Persoonlijke verhalen geven eerste Bouwvrouwendag een gouden randje
Woensdag 13 maart 2024
Speciaal voor de bouwvrouwen van Oost Nederland organiseerde Bouwend Nederland Regio Oost op de Internationale dag van de Vrouw een inspirerend event. Zo’n 55 dames waren 8 maart naar de Kampus in Rijssen gekomen voor de Bouwvrouwendag.
Meestal komen er bij bijeenkomsten en events minder mensen opdagen dan er zich hebben aangemeld. Vrijdag 8 maart was dat precies andersom, er waren méér deelneemsters aan de Bouwvrouwendag dan er zich hadden aangemeld. Dat enthousiasme zorgde meteen al voor een positieve sfeer. Met hun persoonlijke verhalen zorgden de twee spreeksters van de dag ervoor dat die sfeer uitstekend bleef.
Luisteren en vertellen
Na de aftrap door Bouwend Nederland was de vloer aan Claudi Schuurman-Groothuis. De directeur van Groothuis Bouwgroep in Genemuiden vertelde over hoe ze als dochter in de familie Groothuis de stap naar algemeen directeur van het familiebedrijf heeft gezet. Samen met haar broer en twee neven is zij eigenaar/aandeelhouder van Groothuis Bouwgroep. In haar persoonlijke verhaal ging ze ook in op hoe het was om in die positie kinderen te krijgen en daarna terug te komen in het bedrijf. De bouwvrouw vertelde echter niet alleen haar eigen verhaal, ze nodigde de deelneemsters uit om bij elkaar te gaan staan en vooral ook hún ervaringen als vrouw in de bouw te delen. Ze vroeg bijvoorbeeld hoelang ze al werkzaam zijn in de bouw en waarom ze hiervoor hebben gekozen. Die insteek zorgde voor openheid en verbinding. En het maakte ook duidelijk dat het merendeel van de dames in een functie als werkvoorbereider, calculator of directeur werkt. Bouwplaats personeel was dun gezaaid, er was één timmervrouw en een jonge studente die de opleiding voor monteur in de infra volgt.
Geen bergen, geen sneeuw, wel goud
Tweede spreekster was Nicole Sauerbreij. De Nederlandse snowboardster deed mee aan de Olympische Winterspelen van 2002, 2006, 2010 en 2014. In 2010, in Vancouver, wist ze zelfs de gouden medaille te winnen. Een uitzonderlijke prestatie voor iemand uit een land waar geen berg te bekennen is en sneeuw iets is van oude ansichtkaarten. Ze vertelde over de pittige reis die naar goud in Vancouver leidde. Een heel stimulerend verhaal over wilskracht, doorzettingsvermogen en het herkennen en inzetten van je kwaliteiten. En ook een verhaal over vitaliteit, over het belang van de juiste energie hebben, over energie krijgen en vooral ook over energie behouden. Uiteraard had de Olympisch kampioene haar gouden medaille meegenomen en kon die ereprijs worden bewonderd.
Positieve reacties
Deze eerste Bouwvrouwendag van Regio Oost werd afgesloten met een netwerklunch en een rondleiding over de Kampus waar onder meer Bouwmensen is gevestigd. Ook was er een professionele fotograaf aanwezig die de vrouwen de gelegenheid bood om alleen of samen met collega’s op de foto te gaan. De deelneemsters lieten weten dat ze erg genoten hadden van het event. De persoonlijke verhalen vonden ze erg inspirerend en soms ook heel herkenbaar. Ook de jonge studente had een leuke ochtend gehad. “Ik hoop dat er nog veel meer vrouwen in de bouw & infra gaan werken. Als er weer zo’n Bouwvrouwendag komt zou ik elke bouwvrouw aanraden om er naar toe te gaan.”
Gerelateerd nieuws
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
"Het mooiste aan ons bedrijf vind ik dat we heel divers werk uitvoeren en geen enkele klus hetzelfde is," vertelt Sven Meekes, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf uit Zwolle bij Groenlo. "Hier legde een peetoom van mijn overgrootvader de basis voor een timmerbedrijf. Hij leefde van 1838 tot 1918. Mijn opa ging na de Tweede Wereldoorlog met zijn neef in een maatschap en startte daarmee het bouwbedrijf." Heden ten dage houdt Bouwbedrijf Meekes zich bezig met nieuwbouw, renovatie, verbouwingen en onderhoud binnen een straal van circa 50 kilometer van Groenlo.
Vier jaar geleden werd Stef Bosma mededirecteur van Bouwbedrijf Bosma bv. Opa Jan richtte het familiebedrijf in 1964 op. Stef wist al op jonge leeftijd dat hij in het bedrijf wilde werken. Inmiddels is het bouwbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf, met eigen kozijnenmakerij en een breed scala aan lokale projecten: van woningbouw en agrarische loodsen tot complete utiliteitsbouw. "In een klein bedrijf als het onze heb je geen afgebakende functies. Ik ben directeur, maar sta ook gewoon elke dag op de bouw. Dat maakt het leuk en gevarieerd."