1. Home
  2. Nieuws
  3. Circulair en bio based bouwen in plaats van extra werk iets juist niet meer doen

Circulair en bio-based bouwen; in plaats van extra werk, iets juist niet meer doen

Dinsdag 8 oktober 2024

Woensdag 2 oktober kwamen leden van Afdeling Brabant Mid-West, maar ook leden uit aangrenzende afdelingen met belangstelling voor het onderwerp, naar de timmerfabriek Frank van Roij in Goirle. De timmerfabriek was het decor voor een bijeenkomst over circulair en bio-based bouwen.

Bestuur Brabant Mid-West

Twee bestuursleden van de afdeling, Stijn van der Weegen en Willem-Jan Aarsen, hebben op zich genomen om het onderwerp circulair en bio-based bouwen in onze afdeling meer aandacht te geven. Ons inziens kunnen we wat bereiken wanneer we collectief of met meerdere leden samen aan de slag gaan. De mannen hebben ervoor gezorgd dat er op de afdelingspagina van Brabant Mid-West een specifieke pagina over dit onderwerp is gemaakt, waar voorbeeldprojecten van de leden op worden getoond. De pagina moet gaan werken als een soort platform, waarop de afdelingsleden elkaars voorbeeldprojecten zien, geïnspireerd kunnen raken en elkaar beter weten te vinden.

De middag startte met een welkomstwoord van Stijn en een dankwoord aan de gastheer Frank van Roij. Enkele kersverse bestuursleden werden aan de aanwezigen voorgesteld, zie hier de vernieuwde pagina van het bestuur waarop alle bestuursleden zich voorstellen.

Een scherp maar helder betoog van architect Harold van de Ven gaf de aanwezigen stof tot nadenken. Hij is gestopt als uitvoerend architect om zich volop te richten op het inspireren en aanzetten van allerlei partijen, waaronder de bouw, om zoveel mogelijk aan de slag te gaan met het bekend maken van de Nationale aanpak van bio-based bouwen en partijen daarbij te ondersteunen. Met meerdere gemeenten worden gesprekken gevoerd over bio-based gebiedsontwikkeling en er zijn duizenden hectare grond in Zuid-Nederland geschikt voor teelt van gewassen die in de bouw toegepast kunnen worden. Zijn betoog leidde tot de oproep om niet te wachten op gemeenten, maar zelf of mét elkaar het initiatief te nemen en iets moois op te zetten. Harold ondersteunt ons daarin graag vanuit Building Balance.

Hier vind je de presentaties van deze middag, waaronder die van Harold van de Ven met meerdere voorbeelden van duurzaam gebouwde projecten en verschillende aanpakmethodes.

Overigens hebben nagenoeg alle woningbouwverenigingen in Brabant een convenant ondertekend om serieus werk te gaan maken van het bio-based isoleren van de woningvoorraad. Zie: RWB | Nieuws: West-Brabantse woningcorporaties maken werk van biobased isoleren: 'Boost voor nieuwe economie'

Stoptober; start met dingen niet meer doen

Jeske Zonneveld (Squarewise) nam deze Stoptober-maand als basis om een vergelijk te maken met de bouw. Ze overtuigt de deelnemers ervan dat circulariteit niet iets extra’s is maar juist een manier van denken en werken waarbij je iets mag weglaten, ergens mee mag stoppen.

Niet stoppen met roken, maar stoppen met:

  1. Stop met dingen vastlijmen (zo kan het ook weer uit elkaar.
  2. Stop met giftige stoffen (isoleer bewust, geen koude oplossingen als airco meer).
  3. Stop met weggooien (hergebruik, andere verpakkingsmaterialen.

Als het roken van de bouwsector noemde de aanwezigen zelf: 

·       Veel beton 

·       Minder overleggen

·       Afhankelijk zijn van energiebedrijven

·       Regelgeving

·       Giftige stoffen in de bouw

·       Constant uitleggen en verdedigen biologische bouw

Zie afval als grondstof en ga het gesprek aan met je toeleveranciers. Zij willen het zelf ook anders als dat kan en denken meer dan graag mee. Praat met elkaar is de oproep. Zie het niet als een enorme opgave, maar als een uitdaging. Begin klein en merk het verschil, waardoor jij zelf maar ook de partners om je heen enthousiast worden.

