komen. Een belangrijk onderdeel daarvan is de deelname aan normcommissies en daaraan gerelateerde werkgroepen. De Technische Commissie (TC) vervult deze rol vanuit Vakgroep GLAS.
Deze commissie bestaat momenteel uit:
Normen zijn belangrijk voor het maken van goede afspraken over producten, bepalingsmethoden en werkwijzen; zelfs noodzakelijk als veiligheid een rol speelt.
De normen bevatten afspraken waar verschillende partijen het over eens zijn (er is dus een breed draagvlak). Daarnaast maken normen (internationale) handel mogelijk, waarbij men vooraf weet welke (kwaliteit)eigenschappen een product heeft, denk hierbij aan CE.
Wist je trouwens dat er meer dan 50 normen op glasgebied zijn, waarvan circa 45 internationale normen?
In Nederland worden de nationale normen geschreven en uitgegeven door NEN. Dit betreft normen op zeer uiteenlopende gebieden. Voor vlakglas is er de normcommissie 353005 “Glas voor Bouwwerken”. Om te zorgen dat deze commissie beslissingen neemt en normen schrijft die breed gedragen zijn door betrokken partijen, zijn de deelnemers afkomstig uit verschillende branches en instellingen. Dat zijn vertegenwoordigers van verschillende brancheorganisaties (onder andere VG GLAS, Nederlandse Balkonfederatie, VMRG, OHNL, producenten van folies voor gelaagd glas), de wetenschap en testinstituten (TU-Delft, TNO, Tüv Rheinland Nederland, ABT), gemeentes (COBC) en enkele bedrijven (onder andere Kingspan Light & Air). Vanuit deze commissie worden ontwikkelingen gevolgd betreffende vlakglasnormen en deelgenomen werkgroepen voor het schrijven en updaten van normen. Dit op zowel internationaal als nationaal niveau (bijvoorbeeld NEN 2608, NPR 3577, NEN3569).
Een van de normen die op korte termijn wordt herzien is de NEN 2608 “Vlakglas voor gebouwen – eisen en bepalingsmethoden (2014)”
De herziene versie kan worden gebruikt voor toetsingen van toepassingen met glas belast op statische belastingen, stoot- en valbelastingen volgens de NEN EN 1991-1-reeks.
Deze norm wordt (na goedkeuring) ten opzichte van NEN 2608:2014 onder andere op de volgende punten gewijzigd:
De zogenaamde “Groene versie” (normontwerp) zal naar verwachting in januari 2025 worden gepubliceerd. Na een commentaarperiode van 3 maanden volgt de definitieve herziene versie, mogelijk in het 3e of 4e kwartaal van 2025. Vervolgens wordt deze aangeboden bij het Ministerie van binnenlandse zaken voor opname in Bbl.
In de loop van 2025 zal er op bijeenkomsten meer informatie verstrekt worden aan de leden van Vakgroep GLAS.
Pijler 4: Belangenbehartiging
Doordat het merendeel van de vlakglasbedrijven zich hebben verenigd in de Vakgroep GLAS, dient en fungeert zij als aanspreekpunt en gezicht van de vlakglasbranche. Onze kerntaak is belangenbehartiging voor haar leden. Wij beschikken hiervoor, zowel binnen als buiten de sector, over een breed netwerk van contacten.
Vakgroep GLAS neemt zoveel mogelijk plaats in commissies en overleggen waarin de belangen van haar leden, en de vlakglassector als geheel, aan de orde (kunnen) komen. In deze rol zoekt Vakgroep GLAS actief het gesprek met haar leden, overheden, vakbonden, brancheorganisaties, belangenorganisaties, etc. De belangenbehartiging resulteert, zonder uitputtend te zijn, in onder andere:
Pijler 5: Duurzaamheid
Pijler 6: Promotie glas en de sector