'Het is een cadeautje om met mijn vader samen te werken'
Dinsdag 21 januari 2025
"Mijn ouders hebben ons altijd vrijgelaten om te kiezen of we in het familiebedrijf wilden werken," vertelt Merle Scholte op Reimer. "Ondanks dat ik tijdens mijn jeugd eigenlijk nooit die ambitie had, besloten mijn partner Lex en ik na afronden van onze studies om toch in het bedrijf te stappen. We werden met open armen ontvangen." Sinds 2016 zijn zij als derde generatie werkzaam in het mooie familiebedrijf Scholte op Reimer uit Vasse.
De vader van Merle gaf het bedrijf haar huidige naam toen hij het in 1988 overnam van zijn schoonvader. Hij heeft bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar is nog zeer actief in het bouwbedrijf waar hij samen met zijn dochter en schoonzoon de scepter zwaait. "Ik heb geen aannemersopleiding, maar heb bestuurskunde gestudeerd. Dat komt goed van pas bij het leiden van ons bedrijf", vertelt Merle. Lex studeerde bedrijfskunde en civiele techniek. "Vooral met die laatste studie zijn er veel overeenkomsten. Het is een goed uitgangspunt voor het werk dat we nu doen." Vader Benno brengt jarenlange ervaring als aannemer met zich mee en zo vormen ze met z'n drieën een solide basis voor het bedrijf. "Het is vaak een cadeautje om met mijn vader samen te werken", zegt Merle. "We kunnen het goed met elkaar vinden en er is veel wederzijds begrip. Hij is natuurlijk wel wat ouder dan ik en trekt soms zijn wenkbrauwen op bij innovaties die ik introduceer, maar daar komen we altijd uit. Ik zit graag met hem in de auto naar een nieuwe afspraak terwijl we plannen maken en bespreken hoe we zaken gaan aanpakken."
40-jarig jubileum
Bouwbedrijf Scholte op Reimer bouwt vooral huizen in het luxe segment. Lex vertelt: "We bouwen af en toe ook een rij of een dubbelblok huizen, maar onze kracht ligt juist in het leveren van maatwerk. We zijn ook goed in renovaties en transformaties, waarbij we oude gebouwen met de authentieke materialen naar de huidige standaarden brengen. Zo hebben we in het voormalig Sancta Maria klooster in ons dorp zeven appartementen, drie tussenwoningen en een eindwoning gebouwd terwijl er aan de buitenkant van het gebouw amper iets te zien is." Hiervoor heeft het bouwbedrijf echte vakmensen in dienst, die vaardigheden hebben om speciale dingen te maken. "Al onze medewerkers komen hier uit de buurt", weet Merle. "Sommige van onze collega's waren al in dienst bij mijn vader. Een 40-jarig jubileum is geen uitzondering. We hebben ook iemand voor ons werken die na zijn pensioen is teruggekeerd. We zijn een platte organisatie, zijn er voor elkaar en proberen goed voor iedereen te zorgen. Daar hoort natuurlijk ook af en toe een leuk uitje of een gezellig feest bij."
Valkuil
Met een vader, dochter en schoonzoon die allemaal in hetzelfde bedrijf werken, en een moeder die hen zowel op kantoor als daarbuiten ondersteunt, zal er aan de keukentafel vast vooral over projecten worden gesproken. "Daar moeten we wel voor waken", geven Lex en Merle toe. "We zijn allemaal heel erg gedreven, zien vaak kansen en willen innoveren. We hebben echt passie voor het bedrijf. Soms zijn er periodes dat we bijna 24/7 met werk bezig zijn als er bijvoorbeeld een project start en de brochures moeten opgemaakt en gedrukt worden, we moeten een bijeenkomst organiseren en de voorbereidingen van de bouw zijn in volle gang. Maar af en toe gaan we een avondje uit en dan proberen we het er niet over te hebben. Ook maken we ook echt tijd voor vrij voor ons gezin. Toch is het een valkuil want we vinden het allebei gewoon echt mooi werk."
Groei geen doel
In de afgelopen drie jaar is Bouwbedrijf Scholte op Reimer gegroeid van 20 naar 30 werknemers. "Toch is de groei van het bedrijf voor ons geen doel op zich", vertelt Lex. "Er is echter wel veel vraag naar het soort huizen in het luxe segment dat wij bouwen en die vraag vermindert niet. Daar moeten we ons bedrijf wel op aanpassen." Merle vervolgt: "Dat is een proces waar we nu dan ook inzitten. We willen graag mooie huizen blijven bouwen en innoveren. We kijken nu hoe we onze organisatie goed kunnen inrichten zodat we dat de komende jaren op een efficiënte manier met plezier kunnen blijven doen." Om de vraag of de volgende generatie dan ook in dat toekomstplan wordt meegenomen, moet het koppel lachen. "Die zijn twee en vijf jaar oud. Ze kunnen heel goed bouwen met LEGO en DUPLO, maar voor de rest hebben we nog geen idee wat hun plannen worden." Voor Merle en Lex is het echter wel duidelijk: zij leveren de komende jaren nog vakwerk uit Vasse.
Gerelateerd nieuws
Afgelopen 14 februari, op Valentijnsdag, werd er een regiocongres georganiseerd vanuit de Groene Metropoolregio met de naam: 'Verliefd op de regio'. Met een vol programma in het thema van de liefde gingen we het gesprek aan over de opgaven, kansen en uitdagingen in de regio.
Tijdens de Infra Relatiedagen, hét kennis- en netwerkevenement voor de grond-, weg- en waterbouwsector, organiseerde Infraplatform Oost vanuit Regio Oost de netwerkbijeenkomst 'toekomstbestendig opleiden in de infra'. we blikken terug op een enerverende dag.
In februari heeft Regio Oost maar liefst drie HR-bijeenkomsten op drie verschillende locaties georganiseerd. Zo werden in een periode van zeven dagen Rijssen, Duiven en Zwolle aangedaan.