Kortom:

- Omdenken: denk niet 'ik mag niks meer', maar 'ik gun mezelf een gezonde, duurzame omgeving'
- Niet uitstellen, vandaag beginnen
- Het samen doen en uitspreken dat je gestopt bent

"Dat doet wat met je mpg"

Er volgde een presentatie van Frank van Roij, ondersteund door zijn zoon Juul. Begonnen in 1992 als zzp’er heeft Frank een gerenommeerd bedrijf opgebouwd met zo’n 14.000m2 productieruimte met uitbreiding in het vooruitzicht. Het hout dat gebruikt wordt voor de modulaire woningen die in de fabriek worden geprefabriceerd is afkomstig van niet verder dan 300km afstand van Goirle. “Dat doet wat met je mpg”, zegt Frank. De installateur levert stekkerbaar pakket aan dat prefab wordt aangebracht. Hij verwerkt de komende jaren steeds meer bio-based isolatiemateriaal. Op locatie worden de woningen op schroefpalen in plaats van op betonnen fundering weggezet. Op de vraag of er regionaal voldoende gewassen zijn, is Frank’s antwoord dat we daar voor 2030 naartoe moeten werken. We moeten die kansen aangrijpen. Er volgt een rondleiding door de fabriek, waar eenieder verrast is over wat Frank in Goirle fabriceert.

Oproep voorbeeldprojecten en juryleden

Afdeling Brabant Mid-West wil in 2025 een award uitreiken voor het meest circulaire afdelingslid of voor het meest inspirerende circulair of bio-based project. De spelregels moeten nog opgesteld worden, maar meld je alvast aan als jurylid om al die mooie voorbeelden die we als leden aandragen in de loop van het jaar, te mogen bejureren. Je kunt je daarvoor bij verenigingsmanager Petra (link naar mail) melden. Bij haar kun je ook het format voor de in te dienen voorbeeldprojecten opvragen. Doe allen mee en inspireer elkaar.

Met dank aan de gastvrijheid van Frank van Roij om onze leden in Goirle te ontvangen werd de middag afgesloten met een meer dan lekker vegetarisch dinerbuffet (in het teken van het thema van deze bijeenkomst werd geen vlees aangeboden). Als dank voor ieders aanwezigheid was het weggevertje dit keer een duurzaam potlood waar een plantje uit groeit, met verwijzing naar de nieuwe websitepagina Circulair en bio-based bouwen Afdeling Brabant Mid-West

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 16 oktober 2024
Topsector Logistiek publiceert gratis tool Emissievoorspeller

De Emissievoorspeller is een gratis online tool om de emissies, stikstofdepositie en stikstofruimte te berekenen bij een bouwproject. De tool sluit aan bij de ontwerpfase van een bouwproces, waarbij je de verwachte emissies snel en gemakkelijk kan toevoegen aan de bestaande planning of kostenraming. Vervolgens krijg je, door een koppeling met AERIUS, direct inzicht in de stikstofdepositie en -ruimte van het project.

Vrijdag 11 oktober 2024
Kabinet voorkomt vertraging invoering zero-emissiezones

Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Openbaar Vervoer en Milieu heeft zijn bezwaren tegen de invoering van de zero-emissiezones ingetrokken. Om de leefbaarheid in steden te verbeteren en overlast te beperken, stellen veel grote gemeenten binnenkort een zero-emissiezone in.

Vrijdag 11 oktober 2024
Oproep aan klimaatminister: maak haast met schone energie

Bouwend Nederland roept minister Hermans van Klimaat en Groene Groei op om haast te maken met natuurinclusieve schone energieprojecten. De oproep wordt gedaan in samenwerking met NVDE, Natuur & Milieu, Holland Solar en het Solar Research Programme van Universiteit Wageningen en benadrukt dat energieprojecten een positieve impact kunnen en moeten hebben op de natuur en onze leefomgeving.