Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Innovatieve oplossingen kunnen de bewaking van bouwplaatsen in de zomer echt verbeteren

Innovatieve oplossingen kunnen de bewaking van bouwplaatsen in de zomer echt verbeteren.

Vrijdag 5 juli 2024

De toekomst van bouwplaatsbeveiliging in de zomer

De uitdaging van lege bouwplaatsen in de zomer

Tijdens de bouwvak staan bouwplaatsen vaak grotendeels leeg, wat ze kwetsbaar maakt voor diefstal, vandalisme en andere risico's. Naast onder andere controlerondes voor het goed afdekken van open ruimtes en veiligstellen van waardevol materieel en bouwmateriaal, is het voor bouwbedrijven een constante strijd om deze terreinen te beschermen.

Traditionele beveiligingsmaatregelen zoals bewaking en hekken zijn vaak niet voldoende. Er is behoefte aan effectievere en kostenefficiënte oplossingen.

De noodzaak voor innovatie

Het beschermen van lege bouwplaatsen is essentieel voor veiligheid en het voorkomen van vertragingen. Traditionele methoden zijn vaak duur en bieden niet altijd volledige dekking. Innovatieve technologieën kunnen deze leemtes opvullen en betere beveiliging bieden.

Innovatieve technologieën verkennen

Moderne technologie biedt nieuwe kansen voor bouwplaatsbeveiliging:

  • Remote monitoring: Camera's en sensoren kunnen bouwplaatsen 24/7 bewaken. Dit biedt real-time bewaking en stelt beveiligingspersoneel in staat snel te reageren.
  • Bewegingssensoren: Detecteren bewegingen en sturen direct waarschuwingen naar beveiligingssystemen of mobiele apparaten.
  • Drones: Drones kunnen grote bouwplaatsen efficiënt bewaken en surveilleren, zelfs moeilijk bereikbare gebieden.

Recente succesverhalen uit de praktijk

Er zijn al succesvolle implementaties van deze technologieën:

  • In Rotterdam leidde het gebruik van drones en bewegingssensoren tot minder inbraken en vandalisme.
  • In Amsterdam werd remote monitoring gebruikt om bouwplaatsen tijdens de zomervakantie te bewaken, wat leidde tot meer ontdekte en voorkomen verdachte activiteiten.

Voordelen van innovatieve technologieën

Het gebruik van deze nieuwe technologieën biedt vele voordelen voor bouwbedrijven:

  • Kostenbesparing: Het gebruik van geavanceerde beveiligingsmaatregelen kan kosten besparen op lange termijn, zoals het voorkomen van diefstal en vandalisme.
  • Efficiëntie: Door real-time monitoring en snelle reactie kunnen problemen snel worden opgelost en vertragingen worden voorkomen.
  • Veiligheid: Innovatieve technologieën zorgen voor betere beveiliging van bouwplaatsen en verkleinen de kans op ongevallen.

De rol van belanghebbenden

Het implementeren van innovatieve beveiligingsoplossingen vereist samenwerking:

  • Bouwbedrijven moeten investeren in technologieën en hun personeel trainen.
  • Technologieaanbieders moeten betrouwbare producten leveren die voldoen aan de behoeften van de bouwsector.
  • Lokale autoriteiten kunnen ondersteunen met regelgeving en richtlijnen.

De toekomst van bouwplaatsbeveiliging in de zomer

Door te investeren in geavanceerde beveiligingstechnologieën worden bouwplaatsen veiliger.
De toekomst is positief, met steeds meer bedrijven die deze oplossingen omarmen.

Voordeel Bouwend Nederland Integraal Polis via In-Staet of Howden

Met een Bouwend Nederland Integraal Polis, en een door een beveiligingsbedrijf gecertificeerde bouwplaats met actieve video-surveillance, wordt bij diefstal, vandalisme of brandstichting geen eigen risico toegepast.

Onze adviseurs staan dagelijks met de poten in de klei en weten wat er bij bouwbedrijven speelt. Ervaringen van schades en slimme oplossingen van mede-aannemers nemen wij mee in ons advies naar jullie toe. Zo komen wij samen tot een veiliger bouwplaats.

Meer informatie?

Neem contact op met onze adviseurs dienstverlening via voordeel@bouwendnederland.nl of bel naar 079 3 252 166. Wij staan voor je klaar, ook in de zomer.

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Donderdag 4 juli 2024
Stopzetting BeterExcedent-regeling (BEX) door pensioenfonds Bouwnijverheid

Vanaf 31 december 2024 stopt het bpfBOUW met de uitvoering van de BeterExcedent-regeling (BEX). Dit besluit heeft te maken met de nieuwe pensioenregeling die naar verwachting per 1 januari 2026 voor de bij bpfBOUW aangesloten sectoren zal gaan gelden.

Maandag 1 juli 2024
Harbers tekent intentieverklaring verkeersveiligheid zware elektrische bussen

Demissionair minister Harbers van Infrastructuur & Waterstaat heeft samen met ons en andere brancheorganisaties een intentieverklaring om verkeersveiligheid te waarborgen ondertekend. Hierin staan afspraken om de veilige inzet van elektrische bussen tussen de 3.500 en 4.250 kg die met rijbewijs B bestuurd mogen worden te verbeteren.

Donderdag 27 juni 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veilig werken

Hoe maken we de bouw veiliger? Welke kansen en uitdagingen liggen er om ketensamenwerking te versterken? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Geert van der Linde, HSE-directeur bij Ballast Nedam, antwoord op deze vragen.