1. Home
  2. Nieuws
  3. Contactgroep digitalisering maakt leden bewust van ai en cybersecurity

Contactgroep Digitalisering maakt leden bewust van AI en cybersecurity

Maandag 7 oktober 2024

Op 1 oktober mocht de Contactgroep Digitalisering Afdelingen Zeeland en Brabant Mid-West te gast zijn bij Bergh Brandveiligheid in Oud-Gastel. Op de agenda voor deze keer staan een toelichting op het bedrijfsonderdeel van de gastheer, de nieuwbouw van hun bedrijfspand (in BIM), actualiteiten op digitaliseringsvlak en een evaluatie van de sessies van de contactgroep tot op heden.

Bergh Brandveiligheid

De medewerkers van Brand Brandveiligheid werken sinds ongeveer een jaar uit dit modern vormgegeven pand. In juni werd de opening en het verlaat 10-jarig bestaan van dit bedrijfsonderdeel gevierd. Bergh Brandveiligheid heette voorheen Brandscheidingen en is onderdeel van Bergh Bouwgroep, die nog vier bedrijfsonderdelen heeft. Het onderdeel Bergh Bouwsystemen is verantwoordelijk voor de bouw van dit nieuwe bedrijfspand, opgebouwd met houten kolommen vanuit eigen VOXS-methode.

Bergh Bouwgroep heeft Maatschappelijk Duurzaam Ondernemen hoog staan (PSO3-certificaat) en is Groene Pluim houder.

Directeur Rob Michielsen licht de app toe die ze destijds bij Bergh Brandscheidingen zelf hebben laten ontwikkelen en van waaruit zowel medewerkers als de opdrachtgever meldingen kunnen zien en plaatsen (maakt gebruik van scannen QR-codes). Voor de onderhoudscontracten wordt gewerkt met indeling in risico’s. Het is maar goed dat de tekeningen tegenwoordig overzichtelijke zijn dan voorheen met handgeschreven codes.

Bouw bedrijfspand

Mitchell Scholze, werkvoorbereider bij Bergh Bouwsystemen, gevestigd aan de overkant van de weg, geeft een toelichting op de 3D BIM uitwerking van de nieuwbouwplannen van dit pand. Het BIM traject heeft een langer voortraject, maar door het gebouw eerst virtueel een keer te bouwen haal je er vrijwel alle fouten uit. Door te werken in BIM konden onder andere de W-installateurs grote delen van hun werk prefab aanleveren. Met behulp van AR-techniek kon de opdrachtgever hun pand al bekijken, zelfs toen de locatie nog een grasveld was. Bij Bergh Bouwsystemen worden alle 3D modellen ook op de bouwplaats gebruikt. Dit doen ze met QR-codes, waardoor de 3D modellen en tekeningen zowel binnen als buiten gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen.

Mitchell geeft ons een inkijkje in het BIM-model en krijgt vragen van de groep over de software, updates, onderaannemerselectie etc. Hij geeft aan dat elk project start met een BUP (BIM Uitvoerings Plan), waarin spelregels, basisregels, software en welk vastgesteld nulpunt worden besproken.

Actualiteiten

Als vast onderdeel brengt Dennis Mollet de deelnemers op de hoogte van zaken die landelijk spelen, zoals de cyberkrachtmeting, invoering NIS2, 4e module (ketensamenwerking) Digiscan, Samen Digitaal Veilig voor het mkb, onderzoek naar de impact van AI etc. Overigens is Oktober de maand van de Cybersecurity, dus krijgt dit deze maand wat extra aandacht.

Zie hier de presentatie van Dennis, die overigens aankondigt de contactgroepen niet meer te kunnen begeleiden vanwege zijn vertrek naar Heijmans. We blijven hem dus mogelijk nog zien.

Waar mee bezig en wensen

Met de groep evalueren we het nut van de sessies van de contactgroep nu we zo’n twee jaar hiermee bezig zijn. De aanwezigen geven aan dat zij bewuster bezig zijn met digitale veiligheid, dat ze collega’s weten te vinden wanneer ze in een bepaalde fase zitten voor besluitvorming over software of de inrichting van processen. De één is bezig met het document management systeem, de ander met de invoering van een planningsapp en anderen met koppelingen tussen de verschillende software. Een enkeling is al ver met dashboarding en leveranciersbeoordelingen en anderen zijn nu vooral bezig met bewustwording van die digitale veiligheid onder hun mensen en onderaannemers. We zien dat vaak bij de niet eens zo kleine bedrijven toch geen aparte ICT-medewerker in dienst is. Hierdoor doen medewerkers deze taak ‘erbij’ en krijgt primair en acuut werk ten behoeve van de bouw voorrang. Maar in de groep wordt aangeboden vooral van elkaars opgedane ervaring gebruik te maken. Raadpleeg dus een collega. Vanuit de stamkaarten die ingevuld zijn door meerdere collega’s kun je zien waar de één of de ander mee werkt en of hun bedrijf vergelijkbaar is qua grootte en werkveld. Het meest actuele bestand zal naar de groep worden verstuurd.

Verder blijkt er veel belangstelling voor de mogelijkheden van AI. Een aantal voorbeelden van het gebruik van ChatGPT worden door deelnemers al genoemd, van ludiek op persoonlijk vlak tot het maken van zakelijke plannen of presentaties. De groep wil graag uitgebreider geïnformeerd worden over de toepassingen van AI specifiek voor de bouw. In Q1/Q2 2025 start een onderzoek naar AI in de bouw en infra, waar vooral wordt gekeken naar wat er in de wereld gebeurt en hoe we daar in Nederland in de bouw iets mee kunnen.

We spreken met elkaar af dat we in het nieuwe jaar weer bijeen komen en dat Petra en Jos zullen kijken of we een programma in lijn van de wensen van de deelnemers voor die keer kunnen 

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 oktober 2024
‘Cybersecurity moet chefsache zijn, ook voor het mkb’

Steeds meer ondernemers in de bouw hebben te maken met cybercriminaliteit. Grotere bedrijven en enkele opdrachtgevers wisselen kennis en praktijkvoorbeelden uit in een Bouw ISAC. Ook stimuleren ze mkb-bedrijven om de basis veiligheidsmaatregelen te nemen. Frans Voogd, voorzitter Bouw ISAC en Information Security Officer bij Heijmans, vertelt er graag meer over.

Donderdag 10 oktober 2024
Winnaars SKB Awards 2024 bekend

De jaarlijkse uitreiking van de SKB Awards vond dinsdag 8 oktober plaats in Houten. Eer en glorie gaan naar Van Santvoort Bouw (Kopersbegeleiding en Oplevering) en Hoedemakers bouw en ontwikkeling (Meer- en minderwerk).

Dinsdag 8 oktober 2024
Wat betekent de NIS2 voor toeleveranciers in de bouw?

De NIS2 en de Cyberbeveiligingswet hebben niet alleen gevolgen voor grote bouwbedrijven die aan de wetgeving moeten voldoen, maar ook voor hun toeleveranciers zoals onderaannemers, IT-bedrijven, elektrotechnici, architecten en grondverzetbedrijven.