1. Home
  2. Nieuws
  3. Bleckmann almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Donderdag 2 mei 2024

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Intrinsieke motivatie

Het nieuwe gebouw voor Bleckmann is onlangs opgeleverd en heeft maar liefst 57.037 M2 opslagruimte tot zijn beschikking op het industrieterrein XL Businesspark Twente. Het logistiek centrum is een gelegen nabij het Twentekanaal en een uitstekende verbinding tussen de havens van Rotterdam  en het achterland van Nederland. Dit distributiecentrum wordt met name gebruikt voor de opslag en verzenden van webshopartikelen, het zogenaamde E fulfilment. Bleckmann is zich bewust van de toenemende druk op de beschikbare ruimte, inpassing in het landschap en invulling geven aan circulair denken en doen. Mark van Onna, General Manager Real Estate, nam ons als gastheer mee in de wereld van Bleckmann. De historie van deze multinational ligt in Oldenzaal en is opgericht door Benjamin Bleckmann in 1862. Inmiddels is Bleckmann wereldwijd actief en groeit gestaag autonoom door. Mark van Onna deelde met onze leden kennis over de intrinsieke motivatie en toekomstvisie van Bleckmann ten aanzien van de thema's duurzaamheid en circulariteit. 

Aantoonbaar circulair

Esmee ten Pas, coördinator duurzaamheid bij VDR Bouwgroep vertelde enthousiast over de realisatie van dit distributiecentra en het gedachtegoed van de Nexteria formule. De filosofie is dat je beter gaat nadenken over het grondgebruik, dat je niet meer voor de eeuwigheid bouwt, einde levensduur staat centraal, de materialen worden slimmer gekozen en de natuur blijft altijd een leidraad. Na de voorlichting van Esmee werd de mogelijkheid geboden om zelf het resultaat te aanschouwen en werd toelichting gegeven over de verschillende onderdelen van het gebouw en de omgeving o.a. de losmaakbaarheid van het gebouw, terugname garanties, biodiversiteit en natuurcompensatie. 

Risico inlenen ZZP'ers

Mayra Schoolen, beleidsadviseur sociale zaken regio Oost, gaf een korte presentatie over de laatste ontwikkelingen omtrent het inlenen van zelfstandigen zonder personeel en gaf praktische handvatten hoe als je ondernemen goed bent voorbereid en risico's kunt beperken. 

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 26 augustus 2024
Het familiebedrijf als aantrekkelijke werkgever

Hogeschool Windesheim start, samen met de hogescholen Hanze en Arnhem/Nijmegen (HAN) een nieuw onderzoeksproject dat gericht is op familiebedrijven in de bouw- en infra sector. Doel van dit project is om familiebedrijfsondernemers te helpen hun concurrentiepositie op de arbeidsmarkt te verstevigen.

Woensdag 7 augustus 2024
“We onderzoeken wat gunstiger is, elektrisch of waterstof”

In het project Sterke Lekdijk doet Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in 2021 een beroep op de innovatiekracht van de betrokken aannemers. Emissievrij werken is een van de ambities. Mourik draagt bij met onder andere twee graafmachines op waterstof en een volledig elektrische knijperwagen met uitrusting.

Zondag 4 augustus 2024
Nieuwe JBN Oost-voorzitter wil om tafel met generatiegenoten

Meer verbinding met het 'grote' Bouwend Nederland, de focus op inhoudelijke zaken, aandacht voor transparante samenwerking én gezelligheid op z'n tijd. Dat zijn de speerpunten waar Marco Bouwmeester voor staat. Sinds september vorig jaar is hij voorzitter van Jong Bouwend Nederland in regio Oost. Hoe gaat hij dat aanpakken?