Standaarden en unieke innovaties besproken in Brabant in Zeeland
Donderdag 23 mei 2024
Dinsdag 14 mei kwamen weer zo’n 25 leden van Zeeland en Brabant Mid-West samen om ervaringen over digitalisering uit te wisselen. Er waren dit keer een aantal sprekers uitgenodigd.
Rob Noordberger van Ketenstandaard vertelde de aanwezigen dat hun standaarden geen software zijn, maar middelen om digitaal met partners te communiceren. De standaarden kunnen worden geïmplementeerd in de software van de aannemer en hun partners. Speciaal werd de DICO (digitale communicatie) besproken. Bij Ketenstandaard neem je een licentie af op basis van jaaromzet; zij bieden aannemers met een omzet lager dan een miljoen, een gratis licentie aan. De efficiency zit hem in de bulk. Partijen waar je een grote berichtenstroom mee hebt. De digitale communicatie is veilig en gestructureerd en spookfacturen zijn via deze elektronische weg 100% uitgesloten. De meeste softwareleveranciers bieden wel koppelingen of mogelijkheden aan om DICO te implementeren.
Als ervaringsdeskundige voor het gebruik met de Dico standaard was Dirk Zeeman van HSB Bouw uit Volendam afgereisd naar het zuiden. Bij HSB zijn ze in 2016 met nieuwe ERP systeem gestart en werd besloten zoveel als mogelijk te automatiseren. HSB wil een order in het systeem krijgen op een eenduidige manier. Zij werken sinds 2021 met Whitevision en dit zorgt voor een correcte vertaling van alle orders. Geen gedoe met pakbonnen en vrachtbrieven meer en de factuur kan zelfs binnen een dag gereed gemeld worden voor betaling. HSB geeft bij elke leverancier aan dat ze graag willen samenwerken en willen communiceren met Dico.
Dirk geeft de groep mee dat je natuurlijk voor jouw eigen bedrijf moet beoordelen hoeveel efficiency het je oplevert. HSB is de afgelopen jaren verdubbeld in omzet, maar de administratieve lasten zijn dat zeker niet.
Hij verwacht dat werken op deze wijze in de toekomst steeds meer gemeengoed gaat worden. Net als E-factureren in de bouw door ons gestimuleerd wordt (waar DICO overigens een onderdeel van is).
Actuele informatie door Dennis Mollet
Zoals gebruikelijk in de contactgroepen komt Dennis aan bod om te vertellen over de huidige ontwikkelingen en acties vanuit ons en ketenpartners. Hij meldt dat de 4e module 'ketensamenwerking' in de Digiscan bijna gereed is. De groep kan deze versie nog enkele dagen reviewen voordat deze definitief wordt. Deze module toetst jouw volwassenheid op digitale samenwerking met de keten.
We werken mee aan een pilot om te onderzoeken wat er op het gebied van AI in de bouw bij jullie leeft en om inzicht te krijgen in wat het effect is op onze sector. Er zijn nog enkele plekken vrij om deel te nemen. Afronding onderzoek Q4’24. Een van de deelnemers neemt al deel en geeft aan dat het hen waardevolle informatie oplevert (ook voor HR en directie op het gebied van inzicht in implementatie en personeelsplanning voor de toekomst).
Dennis attendeert nogmaals op de website van Samen Digitaal Veilig. 'Maak een begin' is zijn advies. Check hoe je er zelf voorstaat. De basis blijft gratis; enkele plusmodules heeft BNL voor haar leden tijdelijk bijgekocht. Deze zijn tot juli verlengd.
Voorts tipt hij de deelnemers die met buitenlandse ketenpartners werken, dat de NIS2 wetgeving in België en Duitsland waarschijnlijk vanaf 17 oktober 2024 van kracht zal zijn (in NL is de verwachting medio 2025). Vraag bij jouw opdrachtgevers na of ze aanzullende eisen stellen dingen o.b.v. de NIS2.
Cyber vaker via QR-codes
Cyber criminelen maken vaker gebruik van valse QR codes. Als iemand deze scant wordt er direct toegang gegeven tot het apparaat of netwerk.
