- Home
- Over ons
- Standpunten
- Woningbouw
Woningbouw
Iedereen kent wel iemand die wanhopig zoekt naar een eigen huis. Alhoewel de politiek de urgentie van de woningnood voelt, worden de randvoorwaarden om het woningtekort op te lossen nog onvoldoende ingevuld. De Woontop heeft geleid tot een heel aantal goede afspraken maar om tot 100.000 woningen per jaar te komen is meer commitment op de uitvoering van de afspraken nodig.
Waarom vinden we dat?
Het woningtekort is inmiddels opgelopen tot ruim 400.000 en loopt nog verder op. De productie van nieuwbouwwoningen blijft al jaren achter op de 100.00 die de minister wil opleveren. Het aantal afgegeven vergunning blijft achter en voorspelt daarmee dat de gewenste bouwproductie nog enige tijd op zich laat wachten. In alle provincies tezamen zijn tot 2030 ruim 900.000 woningen nodig, maar van deze plannen is nog niet de helft geborgd in harde plancapaciteit. Ook twisten gemeenten en Rijk over de financiering van de woningbouwopgave. Gemeenten geven aan de afgesproken 50% cofinanciering van de onrendabele top op woningbouw niet te kunnen financieren. Maar zonder deze cofinanciering loopt het financiële tekort verder op en raken woningbouwambities verder uit zicht.
Waar zetten wij op in?
Voldoende vergunningen voor 100.000 woningen per jaar
De ambitie om 100.000 woningen te bouwen ondersteunen we van harte, maar als je ziet dat er in 2023 maar voor 55.000 woningen vergunningen werden afgegeven, voorspelt dat weinig goeds. Er wordt geen enkel nieuw huis gebouwd zonder een vergunning, dus wat ons betreft moeten Rijk, provincies en gemeenten de komende tijd alles op alles zetten om voldoende vergunningen te verlenen voor 100.000 woningen per jaar.
Vertraging door bezwaarprocedures tegengaan
Er zit zo'n tien jaar tussen de allereerste plannen en het voorrijden van de verhuiswagen. Het is tijd dat het recht op een dak boven je hoofd zwaarder gaat wegen dan het recht op uitzicht. Dat kunnen we bijvoorbeeld bereiken door de lex silencio positivo te herintroduceren. Daardoor wordt een vergunning van rechtswege verleend wanneer er niet op tijd over wordt besloten. Alhoewel het recht op inspraak en bezwaar een groot goed is, is de balans volledig zoek. Wat ons betreft is niet langer het individueel belang, maar het individueel recht de toetsingsgrond.
Monitoren van woningbouwontwikkelingen
Inzicht in de bouwopgave mag geen nattevingerwerk zijn. Er komt een monitor die een realistische weergave geeft van de woningbouwontwikkelingen. We verwachten dat overheden transparant zijn over de resultaten die ze behalen en waar het stokt.
Goede randvoorwaarden
De eisen die we stellen aan nieuwbouw hebben een prijskaartje. De politiek heeft afgesproken dat er tweederde betaalbaar wordt gebouwd, maar de begroting is er niet naar. We blijven hameren op voldoende budget om het woningtekort op te lossen. In de woontopafspraken hebben we afgesproken dan de behoefte van woningzoekenden voor minimaal 50% grondgebonden woningen wordt meegenomen in gemeentelijke woningbouwprogramma's. Hiermee wordt woningbouwontwikkeling ook haalbaar.
Betere samenwerking tussen overheden
Om bouwlocaties sneller aan te kunnen wijzen is betere samenwerking tussen gemeenten en provincies is nodig. Komen zij er niet uit? Laat de minister van BZK als mediator optreden en desnoods besluiten opleggen.
Woningbouw
"Als bouwsector willen we niks liever dan het woningtekort zo snel mogelijk oplossen. De urgentie van de woningnood is bekend, maar we zijn er nog niet. Ondanks zorgen over het gebrek aan financiële middelen bij de overheid zetten we onze schouders eronder."
Arno Visser
Voorzitter Bouwend Nederland