JBN Oost beleeft educatieve excursie in Enschede
Dinsdag 24 september 2024
Zo'n vier keer per jaar komt Jong Bouwend Nederland Oost samen. Vaak staat er een informatieve sessie op het programma, zoals donderdag 19 september. In Enschede deden de JBN'ers nuttige informatie op over open samenwerken in de keten en groen asfalt.
Twee locaties bezocht JBN Oost donderdag 19 september; beide in de gemeente Enschede. De excursie startte in het dorp Glanerbrug, bij het project GroenBlauw Glanerbrug. Om de overlast van grondwater aan te pakken en Glanerbrug klaar te maken voor het veranderende weer, worden in 15 straten onder meer aparte riolen voor regen- en grondwater en voor afvalwater aangelegd. Bijzonder aan het project is vooral de vernieuwende aanpak waarbij gemeente en infra-aannemers Dura Vermeer en Roelofs Wegenbouw op een heel open manier in een bouwteam samenwerken.
Intensief voortraject
Vertegenwoordigers van de partijen vertelden de JBN’ers van alles over de pilot. Onder meer over het uitgebreide voortraject waarin er bijvoorbeeld goed is gekeken naar de verdeling van de werkzaamheden, zodat elke partij het werk kan doen waar hij het best in is, en zodat de werkzaamheden goed gepland kunnen worden waardoor ze zo snel mogelijk verlopen en de bewoners er zo min mogelijk last van hebben.
Veel vragen
Anders dan gebruikelijk is bij GroenBlauw Glanerbrug niet van te voren bekend wat het project precies gaat kosten. Dat vereist wel een grote mate van vertrouwen, gaf de gemeente aan. Maar het lijkt absoluut de moeite waard; nu al blijkt namelijk dat het project sneller gaat verlopen dan gepland en waarschijnlijk gaat het ook nog eens minder kosten dan vooraf verwacht. De JBN’ers waren erg geïnteresseerd in alles wat ze te horen kregen over de verfrissende samenwerking, en stelden zelf ook flink wat diepgravende vragen. De kennis kan immers heel goed van pas komen wanneer ze zelf met hun bedrijf gaan deelnemen aan een groot project waarin moet worden samengewerkt met andere partijen.
Emissieloos asfalt
Van Glanerbrug ging het naar Enschede zelf, naar de productielocatie van Ecofalt. Net als bij het eerste deel van de excursie was vernieuwing de rode draad. Ecofalt is namelijk een duurzaam alternatief voor regulier warm asfalt. Een vertegenwoordiger van het Enschedese bedrijf legde de JBN’ers er van alles over uit. Bijvoorbeeld dat de omgevingstemperatuur voldoende is om Ecofalt te produceren. Verhitten, zoals bij regulier asfalt is niet nodig en dat betekent dat er geen CO2 wordt uitgestoten. Een ander voordeel, zo kregen ze te horen, is dat het materiaal veel langer te verwerken is dan regulier asfalt. Dat maakt asfalteringswerkzaamheden op bijvoorbeeld de Waddeneilanden aanzienlijker eenvoudiger.
Kijkje in de fabriek
De JBN’ers kregen een rondleiding door de fabriek en mochten een kijkje nemen bij de indrukwekkende menger waar het materiaal wordt geproduceerd. Ook bij dit onderdeel van de excursie werden er weer volop vragen gesteld, zoals over de levensduur van een Ecofalt wegdek. Aangezien het product pas 10 jaar bestaat, kan er over de lange termijn nog niets definitiefs gezegd worden, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. De proefprojecten uit het prille begin liggen er namelijk nog prima bij.
Gezellige afsluiting
De leerzame middag werd gezellig afgesloten met een borrel en een prima maaltijd bij bistro Hanningshof in Enschede. Uiteraard werd er volop nagepraat over de bezoeken van die middag maar zoals gebruikelijk gingen de gesprekken ook over zakelijke besognes als bedrijfsvoering, personeel, automatisering en nog veel meer. Dat is immers ook de meerwaarde van het JBN-lidmaatschap, dat je met collega’s van andere bedrijven van gedachten kunt wisselen over wat je zakelijk bezighoudt.
Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?
Zin om er de volgende keer bij te zijn? Laat het weten via Petra Landmeter. JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.
Gerelateerd nieuws
Al bijna 100 jaar is Niehof een begrip in de regio op het gebied van beton-, woning-, utiliteits- en stallenbouw. "Ik kom uit een gezin met vijf kinderen. Ik heb vier zussen, maar die hebben nooit de ambitie gehad om de bouw in te gaan. Ik vond het van jongs af aan al mooi werk en was vaak op de bouwplaats te vinden. Sinds 2012 heb ik als derde generatie Niehof de dagelijkse leiding over ons familiebedrijf", zegt Martin Niehof, van het gelijknamige aannemersbedrijf uit het Twentse Lattrop.
Op donderdag 23 januari jongstleden vond de Marktdag Circulair Aanbesteden plaats. De vraag 'Hoe werken we samen op weg naar een circulaire GWW?' stond tijdens deze middag in Arnhem centraal. Een terugblik op een meer dan nuttige bijeenkomst.
B-Oost Almelo lanceert een traineeship genaamd Build Your Career (BYC), speciaal ontworpen voor recent afgestudeerde hbo-studenten Bouwkunde en Bouwtechnische Bedrijfskunde. Dit programma biedt een kans om bij verschillende bedrijven binnen de bouwsector te werken en waardevolle ervaring op te doen.