Al vijf generaties aan de hamer bij Mannessen
Dinsdag 17 december 2024
In 2022 stonden de vierde en de vijfde generatie Mannessen bij de Kamer van Koophandel om de toekomst van hun timmer- en onderhoudsbedrijf in Apeldoorn te garanderen met het toetreden van zoon Remco. Twee jaar later viert het bedrijf hun honderdjarig jubileum. "Ik denk niet dat mijn overgrootvader had verwacht dat Mannessen en Zn. zo lang zou bestaan", vertelt vader Gerrit Mannessen. "Nu we zo ver gekomen zijn, is het wel mooi dat het wordt doorgezet.
Mannessen is het soort bedrijf waarvan iedereen wil dat ze het in de buurt hebben. "Wij doen kleine verbouwingen, timmerwerkzaamheden en onderhoud. Voor vaste klanten hebben we ook een spoeddienst. Laatst was het hek van een kinderdagverblijf kapot. Dat komen we dan meteen repareren", vertelt Gerrit. "We hebben een aardig vaste klantenkring hier in Apeldoorn. Sommigen van deze mensen zitten al veertig jaar bij ons in het klantenbestand. Je bouwt echt een band op met deze klanten. Je zet een stapje harder voor ze, maar daardoor gunnen ze je ook werk. Ik heb het bedrijf vijfentwintig jaar geleden overgenomen van mijn vader en heb nog geen dag stilgezeten."
Feeling met het vak
Vader en zoon werken samen en hebben het bedrijf aan huis. Ze zijn elke dag op pad, regelmatig ook afzonderlijk van elkaar. Moeder Mannessen doet een deel van de administratie. "Ze heeft gelukkig veel feeling bij het vak en staat altijd achter ons", vult Gerrit aan. "Dat moet ook wel, want we maken soms lange dagen." Gerrit en Edwina hebben nog twee kinderen. "Onze dochter doet een opleiding tot lerares. Die heeft geen interesse in de bouw. Onze jongste zoon loopt momenteel stage bij een collega aannemersbedrijf en vindt dat erg leuk. Ik ga hem echter niet verplichten om bij het bedrijf te komen, die keuze moet hij zelf maken." In de tijd van Gerrit's vader was dat wel anders. "Die moest het bedrijf overnemen, er was geen andere optie. Ik vind dat je het werk echt leuk moet vinden om het te gaan doen. Er gaat namelijk veel planning en organisatie in zitten en daar moet je wel zin in hebben."
Oplossing bedenken
Gelukkig gaan Gerrit en Remco elke dag met plezier aan de slag. Zoveel plezier zelfs dat ze naast de planning en organisatie, ook zelf aan de hamer staan. "In de tijd van mijn overgrootvader waren er zo'n tien mensen in dienst bij het bedrijf. Hij deed ook nieuwbouw in Apeldoorn, onder andere aan de Kortweg, in het huis waar wij nu wonen." Toen Gerrit’s vader het bedrijf overnam, bouwde hij het langzaam af om zich te richten op timmer- en onderhoudswerk in de buurt. Ook Gerrit heeft geen ambitie om personeel aan te nemen. "Ik vind het leuk om bij de mensen langs te gaan en een oplossing te bedenken om een lekkage te verhelpen of een slot te repareren. Daarna wil ik het ook graag zelf uitvoeren. Elke dag is anders, met andere klanten, andere ideeën en andere oplossingen. Daar geniet ik van." Omdat Mannessen en Zn. zich voornamelijk richt op het traditionele timmerwerk, heeft Gerrit wel een vaste groep onderaannemers aan wie hij werk uitbesteed. "Het schilderwerk en het loodgieterswerk worden vaak gedaan door bedrijven waar mijn vader ook al mee werkte. Als het werk teveel wordt, heb ik ook een collega-aannemer aan wie ik projecten kan uitbesteden."
400 facturen
Met de opvolging van Mannessen zit het dus wel goed, maar hoe zit dat met het werk? "Ik merk dat we elk jaar meer werk krijgen", concludeert Gerrit. "Het lijkt wel of het timmermansvak langzaam verdwijnt. Er zijn steeds minder mensen die dit werk willen doen. Toch wordt het door de klanten wel erg gewaardeerd. Wij versturen per jaar met z'n tweeën zo'n 400 facturen." Aan het begin van dit jaar gaf de familie Mannessen een groot feest om hun honderdjarig bestaan te vieren. Daar kwamen veel mensen op af, die hun waardering uitspraken over de familie en hun vakmanschap. "Het was bijzonder om te beseffen dat al die mensen deze mijlpaal wilden meevieren met ons. Ik denk zeker dat dat te maken heeft met het feit dat we een familiebedrijf zijn. De lijntjes zijn kort. Als mensen bellen krijgen ze mij, mijn zoon of mijn vrouw aan de lijn. Ze weten dat we voor ze klaar staan. Misschien nog wel 100 jaar."
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”
Donderdag 3 april was het een drukte van jewelste voor Bouwend Nederland regio Oost: in het centrum van Zwolle vond namelijk de Inframarktdag van de drie regio Oost-provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland plaats. Met ‘Samen Leren, Slimmer Werken’ als overkoepelende insteek van de dag werd het een meer dan informatieve ochtend – dit alles voorzien van een vleugje filosofie én vertrouwen.
Samuel Batenburg uit Vriezenveen heeft tijdens de Nederlandse kampioenschappen timmeren de torenhoge verwachtingen volledig waargemaakt. Hij won met overtuiging goud en daarmee kwalificeerde hij zich ook voor de Europese kampioenschappen die later dit jaar in Herning, Denemarken gehouden gaan worden. Samuel schaart zich met zijn titel als tiende in de imposante rij van kampioenen die het opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo afleverde.