Familiebedrijf Niehof: we willen de klant het beste van het bedrijf bieden
Dinsdag 4 februari 2025
Al bijna 100 jaar is Niehof een begrip in de regio op het gebied van beton-, woning-, utiliteits- en stallenbouw. "Ik kom uit een gezin met vijf kinderen. Ik heb vier zussen, maar die hebben nooit de ambitie gehad om de bouw in te gaan. Ik vond het van jongs af aan al mooi werk en was vaak op de bouwplaats te vinden. Sinds 2012 heb ik als derde generatie Niehof de dagelijkse leiding over ons familiebedrijf", zegt Martin Niehof, van het gelijknamige aannemersbedrijf uit het Twentse Lattrop.
In 1932 begon een achteroom van Martin het bedrijf op de locatie waar het nu nog steeds gevestigd is. De vader van Martin kwam in 1961 als timmerman in dienst en nam het in 1969 over. "Mijn vader is pas sinds vijf jaar niet meer actief bij Niehof. Hij heeft vijftig jaar voor het bedrijf gewerkt, waarvan meer dan de helft samen met mij. Ik begon in de uitvoering en ben daarna doorgestroomd naar kantoor voordat ik het overnam." Aannemingsbedrijf Niehof is door de jaren heen gegroeid tot een bedrijf met ongeveer 100 werknemers. "Dat is een tempo van één nieuwe collega per jaar over de afgelopen eeuw", lacht Martin. Serieuzer: "Groter worden is voor mij ook niet het doel. Een goede werkgever zijn en kwaliteit bieden is belangrijker."
Huizen voor verschillende generaties
Dat die kwaliteit geboden wordt, blijkt wel uit de terugkerende klanten. "Zeker in de agrarische sector hebben we klanten voor wie mijn vader vroeger al stallen bouwde en die ons nu nog steeds opdrachten gunnen. Ook hebben we wel voor verschillende generaties in hetzelfde gezin huizen gebouwd." Martin vindt dat het bij een familiebedrijf hoort om de klant het beste van het bedrijf te bieden. "Het zijn persoonlijke relaties die je opbouwt. Je kent de klant heel goed en weet wat het doel is dat ze voor ogen hebben. Daar zet je je voor honderd procent in. Ik doe dit werk niet om in zo'n kort mogelijke tijd veel geld te verdienen. Ik vind langetermijnrelaties en continuïteit belangrijker."
Langdurige arbeidscontracten
Deze waarden gelden voor Martin niet alleen naar de klant toe, maar ook binnen het bedrijf. "Wij hebben veel langdurige arbeidscontracten. Jubilarissen van veertig en vijftig jaar zijn geen uitzondering. Er zijn vaders van wie de zoon nu bij ons werkt. We hebben best veel broers of neven van elkaar in dienst. Ook is Niehof een erkend leerbedrijf dat gemiddeld drie vakmensen per jaar opleidt. Daar blijven er veel van hangen." Het geheim van dit trouwe personeelsbestand zit volgens Martin in de continuïteit. "Bij ons heeft iedereen een vast contract. We hebben altijd iedereen aan het werk gehouden. Ook tijdens de crisis toen de prijzen niet goed waren, is niemand de WW ingegaan. Dat weten mensen en daar krijg je iets voor terug. De lijnen zijn erg kort." Dat heeft zeker voordelen, maar soms ook nadelen, weet de directeur. "We gaan persoonlijk met elkaar om en zijn als bedrijf erg betrokken. Daardoor zijn we niet alleen maar bezig met de leuke dingen en dat vraagt soms wel veel energie."
Breed palet projecten
Al die jaren in dezelfde sector, gaat dat nou nooit vervelen? "Nee", zegt Martin resoluut. "Vooral niet omdat wij een breed palet van projecten hebben waarmee we aan de slag kunnen. We doen veel betonwerk voor andere aannemers. Is dat een jaar wat minder, dan doen we meer aan stallenbouw, maar we ontwikkelen ook zelf huizen. We kunnen makkelijk schakelen." De laatste jaren is er voor Niehof ook een nieuw soort project bij gekomen in de utiliteitsbouw. "Het begon met de opdracht om een zwembad te bouwen in Denekamp. De opdrachtgever gaf ons een budget van €6 miljoen en voor dat geld moesten we alles doen, en aansluitend het onderhoud van 30 jaar. Met een bouwteam samen met architect en installateur hebben we dit voorbereid, het bestek gemaakt, de installaties berekend en het hele ontwerp ontwikkeld. Dit soort opdrachten vragen veel inzet aan de voorkant, maar als ze dan doorgaan, is het wel heel mooi werk. Je doet precies wat je zelf bedacht hebt." Na de succesvolle bouw van het zwembad in Denekamp, zijn daar de brandweerkazerne in Almelo, een school in Geesteren en een zwembad in Oldenzaal en Apeldoorn bij gekomen. Voor de komende generaties ligt er dus sowieso onderhoudswerk voor Niehof op de plank. Naast alle andere projecten waar ze zich de afgelopen eeuw in gespecialiseerd hebben.
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 23 januari jongstleden vond de Marktdag Circulair Aanbesteden plaats. De vraag 'Hoe werken we samen op weg naar een circulaire GWW?' stond tijdens deze middag in Arnhem centraal. Een terugblik op een meer dan nuttige bijeenkomst.
B-Oost Almelo lanceert een traineeship genaamd Build Your Career (BYC), speciaal ontworpen voor recent afgestudeerde hbo-studenten Bouwkunde en Bouwtechnische Bedrijfskunde. Dit programma biedt een kans om bij verschillende bedrijven binnen de bouwsector te werken en waardevolle ervaring op te doen.
"Mijn ouders hebben ons altijd vrijgelaten om te kiezen of we in het familiebedrijf wilden werken," vertelt Merle Scholte op Reimer. "Ondanks dat ik tijdens mijn jeugd eigenlijk nooit die ambitie had, besloten mijn partner Lex en ik na afronden van onze studies om toch in het bedrijf te stappen. We werden met open armen ontvangen." Sinds 2016 zijn zij als derde generatie werkzaam in het mooie familiebedrijf Scholte op Reimer uit Vasse.