VVD Gelderland gaat met bouwpraktijk om tafel: van problemen naar oplossingen
Woensdag 13 november 2024
Op uitnodiging van de VVD-fractie in Gelderland kwamen verschillende provinciale en lokale politici samen met experts uit de praktijk om te praten over de knelpunten in de woningbouw. Speciale gasten waren Peter de Groot, Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder op onder andere het woningbouwdossier, en Friso de Zeeuw, ervaringsdeskundige op het gebied van onder meer gebiedsontwikkelingen vanuit diverse (bestuurlijke) functies.
Op vrijdag 8 november werden verschillende spelers op het gebied van woningbouw bij elkaar verzameld op het provinciehuis in Arnhem om eens goed door te praten over de woningbouw. Naast lokale en provinciale VVD politici waren verschillende ontwikkelende/bouwende partijen uitgenodigd. Vanuit Regio Oost waren wij aanwezig met onze kersverse regiovoorzitter Bert Winters (directeur van Olde Rikkert Bouw) en Jessie Mons (adviseur Markt en Overheid).
Waarom bouwen we nog te weinig?
Vanuit de fractie van VVD Gelderland werden wij welkom geheten door Inge Klein-Gunnewiek. Vervolgens stelden de deelnemers aan tafel zich kort voor en werd al snel daarna het gesprek geopend over de belemmeringen met betrekking tot woningbouw. De relevantie van (de versnelling van) woningbouw werd door een ieder aan tafel gevoeld. De politieke wil zien we ook vaak, maar waarom merken we daar dan nog zo weinig van in de realisatie van woningen? Ervaringen werden gedeeld en vanuit de politiek werden met name vragen gesteld zodat échte praktijkvoorbeelden gedeeld konden worden. Een greep uit de besproken onderwerpen: een tekort aan arbeidskrachten, stijgende loonkosten, ingewikkelde ruimtelijke procedures, hoge onderzoekslasten, lange doorlooptijden van procedures/vergunningaanvragen en gemeentelijke eisen die (ondanks de beste bedoelingen) de haalbaarheid van projecten belemmeren.
Hoe kan het anders?
Gelukkig was het niet alleen maar kommer en kwel. Er werd ook gezocht naar oplossingen. Welke kansen liggen er voorhanden waarmee we snelheid kunnen maken? Welke rol ligt er voor de provinciale politiek en daarmee de samenwerking tussen verschillende overheden? Vanuit de branchevereniging gaven wij aan dat wij onder andere kansen zien voor de geïndustrialiseerde bouw om op korte termijn grotere slagen te slaan in de woningbouwopgave. De markt heeft flinke stappen gezet in het versnellen van het aandeel wat in het geheel bij de bouwers ligt: het bouwen zelf. Voor de uitdagingen in het gehele voortraject, hebben we de overheden nodig. Hierin verwachten we meer inzicht, sturing en regie vanuit verschillende overheidslagen. Dit houdt concreet in dat we inzicht willen krijgen in de plannen die er zijn, in welke fase deze plannen zich bevinden en wat de eventuele obstakels zijn bij individuele initiatieven/projecten om tot realisatie te komen. Vervolgens kan er naar aanleiding van de afspraken in de verschillende woondeals gestuurd worden om ook werkelijk tot de afgesproken aantallen woningen te komen. Hierin zien wij ook zeker een rol voor gemeenten en provincies samen, waarbij de provincie coördinerend én ondersteunend kan optreden.
Samen vooruit
De afdronk van de bijeenkomst was goed. Vanuit Peter de Groot, de statenleden en overige aanwezigen werd aandachtig geluisterd naar ons verhaal. De waardering werd uitgesproken over de concrete voorbeelden en verhalen uit de praktijk, van onze bouwers die met de voeten in de klei staan. Van de andere kant waarderen wij natuurlijk ook ontzettend het luisterende oor en het zoeken van de verbinding met de praktijk. We zien de vastberadenheid om ook vanuit de politiek mee te werken aan de enorme opgave die voor ons ligt: 100.000 woningen per jaar. Laten we er dus samen werk van maken.
Gerelateerd nieuws
Op landgoed Wickevoort in Cruquius wordt hard gewerkt om veel woningzoekenden aan een nieuw thuis te helpen. Snelheid en duurzaamheid zijn hier het adagium. We namen minister Keijzer mee naar een bouwplaats om te laten zien welke mogelijkheden we hebben om de woningbouw te versnellen. Onze voorzitter Arno Visser: "Een bezwaar van een enkel persoon mag niet het geluk van duizenden woningzoekenden in de weg staan. Het is tijd dat het recht op een dak boven je hoofd zwaarder gaat wegen dan het recht op uitzicht."
De Veiligheidsladder stond donderdag 7 november centraal bij de bijeenkomst van de contactgroep KAM Regio Oost. Orly Polak, schrijfster van het boek ‘Samen klimmen op de Veiligheidsladder naar trede 3’, gaf de deelnemers veel nuttige tips en handvatten voor een goede veiligheidscultuur.
95 jaar. Dat is de verjaardag die Timmer- en Aannemersbedrijf Westendorp uit De Heurne in Gelderland afgelopen augustus vierde. Maar liefst vier generaties Westendorp brachten het bedrijf tot een betrouwbare specialist in de Achterhoek, waar klanten steeds terug komen. "Het is mooi om woningen in de buurt tegen te komen die mijn opa gebouwd heeft en die wij nu mogen onderhouden of renoveren", aldus Gerard Westendorp, derde generatie.