In dit artikel een voorbeeld over hoe een lidbedrijf het onderwerp onder de aandacht brengt. Escaperoom introductie bij Vrolijk. Maak jouw medewerkers er in elk geval op attent.
Uit internationaal onderzoek blijkt dat de bouw- en infra sector vaker doelwit is van cyber criminelen. Redenen hiervoor zijn met name een laag bewustzijn, complexe ketens met mogelijk een zwakke schakel, aantal betalingen relatief hoog en er wordt veel data gegenereerd.
Cybercrime te lijf gaan is altijd een drieluik van techniek, mens en beleid altijd met als steekwoord 'bewustwording'.
Bekijk hier de volledige presentatie van Dennis.
Tijdens de ronde waarin we actuele ervaringen met elkaar delen komen de stamkaarten weer ter sprake. De leden van contactgroepen in het hele land gebruiken inmiddels de stamkaart om hun applicatielandschap mét bevindingen te delen met collega’s. Zo kun je leren van de ervaringen van andere (vergelijkbare) leden met diverse software voor de inrichting van hun processen.
De Digitale kruiwagen
In het kader van innovaties en toepassing van digitale innovaties is Jeroen Pat van TBI te gast.
TBI is een club van 21 ondernemingen, die voor de sector hun bijdrage leveren in projecten als DICO, CSRD etc. Bij TBI bestaat de mogelijkheid om te experimenteren in een 'lab', te oefenen met implementeren van testversies van bedachte innovaties en ambassadeurs te kweken voor nieuwigheden.
Zo is er getest met het digitaal in kaart brengen van projecten en met QR-codes op onderdelen van een complex bouwproject, met de PMC-routekaart etc. Op ludieke wijze neemt Jeroen ons mee in zijn reis om een digitale kruiwagen op de bouw te realiseren, waarbij ter plekke tekeningen, planningen en meer kan worden geraadpleegd vanuit een 27inch touchscreen (als deksel van een heuse traditionele, enigszins omgebouwde, kruiwagen). Daar waar de kruiwagen eerst 'aan de kant' stond en er maar vreemd naar gekeken werd, vragen uitvoerders nu wanneer ze de kruiwagen op hun werk krijgen.
Wederom mooi om te zien dat leden in zo'n contactgroep onderling opgedane kennis delen en de sector naar een hoger niveau willen tillen.
Zie hier de presentaties van Jeroen Pat en Rob Noordberger.
Deelnemen aan de contactgroep Digitalisering?
Heb jij belangstelling om de volgende contactgroep bij te wonen of op de hoogte te worden gehouden van ontwikkelingen op het gebied van Digitalisering? Meld je dan aan bij jouw verenigingsmanager. Dat is Jos Lukasse voor Afdeling Zeeland en Petra Landmeter voor Afdeling Brabant Mid-West.
Gerelateerd nieuws
Sociale Partners samen voor Duurzame Inzetbaarheid, het samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie AWVN, vakbonden CNV en FNV, heeft samen met ons onderzocht hoe bouwbedrijven nieuwe technologie effectief kunnen invoeren. Samen met medewerkers is verkend wat de impact van BIM op kwaliteit van taken en motivatie is. De resultaten worden op 11 maart toegelicht tijdens de conferentie Mensgerichte innovatie: de sleutel tot effectieve technologie. Je kan je nu aanmelden.
De transformatie van een bestaand gebouw vergt veel creativiteit en specialistische bouwkennis. Welke kennis precies weten ze bij de Bergh Bouwgroep in Bergen op Zoom.
We merken dat leden onderschatten hoe groot de kans op een cyberaanval is én hoeveel impact dat heeft. De financiële gevolgen kunnen echt heel groot zijn. Terwijl je jouw bedrijf met een paar eenvoudige maatregelen al beter kan beschermen. Om te onderzoeken of de basismaatregelen in onze sector in orde zijn, hebben we in maart een eerste meting gedaan en in november een vervolgmeting.