1. Home
  2. Nieuws
  3. Contactgroep digitalisering maakt leden bewust van ai en cybersecurity

Contactgroep Digitalisering maakt leden bewust van AI en cybersecurity

Maandag 7 oktober 2024

Op 1 oktober mocht de Contactgroep Digitalisering Afdelingen Zeeland en Brabant Mid-West te gast zijn bij Bergh Brandveiligheid in Oud-Gastel. Op de agenda voor deze keer staan een toelichting op het bedrijfsonderdeel van de gastheer, de nieuwbouw van hun bedrijfspand (in BIM), actualiteiten op digitaliseringsvlak en een evaluatie van de sessies van de contactgroep tot op heden.

Bergh Brandveiligheid

De medewerkers van Brand Brandveiligheid werken sinds ongeveer een jaar uit dit modern vormgegeven pand. In juni werd de opening en het verlaat 10-jarig bestaan van dit bedrijfsonderdeel gevierd. Bergh Brandveiligheid heette voorheen Brandscheidingen en is onderdeel van Bergh Bouwgroep, die nog vier bedrijfsonderdelen heeft. Het onderdeel Bergh Bouwsystemen is verantwoordelijk voor de bouw van dit nieuwe bedrijfspand, opgebouwd met houten kolommen vanuit eigen VOXS-methode.

Bergh Bouwgroep heeft Maatschappelijk Duurzaam Ondernemen hoog staan (PSO3-certificaat) en is Groene Pluim houder.

Directeur Rob Michielsen licht de app toe die ze destijds bij Bergh Brandscheidingen zelf hebben laten ontwikkelen en van waaruit zowel medewerkers als de opdrachtgever meldingen kunnen zien en plaatsen (maakt gebruik van scannen QR-codes). Voor de onderhoudscontracten wordt gewerkt met indeling in risico’s. Het is maar goed dat de tekeningen tegenwoordig overzichtelijke zijn dan voorheen met handgeschreven codes.

Bouw bedrijfspand

Mitchell Scholze, werkvoorbereider bij Bergh Bouwsystemen, gevestigd aan de overkant van de weg, geeft een toelichting op de 3D BIM uitwerking van de nieuwbouwplannen van dit pand. Het BIM traject heeft een langer voortraject, maar door het gebouw eerst virtueel een keer te bouwen haal je er vrijwel alle fouten uit. Door te werken in BIM konden onder andere de W-installateurs grote delen van hun werk prefab aanleveren. Met behulp van AR-techniek kon de opdrachtgever hun pand al bekijken, zelfs toen de locatie nog een grasveld was. Bij Bergh Bouwsystemen worden alle 3D modellen ook op de bouwplaats gebruikt. Dit doen ze met QR-codes, waardoor de 3D modellen en tekeningen zowel binnen als buiten gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen.

Mitchell geeft ons een inkijkje in het BIM-model en krijgt vragen van de groep over de software, updates, onderaannemerselectie etc. Hij geeft aan dat elk project start met een BUP (BIM Uitvoerings Plan), waarin spelregels, basisregels, software en welk vastgesteld nulpunt worden besproken.

Actualiteiten

Als vast onderdeel brengt Dennis Mollet de deelnemers op de hoogte van zaken die landelijk spelen, zoals de cyberkrachtmeting, invoering NIS2, 4e module (ketensamenwerking) Digiscan, Samen Digitaal Veilig voor het mkb, onderzoek naar de impact van AI etc. Overigens is Oktober de maand van de Cybersecurity, dus krijgt dit deze maand wat extra aandacht.

Zie hier de presentatie van Dennis, die overigens aankondigt de contactgroepen niet meer te kunnen begeleiden vanwege zijn vertrek naar Heijmans. We blijven hem dus mogelijk nog zien.

Waar mee bezig en wensen

Met de groep evalueren we het nut van de sessies van de contactgroep nu we zo’n twee jaar hiermee bezig zijn. De aanwezigen geven aan dat zij bewuster bezig zijn met digitale veiligheid, dat ze collega’s weten te vinden wanneer ze in een bepaalde fase zitten voor besluitvorming over software of de inrichting van processen. De één is bezig met het document management systeem, de ander met de invoering van een planningsapp en anderen met koppelingen tussen de verschillende software. Een enkeling is al ver met dashboarding en leveranciersbeoordelingen en anderen zijn nu vooral bezig met bewustwording van die digitale veiligheid onder hun mensen en onderaannemers. We zien dat vaak bij de niet eens zo kleine bedrijven toch geen aparte ICT-medewerker in dienst is. Hierdoor doen medewerkers deze taak ‘erbij’ en krijgt primair en acuut werk ten behoeve van de bouw voorrang. Maar in de groep wordt aangeboden vooral van elkaars opgedane ervaring gebruik te maken. Raadpleeg dus een collega. Vanuit de stamkaarten die ingevuld zijn door meerdere collega’s kun je zien waar de één of de ander mee werkt en of hun bedrijf vergelijkbaar is qua grootte en werkveld. Het meest actuele bestand zal naar de groep worden verstuurd.

Verder blijkt er veel belangstelling voor de mogelijkheden van AI. Een aantal voorbeelden van het gebruik van ChatGPT worden door deelnemers al genoemd, van ludiek op persoonlijk vlak tot het maken van zakelijke plannen of presentaties. De groep wil graag uitgebreider geïnformeerd worden over de toepassingen van AI specifiek voor de bouw. In Q1/Q2 2025 start een onderzoek naar AI in de bouw en infra, waar vooral wordt gekeken naar wat er in de wereld gebeurt en hoe we daar in Nederland in de bouw iets mee kunnen.

We spreken met elkaar af dat we in het nieuwe jaar weer bijeen komen en dat Petra en Jos zullen kijken of we een programma in lijn van de wensen van de deelnemers voor die keer kunnen 

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 20 januari 2025
Nieuwjaarsreceptie (jong) Bouwend Zeeland en infraplatform Zeeland

Op 16 januari kwamen leden van Bouwend Nederland, afdeling Zeeland, jong Bouwend Zeeland en het infraplatform Zeeland samen met vertegenwoordigers vanuit de overheid (wethouders) en verschillende adviesbureaus om het nieuwe jaar in te luiden.

Vrijdag 17 januari 2025
Praktijkmiddag BIM Collaboration Format op 27 maart

Het BIM Collaboration Format (BCF) is een internationale open standaard waarmee je de communicatie rond issues tussen verschillende BIM-softwarepakketten stroomlijnt. De BCF-kaart zet het gebruik van de standaard op een toegankelijke manier uiteen. Tijdens de praktijkdag leer je door BCF in de praktijk te gebruiken, maak je kennis met verschillende software en verplaats je je in verschillende rollen.

Donderdag 16 januari 2025
Cruciale informatie raakt niet meer verloren in de stroom van dagelijkse communicatie

Met drie generaties ervaring en een team van 40 vaste en 40 flexibele medewerkers is Fuhler Wegenbouw een betrouwbare speler in de infrastructuursector in Groningen en Drenthe. Het bedrijf stond jarenlang voor de uitdaging van verspreide en ongestructureerde communicatie: papieren dossiers, mappen, e-mail en WhatsApp zorgden voor verlies van cruciale informatie, misverstanden en verhoogde faalkosten.