Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Meewerkend partneroverleg van kaaskoppen tot dakpannen

Meewerkend partneroverleg: van kaaskoppen tot dakpannen

Dinsdag 18 juni 2024

Met het laatste meewerkend partneroverleg voor de zomer werd maandag 17 juni alvast een voorschotje genomen op de vakantie. In plaats van een lezing over een ‘zwaar’ onderwerp was er dit keer een boeiende en ook gezellige stadswandeling.

Drie keer per jaar komen de meewerkend partners van de leden van afdelingen Noord-Holland-Noord en Zaanstreek-Waterland bij elkaar voor een overleg. De insteek van de bijeenkomsten is telkens anders; de ene keer is er een lezing over een specifiek onderwerp, de andere keer een wordt er bouwproject bezocht. De bijeenkomst van 17 juni stond vooral in het teken van netwerken en ervaringen uitwisselen. De interactie gebeurde ook nog eens in een heel actieve setting, het gezelschap maakte namelijk een rondwandeling door Alkmaar.

Kaaskoppen

De toer, onder begeleiding van een stadsgids, voerde vanaf het Waagplein langs een scala aan bezienswaardigheden in de historierijke kaasstad. Tijdens de wandeling wees de gids op allerlei interessante bouwwerken en vertelde boeiende weetjes. Ze legde bijvoorbeeld de oorsprong van de term kaaskoppen uit. Tijdens de belegering van Alkmaar door de Spanjaarden, in 1573, werden bij gebrek aan échte helmen de houten kaasmallen gebruikt als hoofdbescherming. 

Schone schijn

Ook de bouwhistorische kennis van de meewerkend partners werd bijgespijkerd. Zo kregen ze bijvoorbeeld te horen over de verschillend gekleurde dakpannen van de monumentale woningen. In vroeger tijden waren zwarte dakpannen aanzienlijk duurder dan rode. De daken van de rijken werden dan ook volledig met zwarte dakpannen bekleed; een statussymbool dus. Wie niet heel veel geld had, maar zich wel rijk wilde voordoen, koos ervoor om alleen aan de straatzijde zwarte dakpannen te hebben. Meer naar achteren, uit het zicht dus, hebben die huizen dan rode dakpannen. Interessant was ook om te horen dat huizen niet altijd schuin staan door verzakking, maar vaak bewust zo gebouwd zijn om te voorkomen dat water naar binnen zou stromen.

Positieve reacties

Hoewel Alkmaar voor een deel van het gezelschap bekend terrein is, was de anderhalf uur durende stadswandeling ook voor hen zeer de moeite waard. “Je komt toch op plekken waar je anders niet komt, je ziet dingen die je anders nooit ziet”, klonk het. Waardering was er ook voor hoe stad en inwoners hun best doen om het cultureel erfgoed te behouden. 
Deze laatste bijeenkomst voor de zomer werd afgesloten met een fijne lunch. De volgende bijeenkomst is in oktober. Dan staat er ondermeer een excursie naar een bouwproject op de planning.

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 18 juni 2024
Nodig: een omslag in denken en doen, en vers bloed

Afdeling Amsterdam sloeg donderdag 13 juni twee vliegen in één klap. De jaarvergadering op het Muzenplein werd gecombineerd met een interessante informatieve middag over emissieloos bouwen en vervoeren.

Woensdag 12 juni 2024
Ook de 9e Bouw Inspiratiedag is een daverend succes

Meer dan 600 leerlingen van diverse basisscholen kwamen er vrijdag 7 juni op de Onderwijsdag van de Bouw naar de Bouw Inspiratiedag in Ede. Het was de 9e keer dat de Bouwinspiratiedag werd georganiseerd en ook deze editie was weer een enorm succes.

Maandag 10 juni 2024
Noord-Holland maakt van regiodag een bruisend minifestival

Met een heel divers programma en ruim 120 zeer tevreden deelnemers beleefde Regio Randstad Noord donderdag 30 mei een zeer geslaagde regiodag Noord-Holland. Het evenement in Alkmaar was gezellig en informatief.